×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
17 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Külföld

Manipulatív trükkjei miatt panaszt tettek a Temu ellen

2024.05.18 - 10:35
Megosztás:
Manipulatív trükkjei miatt panaszt tettek a Temu ellen
A Temu webáruház nyitóoldala. (Képernyőkép)
A BEUC fogyasztóvédelmi szervezet azzal vádolja a kínai webáruház-óriást, hogy nem védi a vásárlókat és „olyan manipulatív gyakorlatot alkalmaz, amely az uniós jogszabályok szerint illegális.”

Tizenhét uniós tagállam fogyasztóvédői azzal vádolják a kínai szolgáltatót, hogy kétséges módszereket alkalmaz a bevételszerzés érdekében, ezért koordinált fellépésükkel az illetékes hatóságok beavatkozását kérik. 

Manipulatív technikák

A Temu 2022 szeptemberében indult és gyorsan a világ egyik legnépszerűbb online piacterévé vált. Jelenleg havonta több mint 75 millió felhasználója van az EU-ban.
„Az online piactér tele van manipulatív technikákkal, amelyek célja, hogy a fogyasztók többet költsenek a platformon.” – magyarázta Monique Goyens, a BEUC európai fogyasztóvédelmi szervezet vezetője, aki szerint a Temu megsérti az EU digitális szolgáltatásokról szóló törvényét (DSA). 

Ki az eladó?

A fogyasztóvédők számos jogsértéssel vádolják a céget. Amint rákattintanak egy bizonyos termékre, a vásárlóknak egy sor drágább változatot mutatnak – hozott fel egy példát Goyens. „Ráadásul a Temu gyakran homályban hagyja a fogyasztókat azzal kapcsolatban, hogy kitől vásárolják a termékeket.” – tette hozzá. Az sem mindig világos, mi alapján ajánlanak bizonyos termékeket a fogyasztóknak.

Ebből következően nem egyértelmű, hogy egy termék megfelel-e az uniós biztonsági előírásoknak. Ha pedig egy vásárló el akarja hagyni a platformot, megnehezítik a dolgát azzal, hogy aki törölni szeretné Temu-fiókját, annak egyfajta "akadálypályán" kell végigmennie a weboldalon.

A Temu elkötelezett

Első reakciójában a Temu közölte, hogy nagyon komolyan veszi a BEUC panaszát, és alaposan megvizsgálja azt. Az európai piacon új cégként elkötelezettek a "helyi szokásokhoz" való alkalmazkodás mellett - magyarázta a vállalat szóvivője. "Ahol látunk javítani valót, ott együtt akarunk dolgozni szolgáltatásunk további finomításán és a hiányosságok kijavításán."

Siess, vásárolj!

A Német Fogyasztóvédelmi Szervezetek Szövetsége nemrég figyelmeztette a vállalatot a „manipulatív formatervezésre” és a szerintük hamis környezetvédelmi ígéretekre. A Temu ezután vállalta, hogy az olyan feliratok, mint pl. „Siess! Több mint 126 embernek van ez a termék a kosarában!” a jövőben nem jelennek meg a német vásárlók számára.
Az ilyen technikákat arra használják, hogy a vásárlókat időnyomás alá helyezzék, és így gyors vásárlásra csábítsák őket.

Hírszerkesztő / Euronews
 

„Fordítsuk javunkra a magyar ET-s elnökséget!”
Nem elhanyagolható téttel bír a vasárnapi öt szavazólapos voksoláson az Európai Parlamenti képviselők megválasztása. Júliustól Magyarország lesz az Európai Tanács soros elnöke, de odahatni azután is fontos lesz.
Az EU megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával
Az EU zöld utat ad a csatlakozási tárgyalásoknak Ukrajnával és Moldovával, miután a vártakkal ellentétben Orbán Viktor mindössze csak egyszer vétózott. A blokk Grúziának is megadta a tagjelölt státuszt, amelyet korábban megtagadtak tőle.
Schengen: nem lesz eltörölve a Romániát kizáró döntés
Az Európai Unió Bírósága (EUB) „nyilvánvalóan elfogadhatatlanként” elutasította Eugen Tomac keresetét, amelyben a román európai parlamenti képviselő az EU Tanácsa Románia schengeni csatlakozását elutasító tavaly december 8-i határozatának megsemmisítését kérte.