×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Lesz idén fűtéstámogatás-kifizetés

2021.09.09 - 10:51
Megosztás:
Lesz idén fűtéstámogatás-kifizetés
Fotó: afaceri.news
Sok buktató van még addig, míg a veszélyeztetett energiafogyasztók védelméről szóló, kedden elfogadott törvénybe foglaltakat alkalmazni is lehet, de Antal Lóránt szenátor, az Energiaügyi, Energetikai Infrastruktúra és Ásványi Erőforrások Bizottságának az elnöke szerint muszáj lesz mindennel elkészülni, és novembertől fizetni is azoknak, akik erre jogosultak.

A törvény november elsejei hatállyal el lett fogadva, de Klaus Iohannisnak még az aláírása által ki kell ezt hirdetnie (erre harminc napja van), illetve harminc napon belül a munkaügyi és az energetikai minisztériumnak a törvény alkalmazási normáit is el kell készítenie, plusz kell rá pénz is. Kormányválság van, de ennek ellenére Antal bízik abban, hogy az elnöki palotába ennek nem jut el a hangja, és Iohannis gyorsan alá fogja írni a törvényt, bárhogy áll is a helyzet a kormányépületben és a parlamentben, pláne, hogy egyetlen tartózkodás mellett minden párt képviselője, kormánypártok és ellenzék egyhangú szavazással fogadták el a törvényt. A szükséges pénznek pedig — Antal szerint — szintén muszáj meglennie, mint ahogyan az elnöki aláírásnak — ezt nagy butaság lenne a részéről nem megtenni — és a módszertannak is.

Azért kérdeztünk rá arra, hogy vajon az idei fogyasztás (részben vagy egészben) ki lesz-e fizetve azoknak, akik erre jogosultak, hiszen nem mindegy, hogy egy család úgy fűt, hogy támogatva lesz a gázszámlája, vagy úgy, hogy nem, illetve mert voltak olyan minisztériumi pletykák, hogy csak jövő évtől lesz alkalmazva a törvény. Antal Lóránt szerint valóban volt olyan elképzelés, hogy 2022 szeptemberétől legyenek kifizetések, de ezen a mostani, hirtelen drágulásokat látva változtattak, így már az idén novemberben elfogyasztott mennyiségek is kompenzálva lesznek. Nem a fogyasztók fogják megkapni a pénzt, mutatott rá a szenátor, ezt valamelyik hatóság (vélhetőleg a Szociális Kifizetési Hatóság, az AJPIPS) fogja egyenesen az áram- vagy gázszolgáltató számlájára utalni. Az egy főre eső jövedelem növekedésével arányosan csökkenő támogatás mértéke öt hideg hónapra fog járni, november 1-től március 31-ig.

A szociális igazgatóságon örülnek annak, hogy változtattak az eddigi gyakorlaton, és a számlákon jelenik majd meg mínuszos összegként a támogatás, és nem a téli szezon elején, készpénzben kapják meg ezt a téli támogatást az erre rászorulók. Volt eset, hogy egyes családokban alkoholra ment el ez a pénz, s a gyerekek ugyanúgy hidegben ültek otthon, mintha nem is kaptak volna semmit.

Princz Csaba

 

Maradj biztonságban! Tisztíttasd a kéményt szakemberrel!
Az idei év első tíz hónapjában három személy vesztette életét szén-monoxid-mérgezés miatt, 14-en pedig egy lépésre voltak a tragédiától — figyelmeztet közleményében a Delgaz Grid szolgáltató a megelőzési célzattal meghirdetett, Maradj biztonságban! Tisztíttasd a kéményt szakemberrel! kampány apropóján.
RMDSZ: 310 millió lejjel támogatja a kormány a távfűtésszámlák kifizetését
A helyi önkormányzatok igénylésére több mint 310 millió lejjel támogatja a kormány 31 város megdrágult távfűtési számlájának kifizetését - adja hírül csütörtök esti közleményében az RMDSZ.
Rosszabb, mint tavaly volt
Amikor tavaly, a járvány miatti nagy leállás után vállalkozó ismerőseim azt mondták, hogy 2021-ben még az akkorinál is rosszabb lesz a helyzet, nem hittem nekik.
Cookie