×
2023. 12 11.
Hétfő
Árpád
3 °C
enyhe eső
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.30 RON
Külföld

Ma temetik II. Erzsébet királynőt, egész napos szertartássorozattal

2022.09.19 - 10:26
Megosztás:
Ma temetik II. Erzsébet királynőt, egész napos szertartássorozattal
A londoni búcsúztatási rendezvényeket hatlmas tömegek és példátlan biztonsági intézkedések kísérik (Fotó: royal.uk)
Hétfőn kísérik utolsó útjára II. Erzsébet királynőt. Az egész napos szertartássorozaton több mint 500 magas rangú hazai és külföldi meghívott lesz jelen, köztük állam- és kormányfők, valamint az európai monarchiák uralkodói.


Már kora hajnaltól óriási a készültség a Parliament Streeten, amely a westminsteri apátságtól vezet a The Mall felé. Az egyik biztonsági szakember közölte, jelenleg 500 ezer ember lehet a környéken, de a sokszorosára számítanak. Elmondása szerint csak ezen utca két oldalán 1,5-1,5 millió ember gyűlhet össze — a rendezvény lebonyolításában segédkező rendőrök tapsvihar kíséretében vonultak végig a Parliament Streeten.
Tömegközlekedéssel megközelíthetetlen a Westminster-palota, ezért az emberek gyalogosan érkeznek. A Piccadilly Circusnél az egyébként reklámokkal teli LED-falat lecserélték, most minden II. Erzsébetről és a temetésről szól. A Regent Streeten és az Oxford Streeten lévő boltok többsége is megemlékező fotót, szöveget helyezett el kirakatában — s épp a temetésre való tekintettel országszerte rengeteg üzlet, szolgáltatás zárva tart, hogy dolgozóik akár a helyszínen, akár a hatalmas kivetítőkön keresztül követhessék az eseményeket.

II. Erzsébet életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án hunyt el Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján. A királynő koporsóját szerdán ravatalozták fel a londoni parlament legősibb épületében, az 1097-ben emelt Westminster Hallban. 
A ravatal brit idő szerint hétfő reggel fél hétig – közép-európai idő szerint fél nyolcig – látogatható, de a brit hatóságok már hétfőre virradó éjjel lezárták a ravatalozóhelyiséghez vezető sort az újonnan érkezők előtt. A lezárás bejelentésének pillanatában nyolc kilométeres volt a sor, és az utolsóként érkezőknek a sorban állás kezdetétől számítva hét órát kellett várniuk arra, hogy a ravatalozóhelyiségbe érjenek.

A koporsót hétfő délelőtt átviszik a Westminster Hall közvetlen közelében emelkedő Westminster-apátságba, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázótemplomába, ahol búcsúszertartással adóznak a néhai uralkodó emlékének. A ceremónia brit idő szerint délelőtt tizenegy órakor kezdődik kétezer meghívott vendég jelenlétében. A nagyjából egyórás búcsúszertartás után II. Erzsébet királynő koporsóját lassú díszmenetben a Hyde Park délkeleti sarkában emelkedő Wellington-emlékműhöz viszik.
A menet hozzávetőleg egy óra alatt ér ide, és innen gépjármű viszi a koporsót a királyi család legnagyobb rezidenciájára, a London központjától körülbelül 25 kilométerre nyugatra fekvő Windsorba. A konvoj lakott területeken halad majd át, az autópályákat elkerülve, hogy a kijelölt út mentén a lakosság fel tudjon sorakozni. 

hirek/2022/szeptember/t-2.png

A néhai uralkodó koporsóját a végső búcsúszertartás végén, hétfő este a csaknem ezeréves windsori kastély VI. György királyról – a királynő 1952-ben elhunyt édesapjáról – elnevezett emlékkápolnájának kriptájában helyezik el, II. Erzsébet néhai férje, Fülöp edinburghi herceg koporsójával együtt. Fülöp herceg tavaly áprilisban, életének századik esztendejében hunyt el, és tőle is a windsori kápolnában vettek búcsút. Már akkor bejelentették azonban, hogy hitvese halála után koporsóját ideiglenes nyughelyéről átviszik II. Erzsébet temetkezési helyére, és együtt helyezik őket végső nyugalomra. 

A windsori búcsúszertartáson csak a legszűkebb család vesz részt. II. Erzsébet királynőtől katonai tiszteletadással kísért állami temetésen vesznek végső búcsút. A brit kormányzati protokoll alapján állami temetés csak kivételes jelentőségű és tekintélyű állami vezetőknek jár, így az ilyen jellegű búcsúszertartás rendkívül ritka. Legutóbb Sir Winston Churchill korábbi brit miniszterelnököt búcsúztatták állami temetésen 1965-ben. Előtte II. Erzsébet királynő édesapjától, VI. György királytól vettek búcsút állami temetéssel 1952 februárjában.
A hétfői londoni búcsúztatási rendezvényeket példátlan biztonsági intézkedések kísérik. A Scotland Yard közölte, hogy több mint tízezer rendőre vesz részt az események biztosításában. A központi megemlékezések tágabb helyszínén, a londoni Westminster kerületben a háztetőkön is lehet látni állig felfegyverzett rendőrségi figyelőket és mesterlövészeket.

Hírszerkesztő

Kezdődik II. Erzsébet platinajubileuma
II. Erzsébet a leghosszabb ideje regnáló brit uralkodó és egyben a legrégebb óta trónon lévő nő a világon.