×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Belföld

Lezárult az idei népszámlálás

2022.08.03 - 13:00
Megosztás:
Lezárult az idei népszámlálás
Szatmár megyében a feltételezett népesség 97,5%-át sikerült megszámolni Fotó: Gönczy Tamás
Július 31-én lezárult a tízévenként esedékes népszámlálás személyes lekérdezéses szakasza is, az illetékesek közleménye alapján az előzetes eredmények leghamarabb december végére várhatók.

Az Országos Statisztikai Intézet közleménye szerint a cenzus négy és fél hónapjában 18,15 millió személyi kérdőívet regisztráltak. Ez a 2021 decemberére vonatkozóan becsült 19,02 milliós lakosság 95,4 százalékának felel meg. A jelentős magyarsággal rendelkező megyék közül Szilágy megyében több személyi kérdőívet regisztráltak, mint a statisztikai intézet által becsült lakosságszám, az összeírás hatékonysága így 100,8%-os volt. Szintén jól szerepelt Kovászna megye, itt a feltételezett népesség 99,5%-át írták össze. A többi megyében ez a mutató alacsonyabb, ami azt is jelentheti, hogy alulszámlálás történt, vagy hogy a lakosság csökkenése erőteljesebb volt, mint ahogy azt a statisztikusok becsülték.
Szatmár megyében a feltételezett népesség 97,5, Biharban 97,4, Hargitában 96,3, Aradban 96,2, Marosban 94, Kolozs és Brassó megyében pedig a 93,2%-át regisztrálták. Országos szinten Temes megyében volt a legkevésbé sikeres az összeírás, itt a becsült népesség 83,5%-a került rögzítésre. Bukarestben ugyanez a mutató 85,2%-os.

„A lakosság lekérdezésén alapuló összeírás valóban lezárult, azonban most következik a harmadik szakasz — amit a kampány során is sokat emlegettek —, amikor a kimaradt személyeket különböző nyilvántartásokból 'beemelik' a népszámlálási adatbázisba” — emlékeztetett Barna Gergő szociológus, a nepszamlalas.ro kampánykoordinátora. Mint mondta, a decemberig tartó háttérmunka során nemcsak a még meg nem számolt személyek kerülnek be az adatbázisba, hanem megtörténik az adatbázis letisztítása is: a duplumok, az érvénytelen kérdőívek kiszűrése, a hiányzó adatok kiegészítése. „Csak a végleges adatközléskor derül ki, hogy pontosan hány személy vett részt sikeresen az önkitöltéses szakaszban, hány a lekérdezéses folyamatban, és hányan kerültek be regiszteri adatbázisokból” — magyarázta a szociológus.

A nepszamlalas.ro közleményében megköszöni az erdélyi magyarok népszámlálási részvételét és kitartását. A több mint egy éve elkezdődött magyar kampány kapcsán sikernek könyvelik el azt a példátlan intézményes magyar összefogást, amihez közel harminc szervezet csatlakozott Erdély-szerte. Ugyanakkor — mint írják — köszönet illeti az önkormányzatokat is, amelyeknek a feladatuk volt az összeírás helyi szintű megszervezése. „Köszönjük a számlálóbiztosok erőfeszítéseit, akik az idei népszámlálásban a legnehezebb munkát vállalták magukra: nap mint nap házról házra jártak, hogy lehetőleg mindenkit megszámoljanak” — írja a nepszamlalas.ro. Barna Gergő elmondta, hogy a magyar közösség szempontjából akkor lesz sikeresnek tekinthető a népszámlálás, ha a nyilvántartásba vett romániai magyarok száma 1,1 és 1,2 millió között lesz, és az etnikumukról nyilatkozók körében a magyarok számaránya viszonylag stabil marad. A részvételi adatok pontos becslést nem tesznek lehetővé, épp a népszámlálás feladata az, hogy a lakosság számát és az egyes etnikumok arányát feltárja. Ezzel meg kell várnunk december végét, ugyanis akkor kerülnek közlésre az előzetes eredmények. SZFÚ

Cookie