×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
18 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Gong

Már a következő évadra készülnek

2021.06.27 - 13:06
Megosztás:
Már a következő évadra készülnek
Fotó: Czinzel László
Tervelfogadással és olvasópróbákkal vették kezdetüket, most pedig már nagyszínpadi rendelkezőpróbákkal folytatódnak a Harag György Társulat következő bemutatójának előkészületei.

A tervek szerint szeptemberben mutatja be a társulat A nagy Romulus című előadást, melynek rendezője Bocsárdi László kétszeres UNITER- és Jászai-díjas rendező. Nem ez az első alkalom, hogy a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatója a Harag György Társulattal dolgozik: két évvel ezelőtt a Scapin című előadást rendezte Szatmárnémetiben, előtte a számos fesztiválon szereplő Tévedések vígjátékát állította színpadra.

Az előadás Friedrich Dürrenmatt 1950-ben, huszonkilenc évesen megírt, „történelmietlen történelmi komédiája” alapján készül, mely Romulus Augustus, az utolsó nyugatrómai császár hatalomvesztését és egy hanyatló birodalom végnapját mutatja be.

„A készülő előadás fő gondolata: az ember arra vonatkozó elképzelése, hogy a történelem folyásának irányát meg tudja változtatni, vicces elképzelés, nem egyéb hiú ábrándnál” — mondja a rendező.

„Súlyos komédia, bár látszatra könnyű. Romulus húsz esztendeig játssza a pojácát, és környezete nem jön rá, hogy módszer van ebben az értelmetlenségben. Elgondolkodtató körülmény. Jól figyeljünk oda, miféle ember az, akit én színpadra állítottam: elmés, könnyed, humánus, végső soron azonban kíméletlenül rideg és könyörtelen a cselekvésben, s attól sem riad vissza, hogy ugyanezt az elszántságot másoktól is megkövetelje; veszélyes fickó, aki halálra szánta magát; ez teszi borzasztóvá ezt a császári tyúktenyésztőt, ezt a bohócsipkában ágáló világbíráját” — írja főhőséről Friedrich Dürrenmatt.

Az előadás szereplői: Bocsárdi Magor (m. v.), Bodea Gál Tibor, Budizsa Evelyn, Diószegi Attila, Frumen Gergő, Gaál Gyula, Kovács Éva, Kovács Nikolett, Méhes Kati, Moldován Blanka, Nagy Csongor Zsolt, Orbán Zsolt, Poszet Nándor, Rappert-Vencz Gábor, Rappert-Vencz Stella, Szabó János Szilárd, Varga Sándor és Zákány Mihály.

A produkció díszlettervezője az UNITER-díjas Bartha József, jelmeztervezője Kiss Zsuzsa, zeneszerzője Bocsárdi Magor, light designere Bányai Tamás (Jászai-díjas), rendezőasszisztense pedig Szabó Franciska.

 

 

 

Zenés vígjáték szilveszterkor
A Harag György Társulat idén is egy népszerű zenés vígjátékkal, mégpedig Vajda Katalin darabjával, az Anconai szerelmesekkel búcsúztatja az óévet.
Mozgalmas évadkezdés a Brighella Bábtagozatnál
A Harag György Társulat Brighella Bábtagozata első alkalommal járt Szlovákiában; a turné célja az volt, hogy olyan településekre vigyen el magyar nyelvű bábszínházi előadásokat, ahol ezek nagyon ritkán vagy egyáltalán nem érhetők el.
Évadnyitó gála Nagykárolyban
Október 22-én, pénteken 18 órai kezdettel lesz látható a Nagykárolyi Városi Színházban a Harag György Társulat évadnyitó gálája.