×
2022. 12 08.
Csütörtök
Mária
3 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.68 RON
100HUF = 1.20 RON
Szatmárnémeti

Majd' 35 ezren léptek ki az országból egy nap alatt

2022.08.22 - 14:00
Megosztás:
Majd' 35 ezren léptek ki az országból egy nap alatt
Ostromlott várhoz hasonlított a csanálosi átkelő szombat este (is) Fotó: Határátkelős tudakozó
Szombat reggeltől vasárnap reggelig 34 400 utazó és 10 455 jármú lépett ki Románia területéről a Szatmár megyei határátkelőknél — a hatalmas forgalmat nemcsak ezek a számok jegyzik, hanem a több mint százperces várakozási idők is, ugyanis adott pillanatban mind a petei, mind a csanálosi átkelőnél 180 percet kellett várniuk a kilépőknek.

 Ilyen sokat, annak ellenére, hogy előbbinél hat sávon, utóbbinál pedig négy sávon (az egyik belépő sávot is megnyitották a távozók előtt) zajlott a kiléptetés, és hosszú kocsisor torlódott össze a nagypeleskei-zajtai ideiglenes határátlépőnél is. Vasárnap kora estére némileg csökkent a forgalom, mindkét határátkelő sárgán villogott, átlagosan 30–45 perces várakozási időt jelezve.

Mint a határrendészettől megtudtuk, a hétvégi torlódás oka egyrészt, hogy az itthon szabadságoló hazánkfiai lassan visszaindulnak második otthonukba (az igazi nagy rohamot viszont jövő hétvégére számítják), de még inkább a magyarországi ünnepi hétvége — rengetegen döntöttek úgy, hogy átmennek akár Budapestre, akár a közelebbi nagy- vagy épp kisvárosokba az augusztus 20-i ünnepségekre.

Országos szinten is volt mozgás

Összesen mintegy 479 000 román és külföldi állampolgár lépte át Románia államhatárát az elmúlt 24 órában a be- és kilépő oldalon, több mint 123 500 járművel — tájékoztatott vasárnap a határrendészet. A közlemény szerint a kilépő oldalon több mint 309 ezer személy jelentkezett ellenőrzésre, a legtöbben, megközelítőleg 203 000-en a Magyarországgal közös határátkelőkön keresztül hagyták el az országot. A legforgalmasabbnak a nagylaki autópálya-határátkelő bizonyult, ahol mintegy 145 ezer személy jelentkezett ellenőrzésre a be- és kilépő oldalon.

A közleményből az is kiderül, hogy szombaton 50 illegális cselekedetet állapítottak meg a határrendészek, ebből 23 bűncselekmény, 27 pedig kihágás volt, emellett 657 700 lej értékű árut koboztak el különböző okokból a határátkelőkön a hatóságok. Ugyanakkor nem engedtek be az országba 23 külföldi állampolgárt, mert nem tettek eleget a belépési feltételeknek, 36 román állampolgárt pedig a törvényi előírásokra hivatkozva, különböző okokból nem engedtek ki Romániából. Sz. K. M.

Órákon át állt a forgalom a máramarosszigeti határátkelőnél az ukrán áramszünet miatt
Órákon át szünetelt a határforgalom csütörtök este Máramarosszigetnél az ukrán oldalon fellépő áramszünet miatt.
Feltartóztatott használt ruhás kamion
Nem engedtek be az országba vasárnap egy több mint 3 tonnás használtruha-szállítmányt, mert a hatóságok úgy ítélték meg, hogy azok nem viselésre alkalmas holmik, hanem hulladék.
Nem működnek a határátkelők
A magyarországi határrendészet számítógépes rendszerének meghibásodása miatt hétfőn délután 18 órától nem működik a Pete – Csengersima, sem a Csanálos – Vállaj határátkelő.
Cookie