×
2022. 08 16.
Kedd
Ábrahám
21 °C
Borult idő
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.82 RON
100HUF = 1.21 RON
Szatmárnémeti

Már a vesztegzár is szóba került a megyében

2021.09.06 - 20:15
Megosztás:
Már a vesztegzár is szóba került a megyében
A járványterjedés megfékezése érdekében a 7,5 ezrelék fölötti fertőzöttségi szintű települések vesztegzár alá vonását tervezik — Altfatter kormánymegbízott arra kér mindenkit: tartsák be a szabályokat, hogy a megszokott módon kezdődhessen a tanév.

Megdöbbentő gyorsasággal, bő egy hét leforgása alatt az ország legnagyobb fertőzöttségi indexű megyéje lett Szatmár — az a Szatmár, amelyben tavaly, a járvány kitörését követően alig regisztráltak egy-egy koronavírus-fertőzést, miközben máshol tucatjával betegedtek meg az emberek; az a Szatmár, amelyet az alacsony esetszámok — s legfőképp a lakosság fegyelmezettsége és szabálybetartása — okán hónapokon keresztül követendő példaként emlegettek országszerte. 
Nos, azóta nagyot fordult a kocka, és egyes települések fertőzöttségi szintje szinte elképzelhetetlenül magas szintre ugrott, és szó szerint egyik napról a másikra emelkedik — hét községben vörös forgatókönyv van érvényben: Komorzán (8,22 ezrelék az előző napi 7,39-ről), Tartolc (7,57), Turc (6,03 az előző 5,1-ről), Batarcs (5,53), Kisgérce (5,2 a korábbi 3,7-ről), Bikszád (4,58) és Kányaháza (4,12). Szintén hét azon községek száma, ahol a sárga forgatókönyv korlátozásait kell(ene) betartani: Nagytarna (2,53), Ráksa (2,3), Avasfelsőfalu (2,28 az előző napi 1,64-ről), Szatmárudvari (1,72), Kolcs (napok óta konstansan 1,71), Szamosdob (1,64) és Szatmárhegy (1,53).
Tegnap Altfatter Tamás kormánymegbízott nemcsak a megyei vészhelyzeti bizottságot hívta össze, de a felsorolt települések polgármestereit is — a megbeszélés során szóba került, hogy biztonsági okokból helyezzék vesztegzár alá azokat a községeket, amelyeknek a fertőzöttségi szintje meghaladja a 7,5 ezreléket, s az erre vonatköző döntést a következő napokban hozzák meg. Ami viszont már biztos: kezdődnek a maszkviselési razziák (mint ismeretes, minden zárt térben, akárcsak a tömegközlekedési eszközökön, kötelező az orrot-szájat eltakaró maszkot viselni). A rendőrség, a csendőrség és a közegészségügyi igazgatóság vegyes egységei górcső alá veszik a rendezvénytermeket — emlékeztetni, de még inkább ellenőrzni, hogy valóban betartják-e a magánrendezvényekre (esküvő, keresztelő, családi esemény) vonatkozó, hatályos járványügyi szabályokat. De nemcsak a rendezvénytermeket, vendéglőket fogják ellenőrizni, hanem naponta többször is a házi elszigeteltségben, illetve a házi karanténban lévőket is — merthogy sokan úgy gondolják: attól, mert karanténban vannak, nyugodtan járhatnak-kelhetnek s rendezhetik ügyes-bajos dolgaikat. Mindezek mellett gyakorítani fogják az oltási maratonokat is, illetve az avasi polgármesterek szeptember 13-ig kell összesítsék, hogy településükön hányan és milyen típusú védőoltást igényelnek, az immunizálást pedig a mobil oltócsapat végzi majd el.
„Megbetegedésileg, járvényügyileg nagyon bonyolult időszakot él most Szatmár megye — arra kérek mindenkit, tartsák be a maszkviselési, higiéniai, megelőzési szabályokat, hogy meg tudjuk fékezni a járvány terjedését, hogy a tanév egy hét múlva minden iskolában a megszokott, normális módon kezdődhessen, és ne korlátozásokkal vagy online formában” — fogalmazott a lakossághoz szóló kérésében Altfatter Tamás kormánymegbízott.

Meghaladta az 1 ezreléket

Szeptember 6-án a közegészségügyi igazgatóság adatai értelmében 13 802 igazoltan koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván hivatalosan, ami azt jelenti, hogy az előző adatközlés óta 33 új esetet regisztráltak — ezzel a megye fertőzöttségi szintje 1,28 ezrelékre emelkedett, s országos szinten listavezetők lettünk, megelőzve Kolozs (1 ezrelék) és Temes (1,01) megyét, de még Bukarestet (1,08) is.
És persze a települések fertőzöttségi szintje nem csak a fentebb említett községekben, városokban emelkedett: a listára vasárnap 0,59 ezrelékkel felkerült Krasznabélteken 1,19-re, Halmiban 1,29-re, Avasújvárosban 1,34-re, Szatmárpálfalván 1,1-re nőtt; egy hajszál választja el a sárga forgatókönyvtől Avasújfalut (1,48 ezrelék), és beállt a sorba Aranyosmegyes (0,57), valamint Hadad (0,34) — de meghaladta az 1 ezreléket Szatmárnémeti indexe is (1,03), és tisztes távolból ugyan, de követi Nagykároly (0,38).
A gyógyultak száma 12 810-re emelkedett, vagyis az előző adatközlés óta 12 páciensnek sikerült legyőznie a kórt, az elhunytak száma pedig változatlanul 391.
Változott az intézményes egészségügyi ellátásra szorulók száma, és most sem jó irányba, magyarán egyre több koronavírus-fertőzött kerül kórházba: a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban az előző naphoz viszonyítva tízzel több, már 56 pácienst kezelnek, intenzív terápiás ellátásra pedig 10 beteg szorul; a szatmárnémeti tüdőkórházban 22, az Avasfelsőfalui Városi Kórházban 32, míg a Nagykárolyi Városi Kórházban 9 koronavírusos pácienst ápolnak.
Az elvégzett tesztek száma elérte a 148 100-at, ami azt is jelenti, hogy az elmúlt 24 órában 183 mintát elemeztek (a szám alacsony ugyan, de többszöröse az elmúlt vasárnapokon végzett tesztek számának), és ezek 18%-a lett pozitív.
Házi vagy intézményes karanténban 475-en vannak (a sárga és vörös zónás országokból hazaérkezettek), házi elszigeteltségben pedig 481-en (kórházi kezelésre nem szoruló, teljesen tünetmentes vagy enyhe tüneteket produkáló, de igazoltan koronavírus-fertőzött személyek és családtagjaik).
A közegészségügyi igazgatóság közleménye szerint az elmúlt 24 órában mindössze 70-en kapták meg a koronavírus elleni vakcinát, s ezzel az ő számításaik szerint az oltáskampány keretében eddig 93 538 személyt immunizáltak Szatmárban.
A megyebeli határátkelőknél az elmúlt 24 órában 3596 utas lépett az ország és a megye területére, s közülük 206 személynek kellett karanténba vonulnia.
 

Szabó Kinga Mária

 

3 ezrelék fölött a megye fertőzöttsége
A legfrissebb tájékoztatás szerint Szatmár megyében az elmúlt 24 órában összesen 143 új koronavírusos esetet regisztráltak, ezzel pedig megyénk fertőzöttségi szintje átlépte a 3,04 ezreléket.
Nem! a lovagoknak Szatmárnémetiben
Ma kezdődik Erdődön a Mediev Art Fest középkori hangulatú fesztivál. Szatmárnémetibe is becsempészték volna az eseményt egy régi központi felvonulással, de nem kaptak rá engedélyt a városházáról.
Zsadány: Maradnak a betontömbök az átkelőnél
Végleg dugába dőlni látszik az „egy óra alatt kivitelezhető megoldás.” Jelen állás szerint soha nem lesznek elvíve a betontömbök a szatmárzsadányi vasúti átkelőtől. Nincs törvényes lehetőség.
Cookie