×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Gong

Magyar Kultúra Hete remek színházi produkciókkal

2021.11.28 - 11:36
Megosztás:
Magyar Kultúra Hete remek színházi produkciókkal
Fotó: Majnik Zsolt
Színvonalas színházi produkciókkal tér vissza 2022. januárban a Magyar Kultúra Hete. A szervezők az utolsó simításokat végzik a műsoron, az viszont már biztos, hogy az Északi Színház nagytermében, a Harag György Társulattal együttműködve több színházi előadás is lesz január végén.

A meghívott produkciók között szerepel a százhalombattai Déryné Program Társulatának Dériné ifjasszony című előadása is Vidnyánszki Attila rendezésében. Az előadás főhajtás a magyar színjátszás hőskora előtt; romantikus szerelmek, nagy fellángolások, szenvedélyes viszonyok szövevényében hol küszködnek, hol csatát nyernek hivatásuk, a magyar nyelvű színjátszás ügyéért folytatott küzdelemben. A színpadon megelevenedő miliőt átszövi a színház erejébe vetett hit, ezért a láthatatlan bizonyosságért zajló folytonos törekvés, melyben ki-ki a maga tehetségével, leleményességével vagy éppen fondorlatával próbál érvényesülni.

A Magyar Kultúra Hete vendége lesz a tervek szerint a Magyar Állami Népi Együttes is, a Körtánc című produkcióval. Ez egy antológiaszerű válogatás, korokon és határokon átívelő utazás, melyben a Kárpát-medence magyarsága és a vele sorsközösségben élő nemzetiségek (románok, szlovákok, szerbek és horvátok, svábok, ruszinok, cigányok) folklórjából inspirálódva járja körbe, táncolja körbe a Felvidéket, Kárpátalját, Erdélyt, a Délvidéket és a „Kis Magyarországot”.

A programtervezetben szerepel a Nagykanizsai Udvari Színház Tizennyolc című előadása is, amelyben az I. világháború utáni időszak elevenedik meg: amikor kitör a béke… és kirobban az anarchia. Ki Magyarországon a kormányelnök, ki a hadügyminiszter? És miért nem is ő az? Ki ellen kell elkövetni merényletet, és miért mégse, vagy de igen? A katonák már nem katonák, illetve mégis. Ki ezen az oldalon áll, ki meg átáll, de hova is? Egy színdarab, amely nagy segítséget nyújt a nézőknek az összezavarodásban. Mert ez volt a kor szelleme.

 

Hét végén találkozunk, véndiákok!
Pénteken kezdődik a jubileumi Véndiáktalálkozó — a rendezvény pár éve a Városi Értékrend része is, a szervezők pedig igyekeztek erre is figyelemmel lenni a programkavalkád kialakításakor, ugyanakkor számtalan újdonsággal és meglepetésekkel várják a véndiákokat.
„Viszontlátásra, múzeum”
A Szatmár Megyei Múzeum szeretettel várja a kedves látogatókat június 25-én, szombaton, hogy együtt búcsúztassák a múzeum felújítási munkálatai miatt bezáró állandó kiállításokat.
„Mozgásra fel!” a Boldog Scheffler János Központtal
Három turnusban szervez nyári sporttevékenységeket „Mozgásra fel!” címmel a Boldog Scheffler János Központ.
Cookie