×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Magyarországon rekedt érettségizők

2020.05.07 - 15:55
Megosztás:
Magyarországon rekedt érettségizők
Értesítés nélkül csökkentették a romániai, de Magyarországon érettségiző maturandusok által használható határátkelők számát. Sőt, a korábbi közléssel ellentétben az is kiderült, hogy a végzősöknek és kísérőiknek hazatérve karanténba is kell vonulniuk.

Nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal — vagy legalábbis nem verik nagydobra. Így is jellemezhetnénk azt, ami a Magyarországon érettségiző romániai maturandusokkal történt.

Múlt héten, ahogyan arról lapunk hasábjain is olvashattak, a magyarországi Oktatási Hivatal és a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus honlapján is azt közölték, hogy a magyar és a román hatóságok megegyezése megteremtette a lehetőséget arra, hogy a nem Magyarországon tartózkodó vizsgázók az érettségi vizsgabehívó vagy érvényes magyar diákigazolvány birtokában átléphessék az államhatárt, és részt vehessenek a vizsgákon, ráadásul az érettségizők és kísérőik mindkét irányban mentesülnek a 14 napos karantén kötelezettsége alól.

A hét elején még ugyanez az információ szerepelt a kormányhivatal honlapján is, a hét közepére azonban anélkül változtattak a szövegen, hogy arról bármilyen értesítést közöltek volna.

Pár nappal ezelőtt még így jelent meg a tájékoztatás a hivatal weblapján: „Az érettségizők érvényes úti okmánnyal, diákigazolvánnyal (amennyiben Magyarországon tanulnak), iskolai igazolással, az utazás célját tartalmazó nyilatkozattal vagy érettségi behívóval mindkét irányban átléphetik az országhatárt, és mentesülnek a karantén kötelezettsége alól is. Az őket szállító személyek a hozzátartozói minőségük igazolásával ugyanilyen elbírálás alá esnek.”

Tegnap óta viszont már az Oktatási Hivatal és a konzulátus honlapján is ezt olvashatjuk: „Az érettségizők érvényes úti okmánnyal, diákigazolvánnyal (amennyiben Magyarországon tanulnak), iskolai igazolással, az utazás célját tartalmazó nyilatkozattal vagy érettségi behívóval mindkét irányban átléphetik az országhatárt. Magyarországon mentesülnek a karantén kötelezettsége alól, Romániába visszatérve a román hatóságok az akkor aktuális járványügyi szabályok alapján esetlegesen karantént rendelhetnek el, ezért célszerű lehet csak az utolsó vizsgát követően visszatérni. Az őket szállító személyek a hozzátartozói minőségük igazolásával ugyanilyen elbírálás alá esnek.”

Sőt, a kolozsvári konzulátus múlt heti közleménye szerint az érettségiző Szatmár megyei diákok a Pete–Csengersima és a Csanálos–Vállaj határátkelőhelyet is használhatják átkelésre, mostanra azonban már ez is módosult, közlésük szerint már csak a következő határátkelőhelyek fogadják az érettségire érkezőket: Bors–Ártánd, Gyulavarsánd–Gyula, Nagylak (43-as főút).

Több szatmári fiatalra és szüleire vár 14 napos házi karantén az elkövetkezőkben a megváltozott játékszabályok szerint. Csütörtökön délelőtt sikerült elérnünk az egyik, szerdán és csütörtökön Debrecenben emelt szintű érettségi dolgozatot író szatmárnémeti fiatalember édesanyját, aki elmondta, hogy kedden még a csanálosi határátkelőnél léptek be Magyarország terültére, bár már akkor is közölték velük a határrendészek, hogy a visszatérést követően valószínűleg karanténba kell vonulniuk.

„A határátkelőhöz érve először nem tudták, hogy mit kezdjenek velünk, majd átengedtek, de szóltak is egyben, hogy házi karanténba kell majd vonuljon a család, ha visszatérünk” — magyarázta az anyuka. Szerencsére a debreceni tartózkodásuk megoldott, hiszen ott él az édesanya testvére, így még várnak néhány napot, hátha megoldódik a helyzet. Ami a megfertőződés kockázatát illeti, elmondása szerint Debrecenben összesen három hivatalosan nyilvántartott koronavírus-fertőzött személy van, az érettségi vizsgát pedig maximális biztonsági előírások mellett, minden szükséges óvintézkedést betartva tartják meg.

A szatmári maturandus és minden Magyarországon érettségiző fiatal a vizsgaközpontba érve csak kézfertőtlenítést követően, maszkban foglalhatta el a helyét a kijelölt teremben, ahol úgy vannak elhelyezve az asztalok, hogy meglegyen a legkevesebb másfél méter távolság a vizsgázók között. Az írásbeli ideje alatt ráadásul egyszerre csak egy tanár felügyel a teremben, ő is maszkban és kesztyűben.

„Az érettségiző fiatalok számára Magyarországon minimálisra csökkentették a megfertőződés lehetőségét. A határon túlról érkező maturandusok zöme ráadásul a szüleivel, saját autóval érkezett, kizárólag az érettségi idejére hagyja el a szállását — oda is autóval viszik őket a szülők” — magyarázta a szatmári anyuka. Azt is hozzátette, hogy ha nem változtatnak a döntésen, természetesen alávetik magukat annak, karanténba vonulnak.

Megtörténhet azonban, hogy kétszer 14 napot kell otthon tölteniük: Magyarországon május 28-án ugyanis meg lehet tekinteni a dolgozatokat, s ekkor lehet észrevételeket közölni, ezért ha addig nem történik változás, megeshet, hogy ezt követően ismét kéthetes házi elkülönítésbe kell majd vonuljanak.

Bumbuluţ Krisztina

 

Cîţu: a CNSU új határozata mentesíti a karantén alól a beoltott vagy negatív teszteredményű tehergépkocsi-vezetőket
Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) új határozatot készül elfogadni csütörtök este, amely többek között mentesíti a karantén alól a nemzetközi fuvarozásban dolgozó teherautó-vezetőket az országba való belépésük után, ha be vannak oltva COVID-19 ellen, vagy negatív a teszteredményük - jelentette be Florin Cîţu kormányfő.
Hatvanadik érettségi találkozó
Szeptember 4-én a nagykárolyi gimnázium magyar tanulmányi vonalán 1961-ben végzett diákok (a későbbiekben felsoroljuk a résztvevők névsorát) megünnepelték a 60. osztálytalálkozójukat. Nagyon boldog volt minden kolléga és a velük együtt eljött családtagok, barátok stb.
Érettségi 2022: vissza a megszokott menetrendhez
Megjelent a Hivatalos Közlönyben a 2022-es érettségi megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó tanügyminiszteri rendelet. Jövőre már a megszokott menetrenddel szervezik a záróvizsgát.
Cookie