×
2020. 07 03.
Péntek
Kornél, Soma
22 °C
Eső
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.28 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Lesznek még felhőszakadások a megyében

2020.06.29 - 10:04
Megosztas :
 • Lesznek még felhőszakadások a megyében
  Az már most is elkönyvelhető, hogy idén júniusban több évtizedes csapadékrekord dőlt meg, de nem menekülünk meg a kiadós záporoktól júliusban sem. A most érvényes meteorológiai előrejelezések szerint szokatlanul esős lesz a következő hónap is.

  Az egész kontinens időjárását befolyásoló, óriási kiterjedésű légtömegmozgás volt az oka annak, hogy idén annyi eső esett júniusban, mint az elmúlt hatvan évben soha; a kolozsvári meteorológiai intézet egyik munkatársa szerint trópusinak beillő júniusunk volt, csak pár fokkal hűvösebb. A mediterrán térségből érkező meleg levegő térségünkben ütközött össze az északi, hidegebb áramlatokkal, azért volt néha az az érzése az embernek, hogy a felhők körbe-körbe járnak, mert attól függően, hogy mely légáramlatok domináltak, változott a felhőtakaró mozgása. Ezért volt az is, hogy egyes esetekben bár egész Szatmár megyében esett, de egyes helyeken négyzetméterenként hatvan liter csapadékot mértek, nem sokkal távolabb kilencvenet, míg voltak olyan helyek is, ahol 120 litert, vagy éppenséggel nem is esett. A hideg és meleg légáramlatok találkozása okozta az esőzések hevességét is, magyarázta a meteorológus, az eltérő hőmérsékletű légtömegek gyors mozgása okozta azt is, hogy percek alatt feltornyosultak a felhők, és eleredt az eső.

  Medárd a hibás

  A szakemberek adatai szerint a júniusi esők nem számítanak újdonságnak, voltak már csapadékos időszakok évtizedekkel korábban is, ami viszont nem volt jellemző, az az esők hevessége és a felhőképződés sebessége. Van igazság a Medárd-napi népi jóslásban is, mely szerint ha Medárd napján, június nyolcadikán esik, akkor negyven napig esni fog. A népi megfigyelés jobbára helyes, mert tudományos mérések is kimutatták, hogy ha június elején csapadékgóc alakul ki valamelyik környéken, az olyan légköri körülményeket tud teremteni, hogy tartósan párás, esős, akár viharos időt okoz a hónap hátralévő részében.

  Figyelmeztetések

  Júniusban nemcsak esőből volt sok, de időjárási körülményekre figyelmeztető jelzésekből is, folyó hónapban 62, rendkívüli időjárási jelenségekre figyelmeztető ultra-rövidtávú (nowcasting) előrejelzést bocsátottak ki, ebből tucatnyi sajnos Szatmár megyére is érvényes volt. Ezek nemcsak heves esőzésre, légköri instabilitásra, apró szemű jégesőre vagy viharra figyelmeztettek, hanem hegyi patakok, kisebb folyóvizek áradásaira is a hegy- és dombvidéken, ahol fokozottabb az esővíz felgyülemlése a medrekben.

  Júliusi hűvös

  Bár most épp melegrekord-közeli hőmérsékletek vannak a megyében, de jövő hétfőtől megint lehűlés várható, és újra napirendre kerülnek a heves záporok, zivatarok, megint gyakoribbak lesznek a szélsőséges időjárásra vonatkozó figyelmeztetések. Az ezekre a napokra jellemző 30–31 Celsius-fokot július folyamán nem is fogja elérni a levegő hőmérséklete, nem sokkal lesz melegebb a nyár második hónapja, mint a június volt, de az eső mennyiségét illetően is hasonlóan alakul majd a következő hónap.

  Princz Csaba

   

  Cookie