×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Külföld

Marad a magyar karantén is

2020.06.02 - 13:41
Megosztás:
Marad a magyar karantén is
Egyelőre a magyar kormány sem enyhíti a határátlépés körülményeit, a román és ukrán határátkelők felől érkezőkre továbbra is karantén vár.

Arról már többször beszámoltunk, hogy Romániában június 15-ig továbbra is kéthetes házi elkülönítésbe kell vonulniuk a külföldről hazaérkezőknek, és a helyzet Magyarországon sem változott. Mint azt Lakatos Tibor ezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős magyarországi operatív törzs ügyeleti központjának vezetője sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a Romániából Magyarországra beutazó magyar állampolgároknak főszabályként továbbra is 14 napos házi karanténba kell vonulniuk.

Lakatos kifejtette azt is: felelőtlenség és könnyelműség lenne olyan országokkal (értve ezalatt Romániát és Ukrajnát) egyeztetni a határok szabad átjárásáról, amelyek esetében a járványügyi helyzet ezt nem teszi lehetővé, s ahol rosszabb a helyzet, mint Magyarországon. Példaként említette, hogy hiába jó a járványügyi helyzet Magyarországon Romániához képest, ha egy magyar állampolgár átutazik Romániába, ott is megfertőződhet, és így veszélyt jelenthet a családjára, a munkatársaira — ugyanakkor bejelentette azt is (némi logikai bukfenccel a két mondat között), hogy korlátozás nélkül léphetnek Magyarország területére azok a magyar állampolgárok, akik hivatali kötelezettségük ellátása, nemzetközi szervezet tevékenységében való közreműködés, üzleti út, humanitárius tevékenység vagy hozzátartozó látogatása érdekében érkeznek a Bolgár Köztársaságból, még akkor is, ha Románia felől lépik át a magyar határt. Valószínűleg a Bulgáriából Románián keresztül utazóknak kevesebb lehetőségük van az esetleges megfertőződésre, mint a Magyarországról Romániába átutazóknak.

Határrendészet: mintegy 89 ezren lépték át az országhatárt az elmúlt 24 órában
Mintegy 89.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 33.000 gépkocsival (ezek közül 15.000 teherszállító járművel) - tájékoztatott szerdán az országos határrendészet (IGPF).
Hosszú kamionsorok alakultak ki a román-magyar határátkelőknél
Hosszú kamionsorok alakultak ki szerdán a román-magyar határátkelőknél, a Romániából Magyarország irányába tartó sávokon. A nagylaki autópálya-határátkelőnél legkevesebb 140 perc, Varsándnál 120 perc a várakozási idő.
Határrendészet: az elmúlt 24 órában 37 külföldi állampolgárnak tiltották meg a belépését Romániába
Mintegy 93.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 32.900 gépkocsival (ezek közül 17.400 teherszállító járművel) - tájékoztatott kedden az országos határrendészet (IGPF).
Cookie