×
2021. 05 16.
Vasárnap
Mózes, Botond
11 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.07 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Lindner Agapé: ökumenikus húsvéti akció

2021.05.03 - 18:26
Megosztás:
Lindner Agapé: ökumenikus húsvéti akció
Finom ételek, sütemény, almalé és friss zöldségek kerültek a húsvéti csomagba, Fotó: Hans Lindner Alapítvány
A húsvét minden bizonnyal nemcsak hitünk szerinti, lelki ünnepet jelent, hanem azt is, hogy a közös ünneplésre összegyűl a család, láthatjuk szeretteinket, felelevenítjük a közös emlékeket, illetve lesz mire ezentúl emlékezni.

Vannak azonban sokan, főleg az idősek között, akinek már nem lehet részük ilyen örömteli élményekben, hiszen szeretteik már nem élnek, vagy a messzi távolban vannak, és az ünnepek alkalmával sem térnek haza, másrészt nem csak magukra maradtak, de számos más gond is terheli mindennapjaikat. Ennek ellensúlyozására indította útjára a Hans Lindner Alapítvány a Lindner Agapé nevű programját, mely szeretetvendégségben részesíti a kedvezményezett, magatehetetlen személyeket, meleg ebédet visz nekik mindennap, illetve egyéb gondjaik orvoslásában is társuk lesz. Lehet, hogy sokaknak ez az egyetlen lehetőségük, hogy meleg ételt fogyasszanak, hiszen koruk vagy betegségük miatt nem tudnak egyedül sem bevásárolni, sem ebédet készíteni.
Egy hónappal ezelőtt, a nyugati kereszténység húsvétja alakalmából a keleti keresztény szatmáriak siettek ünnepi ételeket juttatni rászoruló honfitársaiknak, most, az ortodox húsvét ünnepe alkalmából a Hans Lindner Alapítvány felhívására több önkéntes jelentkezett a jószívű viszonzás jegyében, hogy segítsen a főzésben, és így valamennyi kedvezményezett méltó módon ünnepelje a húsvétot.
Az akciót az elmúlt hét végén rendezték meg a Dsida Jenő utca 8. szám alatt található konyhában. Az alapanyagok kiválasztása során az alapítvány munkatársai most is a jó minőségű, helyi termelőktől származó termékeket részesítették előnyben. Mind az étel készítése, mind a többfogásos menü költségeinek átvállalása Varga Ferencnek köszönhető, aki a Hospitanten program egykori kedvezményezettje, és aki ma sikeres vállalkozóként működik. Varga Ferenc közösen a családjával, más önkéntesekkel és az alapítványi munkatársakkal együtt ügyeskedett az ételek elkészítésében, melyek most gazdagabbak voltak, mint a hétköznapokon, és a következők voltak: csigatésztás tyúkhúsleves, töltött káposzta, töltött bárány, Stefánia-vagdalt, főtt sonka, kalács, retek, zöldhagyma, almalé és linzer. Az ételcsomagokat az alapítvány munkatársai szállítottak ki a 30 idős személynek.
Példaértékű és örömteli az, hogy sok önkéntes szatmári vett részt az időseket támogató akcióban, amiért a szervezők is nagyon hálásak, és köszönetet mondanak. Bizonyítéka ez annak, hogy Szatmárnémetiben él még felekezettől függetlenül jószívű sorsközösség-vállalás és lehajoló pártfogolás az elesettek gondjainak enyhítésére. Ezt folytatni kell ünnepektől függetlenül, a hétköznapokon is, ezért az alapítvány hívja a felnőtteket és fiatalokat egyaránt e szeretetszolgálat időszerű gyakorlására. „Krisztus feltámadt! Támadjon fel mindannyiunkban a cselekvő szeretet szenvedő embertársaink iránt!” — összegzett az alapítvány.

Az arcdaganattal kezelt Roxana életéért küzdenek
Roxana csupán hétéves, a sárközújlaki kislány arcdaganatos betegségben szenved. A család a lakosság jóindulatában bízva kér segítséget ahhoz, hogy a kislány meggyógyuljon.
Segítsenek bölcsen, ne legyenek naivak!
Támogatás előtt bizonyosodjunk meg, hogy az adománygyűjtés valóban hiteles, és jó célt szolgál — kéri szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a szatmárnémeti Hans Lindner Alapítvány.
Megteremtették a kereteket az ünnepléshez
A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet 145 élelmiszercsomagot osztott ki húsvét alkalmából olyan szatmárnémeti családoknak, amelyeknek nagy szükségük volt a segítségre.
Cookie