×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Belföld

Magyarország ismét vörös zónába került

2021.11.06 - 07:57
Megosztás:
Magyarország ismét vörös zónába került
Fotó: Román Határrendészet
Vasárnap éjféltől változnak a Magyarországról való beutazás feltételei, a karanténkötelezettséget csak a beoltottak vagy fertőzésből kigyógyultak kerülik el. Negatív teszttel 3 napig lehet maradni.

Az országos vészhelyzeti bizottság a megnövekedett fertőzöttségi adatok okán az eddigi sárga helyett már vörös zónának minősítette Magyarországot, így november 7-én, vasárnap éjféltől módosulnak az onnan Romániába érkezők beutazási feltételei.

Fontos pontosítani, hogy Magyarország irányába továbbra sincs senki számára karanténkötelezettség, a Magyarországra belépőknek kizárólag személyi igazolványt vagy útlevelet kell felmutatniuk, nem szükséges sem oltási igazolás, sem teszt, sem EU-s zöldigazolvány.

De nézzük, milyen feltételekkel lehet belépni Romániába a Magyarországról érkezőknek: a vörös zóna országaiból érkezők akkor mentesülnek a kéthetes karantén alól, ha: legalább tíz napja megkapták a koronavírus elleni védőoltás második dózisát is, vagy átestek a koronavírus-fertőzésen (legkevesebb 15, legtöbb 180 nap telt el a fertőzés igazolása óta). A Romániába való belépéskor a határrendészek az európai uniós Covid-igazolványt (zöldigazolványt) ellenőrzik, annak a QR-kódját olvassák le — ugyanakkor nem csak az Európai Unió által jóváhagyott vakcinákat, de a Magyarországon használt Szputnyik- és Sinopharm-vakcinákat is elfogadják. Aki Magyarországon kapott koronavírus elleni védőoltást, vagy ott esett át a betegségen, az EESZT mobilalkalmazásból tudja felmutatni az európai uniós QR-kódot — de fontos tudni, hogy a Magyarországon használt védettségi igazolvány (műanyag kártya) QR-kódját nem tudják elfogadni, mivel az abban a formában nincs benne az EU-s rendszerben.

Ugyan karanténkötelezettség nélkül léphet Romániába az is, aki 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-tesztet mutat be, pontosabban a negatív teszt alapján kiállított QR-kódos zöldigazolványt, viszont ezzel legtöbb három napig tartózkodhat Románia területén. Amennyiben valaki túllépi ezt az időintervallumot, akkor azonnali hatállyal 14 napos karanténba kerül, és nem érdemes ügyeskedni, mert a többlettartózkodás ténye úgyis kiderül az országból való kilépéskor.

A 12 évesnél kisebb gyermekek mentesülnek a karanténkötelezettség alól, és negatív PCR-tesztet sem kell felmutatniuk Romániába való beutazásukkor, míg a 12–16 év közöttiek esetében már szükség van a negatív tesztre.

Nem vonul karanténba, aki…

Értelemszerűen most is mentesülnek a karanténkötelezettség alól a határon átingázók, (dolgozók, diákok), ők ugyanolyan feltételekkel (munkahelyi, iskolai igazolás stb.) jöhetnek-mehetnek, mint a korábbi országbeszínesedésekkor. Mentesülnek ez alól azon román állampolgárok is, akik magyarországi cég alkalmazásában állnak, és üzleti ügyben érkeznek Romániába, és ezt az országba való belépésükkor igazolják;

azok a külföldi lakóhellyel rendelkező román állampolgárságú diákok (amennyiben kiskorúak, akkor kísérőik is), akik napi szinten járnak Romániába vagy külföldre tanulni, illetve felvételi vagy záróvizsgát tesznek, és mindezeket papírral is tudják igazolni; a 2,4 tonna feletti áruszállító járművek, illetve 9 fő szállítási kapacitást meghaladó gépjárművek vezetői, ha a belépést megelőző 72 órában elvégzett negatív PCR-tesztet mutatnak be (amennyiben nincsenek immunizálva).

Rendkívüli családi eseményekre (gyermek születése, házasságkötés vagy temetés), illetve orvosi beavatkozásra (daganatos betegség gyógyítására) vagy személyi azonosító okmány cseréje miatt, illetve időpontfoglalás után a román hatóságoknál oltást beadatni érkezőknél a támogató dokumentumok alapján a hatóságok megvizsgálhatják a karantén elrendelésének ideiglenes szüneteltetését. Ezeket az egyedi döntéseket a határátlépést követően az adott megyében illetékes Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) hozza meg a bemutatott iratok alapján.

Szabó Kinga Mária

 

Nem unatkoznak a határrendészek
Az elmúlt napokban számos közlekedési szabálysértésre derült fény a petei határátkelőnél, melyek közül négyet Romániából kifelé menet, egyet pedig beutazáskor regisztráltak.
Határrendészet: több mint 8600 ukrajnai érkezett Romániába pénteken
Több mint 8600 ukrajnai érkezett Romániába a pénteki nap folyamán — tájékoztatott szombat reggel a határrendészet.
Orbán: megerősítik a csengersimai határátkelőhelyet - videóval!
A jövő héten egy nagyobb menekülthullámot várunk, ezért ezt a határátkelőhelyet is meg kell erősítenünk - mondta Orbán Viktor szerdán éjszaka, amikor Facebook-oldalán posztolt a csengersimai határátkelőpontról.
Cookie