×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
4 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Külföld

Leugrott a világ tetejéről

2012.10.16 - 09:56
Megosztás:
Leugrott a világ tetejéről

Sikerült Felix Baumgartner osztrák extrémsportoló világrekord-kísérlete: mintegy 39 km-es magasságból ugrott ki, és szabadesésben száguldott a föld felé, mielőtt kinyitotta volna ejtőernyőjét.

Az ugrás összesen mintegy tíz percig tartott, ebből 4 perc 20 másodperc volt a szabadesés. A 43 éves Baumgartner magyar idő szerint vasárnap délután fél hatkor szállt fel az új-mexikói sivatagból egy héliumballonon függő kapszulában. Az egykori katonai ejtőernyős több mint kétórás emelkedés után ugrott ki a kapszulából különleges nyomás- és hőálló űrhajósruhájában, s száguldott a Föld felé. Baumgartner 20 óra 16 perckor az új-mexikói sivatagban biztonságosan landolt.

„Azt hittem, elájulok”

„Úgy érzem magam, mint akinek 20 tonnás súly esett le a válláról. Hét éve erre készültem” – nyilatkozta Felix Baumgartner az osztrák Servus TV-nek a földet érés után. Az ugrás azonban majdnem megint elmaradt egy hiba miatt, amit az utolsó pillanatban vett észre: kilégzésnél bepárásodott a sisakja. „Még egy olyan napon is becsúszhat egy kis hiba, mint ez, amikor minden jól indul. De végül elhatároztam, ugrok. Ez volt a helyes döntés.” A Rettenthetetlen Félixnek becézett sportoló vasárnap három rekordot is megdöntött: több mint 39 km magasból vetette le magát, ez a legnagyobb magasság, ahonnan valaha kiugrottak, egyben a legmagasabb pont, melyet ballonnal elértek. Szabadesésben ő érte el a legnagyobb sebességet (1342,8 km/óra), ugyanakkor nem tudta megdönteni a leghosszabb ideig tartó szabadesés 1960-ban felállított rekordját (Joe Kittinger).

Az ugrás pillanatai

Az ugrás egyik legizgalmasabb része az volt, mikor Baumgartner irányíthatatlanul pörögni kezdett. „A kilépés tökéletes volt, de utána elkezdtem forogni. Eleinte azt gondoltam, kontrollálni tudom, de akkor egyszer csak valóban rákezdte. Nagyon felgyorsultam, és a pörgés egyre erőszakosabb lett. Pár másodpercig azt hittem, el fogom veszíteni az eszméletemet.” „Szerencsére meg tudtam állítani. Nagyon nehéz volt. Nehezebb, mint azt vártuk – tette hozzá az egykor katonai ejtőernyős, aki nem is érezte a hangsebesség átlépését. – Nem éreztem a hangrobbanást, ami, azt hiszem, mögöttem történt.”

Rekord a YouTube-on is

Baumgartner nemcsak magassági és gyorsasági csúcsokat adott át a múltnak, a YouTube-on is rekordot döntött. A Mashable.com beszámolója szerint a YouTube-on egyidejűleg nyolcmillió ember követte figyelemmel Felix Baumgartner sztratoszféraugrását, amely rekord a videomegosztó történetében. Az ugrást a Red Bull YouTube-csatornája közvetítette.

Cookie