×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
20 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Vidék

Lovasturizmus Csomaközön

2015.07.02 - 09:31
Megosztás:
Lovasturizmus Csomaközön

Az elmúlt vasárnap vette kezdetét és három héten át tart Csomaközön az a lovastábor, melyen hat és tizenöt év közötti gyerekek vesznek részt. Épül egy lovarda, ami a lovasturizmus fellendítését szolgálja.

Ritter–Löchli Orsolya Gyöngyösön szerzett diplomát idegenforgalmi szakon, majd a budapesti Testnevelési Egyetemen végzett lovaskultúra oktató szakon, ami egy másoddiplomás képzés, és gyakorlati részét Sóskúton tartották. A lovakat már gyerekkorában megszerette Csomaközön, de komolyan csak a főiskola elvégzése után kezdett el lovaglással, lovaskultúrával foglalkozni. Három évig tanult Debrecenben Boros Sándor diákjaként. A diploma megszerzése után visszaköltözött Csomaközre, ahol kezdetben csak egy lova volt, ma viszont már tizenhárom állatot tart. Itt szervezett egy lovastábort, amelyen hat és tizenöt éves kor közötti fiatalok vehetnek részt. Olyanok is jelentkezhetnek a programokra, akik még soha nem lovagoltak. Az elkövetkező időszakban három tábort szervez.

Vasárnap vette kezdetét az első tábor, melyen hét magyarországi kislány vesz részt — őket Löchli Mihály hívta meg. A következő vasárnap kezdődik a második tábor, melyen tizenheten vesznek majd részt — ott is lesznek debreceni gyerekek, de szatmárnémetieket és nagykárolyiakat is fogadnak és a környékbeli falvakból is érkeznek majd résztvevők. A harmadik táborba tizennyolcan jelentkeztek eddig, két hely van még szabadon. Két diplomás oktató foglalkozik a gyerekekkel: Antalffi Gabriella lovasoktató, lovastúra-vezető és lovasterapeuta-segítő és Ritter–Löchli Orsolya. Utóbbi elmondta, hogy ez a tábor nem arra való, hogy bárki is megtanuljon profi módon lovagolni, mert egy hét alatt ez lehetetlen, de megismerkednek a lovakkal, a lógondozással, és a hét végére akár az ügetésig is eljuthatnak. Folyik elméleti oktatás is, például megismerkednek a lovak anatómiájával a táborozók. A gyerekek nagyon szeretik a lovakat, közülük többen otthon is tartanak lovakat. A délelőtti és délutáni programok keretében Betuker Tímea és Fényi Györgyi tanítónők kézműves foglalkozásra várják a gyerekeket. Szerepelnek a felhozatalban drámajátékok, labdajátékok és más szórakoztató foglalkozások is. A lovassport és a lovasturizmus fellendítése folyamatban van Csomaközön, hiszen épül egy új lovarda, ahol kialakítanak egy vendégházat is. Itt számtalan program várja majd a lovassportok barátait.

 

 

Elek György

 

Cookie