×
2024. 05 25.
Szombat
Orbán
21 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.59 RON
100HUF = 1.29 RON
Jegyzet

Majd én megoldom okosba’

2022.08.17 - 13:00
Megosztás:
Majd én megoldom okosba’
Egyre kevesebb a jó szakember. Igény az lenne rá. Az építőanyagok ára meg közel kétszeresére nőtt, pedig még az eső sem öntözte idén. Ennek ellenére vagy éppen ezért egyre többen építenek, javítanak valamit, mindenki tákol. Ha nem jön a szaki, majd megoldja Mekk Elek, elvégre ezer és egy dologhoz vél érteni.

Egy kis falazás, vakolás, miegymás megy mindenkinek. A jó szakemberek nem érnek rá, a munka nem várhat. Kivesz az ember egy hét szabit, megveszi a jó kis melós ruhát a szupermarketből akciósan, és azonnal mindenhez is elkezd érteni. Láttam tavaly, hogyan csinálja a sógor, meg fenn van a neten is a kínaiaknál — és már keveri is az anyagot, veri fel a falra. Ha egy kicsit huplis vagy éppen dúcos, eltakarja majd a festék meg a burkolat vagy a ruhásszekrény. Mit lehet tenni, az asszony nem enged úgy neki az idei télnek, hogy ne lenne megjavítva, befoldozva, kifestve. Egy évet kibír a munka így is, majd jövőre hátha ráér a Józsi, neki jobban rááll a keze, de most még Németbe van a rokonoknál, nem jön haza, csak télire. Ott is sok a meló, nincsen szaki, meg ha van, az drága, a Józsi megoldja nekik olcsóbban, de még így is jobban jár, mintha itthon gürizne aprópénzért. Meg az is a baj, hogy itthon nem nagyon épít senki új házat, amelyiknek egyenesek a falai. Mindenki csak olyat vesz meg, amelyik nem kell a tulajának, mert vagy elkísérték már az utolsó útjára, vagy a gyerekeké lett, azok meg külföldről már nem jönnek haza ide, a csóróságba.

Na kérem, ezek a házak olyanok, hogy nincsen bennük egy 90 fokos sarok sem. De még mutatóba sem lelni egyet sem, ám az új tulajok látták a neten, hogy vannak, akik ezekből palotákat meg csodavárakat tudnak varázsolni. És nekik is olyan kell, semmiből sok és szép meg jó is persze. Olcsón! Ezt nem szeretik a jó szakik, mert ha meg is tudják oldani, nagyon sok munkát és ideget kíván, azt meg ugye nem fizeti meg senki. Amikor egy fal plusz harmincról indul, és a mínusz végtelenbe tart, akkor oda hogyan tesz fel az ember egy menő sarokkádat? Annak a tervezőmérnöke nem is gondolt bele, hogy a sarkokat amorfoknak kellene számolnia. Így élünk mi itten csináldmagadiában, és megoldjuk okosba’, mert muszáj. Azért kaptuk a gondolkodás képességét, hogy éljünk is vele. Hát ne hazudtoljuk meg a mondást, hogy itt a korlátlan lehetőségek földje van!

Végh Balázs