×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
10 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Külföld

Magyar és román elöljárók búcsúznak II. Erzsébettől

2022.09.09 - 14:04
Megosztás:
Magyar és román elöljárók búcsúznak II. Erzsébettől
Az utolsó kép ami II. Erzsébetről készült, amint - három nappal halála előtt -, Liz Truss brit miniszterelnököt fogadja (Fotó: The Royal Family)
II. Erzsébet brit uralkodót életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában, 2022 szeptember 8-án. Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős Károly a brit uralkodó.

Európa és a világ országainak vezetői kivétel nélkül elbúcsúztak a pénteki nap folyamán a csütörtökön elhunyt királynőtől és részvétüket fejezték ki a brit királyi család tagjainak és fiának, Károlynak. Így reagáltak a halálhírre Magyarország és Románia első emberei:

Orbán Viktor

„Nagy fájdalommal és szomorúsággal hallom, hogy Őfelsége II. Erzsébet királynő elhunyt. Elkötelezettsége és szolgálata az Egyesült Királyságért példa mindannyiunk számára” – írta Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök hozzátette: mindig szeretettel fogunk emlékezni Őfelsége magyarországi látogatására, amely tovább erősítette kapcsolatainkat.
„Gondolataink és imáink Önnel és az Egyesült Királyság népével vannak” – zárta levelét Orbán Viktor.

Novák Katalin

Novák Katalin magyar államfő azt írta: mély megrendüléssel értesült II. Erzsébet királynő haláláról, egyúttal őszinte részvétét fejezte ki a királyi család tagjainak. „Szomorú szívvel és tisztelettel búcsúzunk a XX. századi brit és európai történelem egyik legmeghatározóbb alakjától. Mi magyarok sokat tanultunk II. Erzsébettől a nemzetért és a családért való kiállásban” – tette hozzá az államfő, jelezve: II. Erzsébet „emlékét szívünkben megőrizzük!”
A magyar köztársasági elnök a többi között azt írta: II. Erzsébet „élete áldás volt, emléke kincs”, hozzáfűzve, rendíthetetlen szolgálata és méltóságteljes jelenléte mindenki tiszteletét kivívta szerte a világon.

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis így búcsúzott: „A román nép és a magam nevében szeretném kifejezni részvétemet és együttérzésemet Felségednek, az egész királyi családnak és a brit népnek az elszenvedett fájdalmas veszteség miatt. Őfelsége, a Királynő kivételes vezető volt, aki a legnagyobb odaadással és felelősséggel szolgálta hazáját, a stabilitás szimbóluma és igazi erkölcsi mérce az egész világ számára.”

Nicolae Ciucă

A román államfőhöz hasonlóan Nicolae Ciucă miniszterelnök is közösségi oldalán fejezte ki együttérzését az Egyesült Királyság polgáraival és a brit királyi családdal. Marcel Ciolacu román házelnök méltatásában azt emelte ki, hogy II. Erzsébet hidakat épített az emberek és nemzetek között, amelyek fennmaradnak a következő generációk számára is.

Kelemen Hunor

Kelemen Hunor, a bukaresti kormány miniszterelnök-helyettese, az RMDSZ elnöke szerint II. Erzsébet hét évtizeden át volt a világ egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő, sokak által szeretett államfője, akiről az erdélyiek azt is számon tartották, hogy ükanyja révén egy régi erélyi család leszármazottja volt.

Margit hercegnő

Mély fájdalommal búcsúztatta az elhunyt brit uralkodót Margit hercegnő, a román korona őre, (a 96 éves korában öt éve elhunyt) Mihály egykori román király lánya is, felidézve, hogy Viktória brit királynő közös ősük volt. A hercegnő szerint II. Erzsébet egy életen keresztül szoros kapcsolatot ápolt a román családdal, számára pedig fontos erkölcsi, intellektuális, érzelmi és intézményi támasz maradt apja, Mihály király elvesztése után is.

MTI/Hírösszefoglaló

 

 

Pozitív a brit uralkodó koronavírustesztje
Pozitív lett a brit uralkodó vasárnap elvégzett koronavírustesztje - jelentette be a Buckingham-palota.
Kezdődik II. Erzsébet platinajubileuma
II. Erzsébet a leghosszabb ideje regnáló brit uralkodó és egyben a legrégebb óta trónon lévő nő a világon.
Lewis Hamiltont lovagi rangra emelte a brit uralkodó
A lovagi rangra emelt Lewis Hamilton Forma-1-es autóversenyző mellett a nagy-britanniai koronavírus-járvány elleni küzdelem hősei szerepelnek jelentős számban II. Erzsébet királynő újévi kitüntetési listáján.
Cookie