×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-5 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Gong

Magyar Kultúra Hete remek színházi produkciókkal

2021.11.28 - 11:36
Megosztás:
Magyar Kultúra Hete remek színházi produkciókkal
Fotó: Majnik Zsolt
Színvonalas színházi produkciókkal tér vissza 2022. januárban a Magyar Kultúra Hete. A szervezők az utolsó simításokat végzik a műsoron, az viszont már biztos, hogy az Északi Színház nagytermében, a Harag György Társulattal együttműködve több színházi előadás is lesz január végén.

A meghívott produkciók között szerepel a százhalombattai Déryné Program Társulatának Dériné ifjasszony című előadása is Vidnyánszki Attila rendezésében. Az előadás főhajtás a magyar színjátszás hőskora előtt; romantikus szerelmek, nagy fellángolások, szenvedélyes viszonyok szövevényében hol küszködnek, hol csatát nyernek hivatásuk, a magyar nyelvű színjátszás ügyéért folytatott küzdelemben. A színpadon megelevenedő miliőt átszövi a színház erejébe vetett hit, ezért a láthatatlan bizonyosságért zajló folytonos törekvés, melyben ki-ki a maga tehetségével, leleményességével vagy éppen fondorlatával próbál érvényesülni.

A Magyar Kultúra Hete vendége lesz a tervek szerint a Magyar Állami Népi Együttes is, a Körtánc című produkcióval. Ez egy antológiaszerű válogatás, korokon és határokon átívelő utazás, melyben a Kárpát-medence magyarsága és a vele sorsközösségben élő nemzetiségek (románok, szlovákok, szerbek és horvátok, svábok, ruszinok, cigányok) folklórjából inspirálódva járja körbe, táncolja körbe a Felvidéket, Kárpátalját, Erdélyt, a Délvidéket és a „Kis Magyarországot”.

A programtervezetben szerepel a Nagykanizsai Udvari Színház Tizennyolc című előadása is, amelyben az I. világháború utáni időszak elevenedik meg: amikor kitör a béke… és kirobban az anarchia. Ki Magyarországon a kormányelnök, ki a hadügyminiszter? És miért nem is ő az? Ki ellen kell elkövetni merényletet, és miért mégse, vagy de igen? A katonák már nem katonák, illetve mégis. Ki ezen az oldalon áll, ki meg átáll, de hova is? Egy színdarab, amely nagy segítséget nyújt a nézőknek az összezavarodásban. Mert ez volt a kor szelleme.

 

Változások a magyar kultúra hete programjaiban
A magyar kultúra hete rendezvénysorozat holnap veszi kezdetét, de az egyre súlyosbodó járványhelyzet több változtatásra kényszeríti a szervezőket.
Adóhivatali évzárás és évnyitás
Az ilyenkor szokásos elszámolási és könyvelési procedúrák miatt csak 2022. január 10-én fognak nyitni rendes órarenddel és teljes üzem mellett a helyi adóhivatalok.
Meleg étel az iskolában: folytatódik a kísérleti program
A kormány kedden elfogadott határozata értelmében 150 állami oktatási intézményben folytatódik a Meleg étel az iskolában kísérleti program — közölte Dan Cărbunaru kormányszóvivő.
Cookie