×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Már 25 település vörös Szatmárban

2021.09.28 - 19:49
Megosztás:
Már 25 település vörös Szatmárban
Változatlan intenzitással emelkednek a fertőzöttségi indexek megyeszerte, de kiemelten a már 5,5 ezreléken álló Szatmárnémeti vonzáskörzetében lévő területi-közigazgatási egységekéi.

Míg az avasi települések fertőzöttségi szintje továbbra is konstans módon csökken, addig sajnos a megye többi részén és főleg a megyeközponthoz közeli településeken ugyanilyen ritmusban nő. Jelen pillanatban már 25 azon területi-közigazgatási egységek (városok, községek) száma, ahol a fertőzöttségi index meghaladja a fő vízválasztó 3 ezreléket, vagyis vörös forgatókönyv és korlátozásai vannak érvényben — zászlóvivő Szatmárhegy a maga 7,39 ezrelékével (az előző napi 6,88-ról). Vámfalu 6,04, Nagytarna 5,58, Apa 5,49, Avasfelsőfalu 4,98, Batarcs 4,75, Avasújfalu 4,63, Szamosdob 4,62, Királydaróc 4,55, Szatmárudvari 4,53, Erdőd 4,2, Szopor 4,1 (az előző napi 3,13-ról), Bogdánd 4,12, Avasújváros 3,74, Pusztadaróc 3,64, Ráksa 3,61, Lázári 3,6, Sárközújlak 3,55, Kolcs 3,4, Szatmárpálfalva 3,33, Csaholy 3,32, Bikszád 3,18, Kányaháza 3,18, míg Halmi 3,12 ezreléken áll (a korábbi 2,38-ról) — Szatmárnémeti indexe pedig 5,5 ezrelék.

A fenti adatok tükrében Altfatter Tamás kormánymegbízott nyomatékosan kéri az egyéni védekezési szabályok betartását mindenkitől, annak elkerülése érdekében, hogy Szatmárnémeti fertőzöttségi szintje elérje a 6 ezreléket — mint ismeretes, 6 ezrelék fölött automatikusan online oktatásra tér át minden tanintézmény, illetve sokkal szigorúbb korlátozások is életbe lépnek. Ugyanakkor a prefektus elrendelte az úgynevezett „Covid-razziák” további gyakorítását is, főleg azokon a helyszíneken, ahol nagyobb embertömeg fordul meg (piacok, buszmegállók, állomások) — itt elsősorban az orrot-szájat eltakaró maszk viselését ellenőrzik (hétfőn például 89 személyt bírságoltak meg a járőregységek, mert nem viseltek maszkot) —, valamint a vendéglőkben, kávézókban, eseménytermekben és előadótermekben annak az ellenőrzését is, hogy valóban csak a Covid-igazolvánnyal rendelkezők vannak-e jelen.

Négy helyszínen igényelhető a harmadik oltás

Szatmár megyében jelenleg négy helyszínen kaphatják meg a koronavírus elleni oltás harmadik dózisát az igénylők. Szatmárnémetiben a járóbeteg-ellátóban (régi poliklinika) és az Avram Iancu Általános Iskolában lévő oltópontnál, az Avasfelsőfalui Városi Kórházban, illetve Nagykárolyban a Iuliu Maniu Szakképző Líceum sporttermében kialakított oltóközpontban — s amennyiben az igénylések száma indokolja, további oltópontokat is újranyitnak. Mint arról korábban már beszámoltunk, a harmadik oltást bárki igényelheti, aki legalább hat hónapja megkapta már a második dózist, és kiemelten a krónikus betegségben szenvedők, a 65 évnél idősebbek, kismamák, közalkalmazottak (pedagógusok, szociális rendszerben, egészségügyi ellátásban dolgozók stb.).

Több gyógyult, mint új fertőzött

Szeptember 28-án a közegészségügyi igazgatóság adatainak értelmében Szatmár megyében 15 856 igazoltan koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván hivatalosan, ami azt is jelenti, hogy az előző adatközlés óta 95 új esetet regisztráltak, míg az újratesztelt páciensek közül 25-nek lett ismét pozitív az eredménye — ugyanakkor a koronavírus-fertőzésből kigyógyultak száma is tovább emelkedett, 14 138-ra, vagyis 106 páciensnek sikerült legyőznie a kórt. Sajnos azonban az elhunytak száma is nőtt, 455-re, az előző adatközlés óta öten vesztették életüket — egy 59 és egy 64 éves női páciens a szatmári, egy 84 éves női páciens a nagykárolyi, valamint egy 89 éves női és egy 81 éves férfi páciens az avasfelsőfalui kórházban vesztette életét a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében, s a közlemény szerint valamennyien több krónikus betegségben is szenvedtek.

Ha nem is sokkal, de valamennyivel csökkent az intézményes egészségügyi ellátásra szorulók száma: a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban 62 fertőzöttet kezelnek, a szatmárnémeti tüdőkórházban 32, az Avasfelsőfalui Városi Kórházban 76, míg a Nagykárolyi Városi Kórházban 83 koronavírusos pácienst ápolnak — intenzív terápiás ellátásra pedig változatlanul 24-en (12-en a szatmári, 12-en a nagykárolyi kórházban) szorulnak.

Az elvégzett tesztek száma 159 286 lett, vagyis az előző adatközlés óta 837 mintát elemeztek (371 PCR- és 466 gyorsteszt nyomán), és ezek 14,5%-a lett pozitív.

Házi vagy intézményes karanténban 805-en vannak (a sárga és vörös zónás országokból hazaérkezettek), házi elszigeteltségben pedig 987-en (kórházi kezelésre nem szoruló, teljesen tünetmentes vagy enyhe tüneteket produkáló, de igazoltan koronavírus-fertőzött személyek és családtagjaik).

A közegészségügyi igazgatóság közleménye szerint az elmúlt 24 órában 311-en kapták meg a koronavírus elleni vakcinát, s ezzel az ő számításaik szerint az oltáskampány keretében már 97 292 személyt immunizáltak a megyében.

A megyebeli határátkelőknél az elmúlt 24 óra leforgása alatt 2025 utazó lépett az ország és a megye területére, s közülük 282 személynek kellett karanténba vonulnia.

Szabó Kinga Mária

 

Szatmár a legkevésbé fertőzött megye az országban
Országos szinten Szatmár megye jegyzi a legalacsonyabb fertőzöttségi indexet, de örömködésre nincs okunk: minden, a koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi és intenzív terápiás ágy foglalt.
Covid-19: ennyi minden nem történt meg
Ahogy Föld körüli útjára indult a koronavírus-járvány, úgy kaptak lábra egyre-másra a hétköznapi embereket féltő meg riogató elméletek nagyhatalmi összeesküvésről, génmódosításról, mérgezésről és egyebekről. Ilyenekről már írtunk, de még nem mindről…
Cioloş: fel kell gyorsítani az oltáskampányt
Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök azt nyilatkozta hétfőn, hogy célszerűnek tartja az uniós digitális Covid-igazolvány bevezetését valamennyi szakmai kategória számára, amely emberekkel való érintkezést feltételez.
Cookie