×
2024. 02 27.
Kedd
Edina
11 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.58 RON
100HUF = 1.28 RON
Külföld

Magyarul köszöntötte Klaus Iohannist az EP-ben Vincze Loránt RMDSZ-es képviselő (VIDEÓ)

2024.02.08 - 08:05
Megosztás:
Magyarul köszöntötte Klaus Iohannist az EP-ben Vincze Loránt RMDSZ-es képviselő (VIDEÓ)
Az RMDSZ európai parlamenti képviselője, Vincze Loránt az elhíresült "Jó napot kívánok!" üdvözléssel kezdte szerdai felszólalását az EP strasbourgi plenáris ülésén, amelynek meghívottja Klaus Iohannis államfő volt. Az EP-képviselő emlékeztetett, hogy 2020-ban az államfő a magyar nyelvet politikai eszközként használta politikai ellenfeleivel szemben.

„Jó napot kívánok! Elnök úr, ezt a magyar nyelvű köszöntést minden román állampolgár megérti, de nem azért, mert a többség elkezdte megtanulni a kisebbség nyelvét, hanem azért, mert ön 2020-ban a magyar nyelvet politikai eszközként használta ellenfeleivel szemben” – idézte vissza köszöntése elején Vincze Loránt az esetet, amikor a magyarul egyébként nem beszélő Klaus Iohannis „Jó napot kívánok!”-kal köszöntötte a Szociáldemokrata Pártot (PSD), amelyet azzal vádolt, hogy az RMDSZ-szel összejátszva Magyarország kezére juttatja Erdélyt.

„Amióta ön az elnök, egyáltalán nem ragált a magyar közösség javaslatára, hogy jöjjön létre egy többség-kisebbség paktum. Az európai kisebbségvédelemben vannak sikeres modellek, az Európai Unió tagországaiban, amelyekről Bukarestben még beszélni sem lehet. Közben pedig Romániában erősödnek a szélsőségesek. Az idegengyűlölet és az antidemokratikus, Európa-ellenes magatartás ugyanabból a gyökérből fakad” – folytatta felszólalását az EP-ban Vincze Loránt, akitől a mindössze néhány méterre helyet foglaló Klaus Iohannis mosolyogva hallgatta végig az RMDSZ-es képviselő felszólalását.

Hírszerkesztő

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!