×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON

Magyarországon érettségiző szatmári végzősök figyelmébe!

2020.04.30 - 13:08
Megosztás:
Magyarországon érettségiző szatmári végzősök figyelmébe!
Az érettségi vizsgabehívó vagy érvényes magyar diákigazolvány birtokában átléphetik az államhatárt és részt vehetnek az érettségin a romániai, de Magyarországon tanuló végzősök.

Az elektronikusan megkapott vizsgabehívó egyszerű nyomtatása elegendő. Az érettségi céljából érkezőknek nem kell 14 napos karanténba vonulniuk – tájékoztatott Magyarország kolozsvári konzulátusa

A Romániából érkező érettségizők érvényes úti okmánnyal, diákigazolvánnyal (amennyiben Magyarországon tanulnak) vagy iskolai igazolással vagy az utazás célját tartalmazó nyilatkozattal vagy érettségi behívóval mindkét irányban átléphetik az országhatárt, és mindkét irányban mentesülnek a karantén kötelezettsége alól is. Az őket kísérő személyek (érettségizőnként 1 személy) a hozzátartozói minőségük igazolásával ugyanilyen elbírálás alá esnek. Szállást a kollégiumokban igényelhetnek a romániai, de Magyarországon tanult és érettségizők.

Az érettségizők és kísérőik leghamarabb az első érettségi vizsgát megelőzően 2 nappal léphetnek be Magyarországra, majd az utolsó vizsgát követően legkésőbb 2 napon belül kell visszatérniük Romániába. Az érettségire induló Szatmár megyei diákok a Pete–Csengersima és a Csanálos–Vállaj határátkelőhelyen is átkelhetnek.

 

Szimultán osztály: szükséges rossz?
A romániai diákok 10%-a szimultán osztályban tanul, ezek 92%-a pedig vidéken található, számol be az edupedu.ro a tanügyminisztériumtól kapott információkra alapozva. Szakemberek szerint a szimultán osztályok is segítenek az iskolaelhagyás visszaszorításában.
37 tanintézményben van  koronavírus-fertőzött gyerek
Érdekes jelenség kezd kialakulni az országban, ahol a koronavírus-fertőzéstől tartó szülők kérésére hivatkozva sorra zárnak be az iskolák, amelyeknek a jelenlegi szabályozás szerint elvileg csak akkor kellene áttérniük a távoktatásra, ha a közösségben megjelenik a fertőzés.
Jó dolog az elektronikus napló
Szatmár megyéből öt iskola csatlakozott ahhoz a programhoz, melynek keretében kizárólag elektronikus naplót használnak, de jelentősen több tanintézményben van már digitális osztálynapló.
Cookie