×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Már csak korlátozásokkal

2020.07.15 - 08:28
Megosztás:
Már csak korlátozásokkal
Mától már csak két, a belépést megelőző öt napon belül, legalább 48 órás különbséggel készített negatív koronavírustesztet felmutatva léphetünk be Magyarországra, ha el akarjuk kerülni a karantént.

Tömött kocsisorok kígyóztak tegnap délután a petei és a csanálosi átkelő kilépősávjain is, sárga kódot, azaz közel órás várakozást jelzett a határrendészet online térképe — aki csak tehette, igyekezett kihasználni az éjfélig tartó időt, hogy még a két negatív koronavírusteszt felmutatása/karanténkötelezettség nélkül beléphessen Magyarországra.

Mint arról korábban már beszámoltunk, szerdán 0.00-tól a sárga kategóriába sorolt Romániából érkezőket a határon egészségügyi vizsgálatnak vetik alá — ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, a járványügyi hatóság által meghatározottak szerint kijelölt karanténban vagy — ha az nem jelent járványügyi kockázatot — hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre; ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg, és az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 14 napra hatósági házi karanténban, amennyiben az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban lesz elhelyezve — ez alól mentesülhet, ha a Magyarországra való belépést megelőző öt napon belül, legalább 48 órás különbséggel, két alkalommal elvégzett, angol vagy magyar nyelvű, negatív koronavírus tesztet tud bemutatni.

A teszt elvégzését természetesen otthon (Magyarországon) is kérheti és az első negatív eredményt követően elhagyhatja a karantént, viszont kötelezően el kell végeznie a második tesztet is. Hasonló szabályok érvényesek a Romániából érkező, nem fertőzőgyanús nem magyar állampolgárokra is.

Átingázók és egykori „kishatárosok”

Tegnap több magyarországi hatósággal is felvettük a kapcsolatot, kiderítendő: pontosan milyen szabályok vonatkoznak a határon átingázó munkavállalókra — érdeklődésünkre ki konkrét szabályként, ki intézményen belüli megerősítésre várva, de valamennyien a Magyar Közlönyben vasárnap megjelent kormányrendelet 12-es paragrafusát említették.

Ennek értelmében a külügyminiszter által meghatározott szomszédos országok polgárai Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek; ezek a személyek Magyarország területének az államhatárvonaltól számított 30 kilométeres sávján belül köteles tartózkodni, és kötelesek a Magyarország területét a belépést követő 24 órán belül elhagyni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ugyancsak a Magyar Közlönyben megjelent rendelete értelmében a korlátozott sávban történő határátlépés körébe tartozó államok az országos tisztifőorvos határozatában sárga és piros jelzéssel besorolt szomszédos országok, azaz Románia is.

Hasonló választ kapott egyébként az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) a Bihar megyei, átingázó munkavállalókat tömörítő csoport is. Nem mellékes az sem, hogy a kormányrendelet 12-es paragrafusa nem kizárólag munkavállalókat, hanem polgárokat említ, s ennek értelmében a határ 30 kilométeres körzetében lakók közül bárki átmehet 24 órára Magyarország területére — hogy ez valóban így lesz-e, az majd ma kiderül.

Szabó Kinga Mária

 

 

Öt kilométeres kamionsor alakult ki a nagylaki autópálya-határátkelő kilépési oldalán
Mintegy öt kilométeres kamionsor alakult ki kedden reggel a nagylaki autópálya-határátkelő kilépési oldalán, a várakozási idő legalább négy óra.
Hamis okmányok vasárnapja
Hamis spanyol, orosz, lengyel jogosítványokkal és személyi igazolvánnyal is akartak utazni a petei és csanálosi határátkelőknél.
45 kg dohányt akart behozni
A csanálosi határátkelőnél, egy Peugeot 607-es vezetve lépett be Románia területére január 14-én délben egy 38 éves férfi — a határrendészek szúrópróba-szerűen alaposan átvizsgálták a férfi csomagjait, és az autót is.
Cookie