×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
18 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Szatmárnémeti

„Ma egymásba simul múlt, jelen és jövő” – 58 hámos diák ballagott el pénteken

2024.06.07 - 15:07
Megosztás:
„Ma egymásba simul múlt, jelen és jövő” – 58 hámos diák ballagott el pénteken
Ötvennyolc felnőtt korba lépett tanulója ballagott el pénteken a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumnak. A lelki útravalót, az intézményben megszokott módon, a székesegyházban kapták meg a maturandusok.

A megszokott rend szerint zajlott a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum végzőseinek ballagása június hetedikén, pénteken. Az iskolából a római-katolikus székesegyház felé énekelve vonuló fiatalok megkoszorúzták Hám János püspök szobrát, majd bevonultak a templomba, ahol már várták őket szülők, rokonok, az iskola vezetősége, világi és egyházi elöljárók.

hirek/2024/06-junius/240607-hmjnsbllgs/ma-egymasba-simul-mult-jelen-es-jovo-7.JPG
Jézus kezébe!

A templomot megtöltő egybegyűlteket nm. és ft. Schönberger Jenő megyéspüspök üdvözölte a ballagó-szentmisén és kérte a diákokat fontolják meg mottójuk mondanivalóját, amely így szól: „Vegyétek kezetekbe az életeteket és alkossatok belőle egy műalkotást!” Saját kezetek helyett inkább helyezzétek Jézus szent gondviselésébe az életeteket, intette az ifjúságot az egyházfő és hagyjátok, hogy ő alakítsa az életeteket, hogy ne csak ebben az életben, hanem az örök életben is boldogok legyetek!

hirek/2024/06-junius/240607-hmjnsbllgs/ma-egymasba-simul-mult-jelen-es-jovo-6.JPG
Mayer Nándor
Isten előbb szeretett

Ft, Mayer Nándor, az iskolaközpont spirituálisa emlékezett arra, hogy a ma végzősök négy évvel ezelőtt ugyanebből a templomból indultak el a nagy kalandra és most megint itt vannak megpihenni és erőt gyűjteni.„ Maradandó nyomot hagytok az iskolán és maradandó nyomot kaptok tőle” –  mutatott rá, majd kérte a búcsúzókat, hogy ne feledjék sohasem: Isten előbb szeretett, így mindig szeretve vagyunk.

Merjenek!

A végzősök fohászát követően két tizenegyedikes diáklány, Rozsai Barbara prózában és Pap Johanna Petra versben búcsúzott a végzősöktől, Hamvas Béla A láthatatlan történet című versét szavalva. Rozsai arra kérte életbe kilépő iskolatársait, hogy éljenek tudatosan, merjenek az iskolában szerzett emlékekben elmerülni, merjenek a múltból és a jelenből tanulni.

A végzősök közül ketten szóltak osztálytársaikhoz és az egybegyűltekhez. Orosz Johanna Szalai Lászlót idézte: „Nem az a lényeg, hogy együtt tanultunk, Hanem az, hogy együtt voltunk.” Csapó-Ilyés Panna egy hasonlattal élt: „A hajó nagyobb biztonságban van a kikötőben, de nem arra építették, itt az idő elhagynunk a csendes parti vizeket!”
Ezt követően a végződök egy csoportja Ruzsa Magdi Rövid utazás című zeneszámát adta elő énekelve és táncolva, az énekesnőt idézve „Jó hogy itt voltam veled és jó hogy itt voltál.”

hirek/2024/06-junius/240607-hmjnsbllgs/ma-egymasba-simul-mult-jelen-es-jovo-11.JPG
Ádámkó István
Ragyogjatok!

Ádámkó István igazgató  megköszönte Hadházi Éva és Koczinger Éva osztályfőnökök munkáját, a diákokhoz szólva megosztotta a hallgatósággal ünnepi gondolatait: „A ballagás a lélek ideje, a ballagás napja egy olyan nap, amikor egymásba simul múlt, jelen és jövő. Amilyen a lélek, olyan a fényed – menjetek hát és ragyogjatok a világmindenségben!”

Kereskényi Gábor polgármester úgy véli, a ballagás a tanév legnagyobb ünnepe és városvezetőként abbéli reményének adott hangot, hogy a jövő városának alappillérei ballagtak most el.

hirek/2024/06-junius/240607-hmjnsbllgs/ma-egymasba-simul-mult-jelen-es-jovo-13.JPG
Pataki Csaba


Pataki Csaba megyei tanácselnök azt kérte a fiatal felnőttektől, hogy ha szét is szélednek a világban, beragyogni a világmindenséget, térjenek haza és építsék itthon a közösséget.

Kallós Zoltán tanügyi államtitkár figyelmeztette a végzősöket, hogy életüknek fontos szakasza nyílik most meg előttük, azt kívánta számukra, hogy találják meg az egyensúlyt munka és család között és hogy ne hajszolják a sikert és a boldogságot, mert azok jönnek anélkül is.

hirek/2024/06-junius/240607-hmjnsbllgs/ma-egymasba-simul-mult-jelen-es-jovo-15.JPG
Hám László
Egy állomás

A ballagási ünnepségen jelen volt Hám László, az egykori városépítő szatmári püspök Hám János ük-unokaöccse és felesége Hám Eszter is. Hám László is szót kapott, aki egyrészt megköszönte a tanárkollégáknak, hogy gyerekekből felnőtt nőket és férfiakat neveltek, a végzősökhöz szólva rámutatott, a ballagás egy állomása az életnek, ahol el kell dönteni hogyan, merre tovább és ebben a „tovább”-ban legyen mindig támpont számukra a hit és a szeretet.

hirek/2024/06-junius/240607-hmjnsbllgs/ma-egymasba-simul-mult-jelen-es-jovo-1.JPG
Thalmeiner Noémi
A szülők is kaptak

Thalmeiner Noémi a szülői közösség nevében szólt az egybegyűltekhez, rámutatva, hogy maguk a szülők is szép éveket kaptak az iskolától, majd megköszönte a tantestület munkáját és a közvetített értékrendet.

hirek/2024/06-junius/240607-hmjnsbllgs/ma-egymasba-simul-mult-jelen-es-jovo-2.JPG
Oklevelek

Az ünnepi beszédeket követően a jól tanuló diákok jutalmazása következett Ádámkó István igazgató és Ilyés-Csapó Attila igazgató-helyettes adott át okleveleket és jutalmakat a 8,5-ös átlagnál jobb tanulmányi eredményeket elért tanulóknak.

Princz Csaba