×
2021. 09 18.
Szombat
Diána
19 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.20 RON
100HUF = 1.41 RON
Belföld

Május 15-től nem kötelező a maszk kültéren!

2021.05.13 - 18:15
Megosztás:
Május 15-től nem kötelező a maszk kültéren!
Eltörlik a kötelező kültéri maszkviselést Romániában május 15-től. Csak a zsúfolt helyeken, például vásárokban, piacokon, a buszmegállókban kell továbbra is kötelezően viselni a maszkot – jelentette be csütörtökön délután Klaus Iohannis államfő.

Sajtótájékoztatót tartott csütörtökön késő délután Klaus Iohannis államfő, amelyen beszámolt azokról az enyhítésekről, amelyekre az elkövetkező időszakban számíthatnak az ország állampolgárai. Az első enyhítésre már hétvégén sor kerül: május 15-től nem kötelező a kültéri maszkviselet, csak a zsúfolt helyeken, mint például piacok, vásárok, vagy éppen a tömegközlekedési eszközök megállói. Beltéren továbbra is maszkot kell viselnie minden felnőttnek és 5 éven felüli gyermeknek.

Az enyhítések között szerepel az éjszakai kijárási tilalom eltörlése. Szombattól megszűnik az éjszakai kijárási tilalom, vagyis a lakosok 22 óra után is korlátozások nélkül elhagyhatják az otthonukat. Az üzletek korlátlan ideig tarthatnak nyitva  – sorolta tovább az államfő.

Június elsejétől kültéren maximum 70 fő részvételével, beltéren legfeljebb 50 fő részvételével lehet megrendezni az esküvőket, keresztelőket, nagyobb családi eseményeket. Ha pedig a szervező garantálja, hogy a rendezvényen csak beoltott személyek vesznek részt, akkor eltörlik a maximális létszámhatárt. Ehhez hasonlóan korlátozzák az edzőtermekben is a résztvevők számát. Ha ennek vezetője garantálja, hogy minden ember be van oltva, nőhet a résztvevők száma.

Az iskolákkal kapcsolatban az államfő elmondta, továbbra is betartják a korábban megszabott két forgatókönyvet, ha lecsökken a koronavírusos esetek incidenciája és zöld forgatókönyv lép életbe, akkor minden diák részt vehet személyesen is a tanórákon. A következő hetekben a legtöbb településen zöld forgatókönyv lép életbe, ezért nagyon valószínű, hogy az iskolapadokban ér véget a tanév minden tanuló számára.

Enyhítések hónapról-hónapra

A hétvégétől és június elsejétől bevezetendő lazítások mellett az oltási kampányról is beszélt Klaus Iohannis a miniszterelnökkel és a miniszterekkel való találkozó után. Az államfő szerint látszik, hogy a járvány szorítása lazult kicsit, jobban tudunk lélegezni, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a járványnak még nincs vége. „A világjárvány nem ér véget holnap, nem ér véget szeptember elsején” – mondta Iohannis. Az államelnök az oltási kampánnyal kapcsolatban elmondta: ez felgyorsult ugyan az elmúlt időszakban, naponta nagyjából százezren kapják meg a vakcinát, de ennél többre van szükség. „Ha ki akarunk jutni a járványból, be kell oltassuk magunkat: nincs más út!” – intett.

„Kitűztünk néhány célt: azt szeretnénk, hogy június elsejéig öt millió, július elsejéig hat millió, augusztus elsejéig pedig hét millió román állampolgár legyen beoltva. A további enyhítéseket a járvány alakulása, a beoltottság mértéke fogja meghatározni. Ha nagyobb lazításra vágyunk, akkor tiszteletben kell tartani a hatályos járványügyi intézkedéseket és be kell oltatnunk magunkat!" – emelte ki Iohannis.

Nyár végén aztán ismét kielemzik majd a helyzetet, és az aktuális állapotok alapján döntenek a további intézkedésekről.

133 új eset a megyében, hárman elhaláloztak
A legutóbbi jelentés óta 133 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak Szatmár megyében 861 elvégzett teszt nyomán. Sajnos, újabb áldozatokat is követelt a COVID-19: három személy hunyt el a megbetegedés szövődményei nyomán.
Szatmárnémeti: két hétig ezek a szabályok
Nem „zár be” teljesen a megyeközpont, az új szabályok értelmében létszámkorlátozással ugyan, de működhetnek a mozik, a színház, a filharmónia, a vendéglők belterei és teraszai, de csak a Covid-igazolvánnyal rendelkezők számára, gyermekek esetében pedig negatív tesztet kell bemutatni.
GCS: 4478 új koronavírusos megbetegedést jelentettek
A legutóbbi tájékoztatás óta 4478 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 46 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán - közölte pénteken a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).
Cookie