×
2024. 05 25.
Szombat
Orbán
21 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.59 RON
100HUF = 1.29 RON
Külföld

Május 9, Európa Napja: Európát védve magunkat védjük!

2023.05.09 - 15:32
Megosztás:
Május 9, Európa Napja: Európát védve magunkat védjük!
Május 9., azaz Európa napja alkalmából üzenetet tett közzé Kalus Iohannis román államfő is. Ebben kihangsúlyozta, hogy Románia kiveszi a részét a közös stratégiai prioritások végrehajtására irányuló európai erőfeszítésekből.

Május 9-én az egész világ a II. világháború végét és a békét ünnepli. Ezen a napon 1945-ben a náci Németország aláírta az Unconditional Surrender (feltétel nélküli megadás) okmányt. Az európai országokban ezt a napot gyakran Európa Napjának is nevezik. Az idei évforduló alkalmából állásfoglalást adott ki az Európai Bizottság.
Az Európai Parlament romániai irodája egy fogadást is tartott ezen a nevezetes napon.

Az EU születésnapja

Az Európa Nap egy olyan ünnep, amely az európai egység és béke szimbóluma, és az európai integráció fontosságát hivatott hangsúlyozni. Az EU szintén május 9-én ünnepli születésnapját, mivel 1950-ben ezen a napon tette közzé Robert Schuman francia külügyminiszter az Európai Közösség tervét, amely az Európai Unió elődjének számít. Az EU születésnapja az európai integráció és az egység ünnepe, amely határokon átnyúló együttműködést és békefenntartást hivatott elősegíteni. Az évek során a május 9-i ünnepségek és megemlékezések a béke, a szabadság és az együttműködés értékeit hirdetik az egész világon.

hirek/2023/majus/majus-9-europa-napja-europat-vedve-magunkat-vedjuk-ep.jpg
Klaus Johannis. (Fotó: EP)

Racionális megközelítés

Európát, amely után egész nemzedékek sóvárogtak és megharcoltak érte, folyamatosan védeni kell, és ez különösen fontos egy olyan időszakban, amikor veszély fenyegeti a második világháború utáni világbéke alapját képező értékeket – jelentette ki Klaus Iohannis államfő az Európa Napja alkalmából közzétett üzenetében.

Az államfő hangsúlyozta, a jelenlegi nehéz időkben a félelem és a bizonytalanság termékeny talajként szolgál a félretájékoztatás és a hibrid támadások számára, amelyek megkérdőjelezik a demokratikus elveket és értékeket. Az ilyen kísérletekkel szemben racionális megközelítésre, az információk és azok forrásainak manipulációktól mentes, alapos elemzésére, valamint a fontos európai kérdésekről szóló konstruktív vitákban való részvételre van szükség. "Európát védve magunkat, saját biztonságunkat és jólétünket védjük" – nyomatékosította.

A szolidaritás erőt ad

Iohannis hangsúlyozta, hogy Románia kiveszi a részét a közös stratégiai prioritások végrehajtására irányuló európai erőfeszítésekből és kezdeményezésekből.
„Az egység és a szolidaritás továbbra is a legfőbb erősségünk, és az elmúlt évek egyértelműen bizonyították, hogy csak egységesen és szolidárisan lehetünk erősebbek” – mondta Klaus Iohannis.
Az elnök rámutatott továbbá, hogy a kohéziós alapok mellett az uniós helyreállítási mechanizmus egyedülálló lehetőséget jelent Románia számára a fejlődésre, és ezt a lehetőséget ki kell használni.

Hírszerkesztő

hirek/2023/majus/majus-9-europa-napja-europat-vedve-magunkat-vedjuk-europeday-com.jpg
Fotó: europeday.com