×
2024. 02 27.
Kedd
Edina
11 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.58 RON
100HUF = 1.28 RON
Külföld

Lemondott Novák Katalin magyarországi köztársasági elnök

2024.02.10 - 18:40
Megosztás:
Lemondott Novák Katalin magyarországi köztársasági elnök
A 2022-ben kinevezett Novák Katalin szombaton megszakította közel-keleti látogatását és hazatért Budapestre, nem sokkal korábban pedig bejelentette, hogy lemond köztársasági elnöki tisztségéről a nagy botrányt kavart pedofil kegyelmi döntés miatt.

Novák Katalin  szombat délután, egy videóüzenetben kifejtette: azért vállalta a köztársasági elnöki feladatot, mert szenvedélyesen szereti Magyarországot, „és mert hiszek önökben, hiszem hogy egy békés, szeretettel teli, egymásra odafigyelő nemzet a miénk. Hiszek a csendes többségben, a minden nap keményen dolgozó emberekben, a becsületben, az egyenes tartásban és a szeretet erejében. Ezeket az értékeket nagyszüleinktől, szüleinktől kaptuk, és gyerekeinknek, unokáinknak szeretnénk tovább adni.
Hoztam egy olyan kegyelmi döntést, amely sokakban értetlenséget és békétlenséget váltott ki. Érthető, hogy magyarázatot várnak. A kegyelmezési jogkör mind közül talán a legérzékenyebb, mert egy ember életéről kell dönteni a kegyelmi kérvény és a rendelkezésre álló információk alapján. Tavaly áprilisban abban a hiszemben döntöttem a kegyelem mellett, hogy az elítélt nem élt vissza a rá bízott gyermekek kiszolgáltatottságával. Hibáztam, mert a kegyelmi döntés és az indoklás hiánya alkalmas volt arra, hogy a pedofíliára vonatkozó zéró tolerancia kapcsán kételyeket ébresszen, márpedig itt nincs és nem is lehet kétely. Soha nem adnék kegyelmet annak, akiről azt gondolom, hogy fizikailag vagy lelkileg gyermekeket bántalmaz. Így volt ez akkor is, így van ez ma is” – fogalmazott, hozzátéve: a köztársasági elnök Alaptörvényből is fakadó feladata megjeleníteni a nemzet egységét, a gyermek a legfontosabb kincs, hiszi, hogy ebben egységes a nemzet minden véleménykülönbség ellenére, a gyermekek védelme közös kötelesség, „három gyermeket szültem, személyesen is átéltem mekkora szüksége van egy védtelen, kiszolgáltatott életnek a biztonságra, a védelemre. Magyar emberként azt várnám a köztársasági elnöktől, hogy ne hibázzon, ha mégis, akkor nézzen szembe azokkal, akiknek elszámolással tartozik és vállaljon felelősséget, akár azzal, hogy lemond a köztársasági elnöki tisztségről".
Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam, és minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, nem állok ki mellette. Államfőként ma utoljára szólok önökhöz, lemondok a köztársasági elnöki tisztségről.” – jelentette be.

Novák Katalin beszéde végén megköszönte a magas színvonalú munkát, az elhivatottságot, megköszönte családjának a hátteret, férjének, hogy segített megmutatni, egy férfi ugyanúgy tudja támogatni társát, ahogy egy nő.
A leköszönő köztársasági elnök úgy látja, kellenek a nők a közéletbe is, mert hite szerint akkor idővel méltányosabb, és bizonyára tartalmasabb lesz ez a világ. „Hálás vagyok azért, hogy a magyar nemzetet szolgálhattam” – mondta Novák Katalin.

Novák Katalint 2022-ben választotta meg az Országgyűlés köztársasági elnöknek, Áder Jánost követte az államfői székben. Az ülésen a hatpárti ellenzék jelöltje, Róna Péter 51 szavazatot kapott, míg Novák Katalin 137-et öt érvénytelen voks mellett — ezzel a rendszerváltás utáni Magyarország első női államfője lett, aki az eddigi legfiatalabb köztársasági elnök is egyben, ugyanis mindössze 44 évesen lett a legmagasabb magyar közjogi méltóság.

A botrányt kavaró kegyelmi döntés

Novák Katalin még tavaly áprilisban adott végrehajtási kegyelmet annak a jogerősen elítélt egykori igazgatóhelyettesnek, aki segített főnökének eltussolni pedofilbotrányát:  K. Endre helyettese volt annak az igazgatónak, aki a bicskei gyermekotthonban több kiskorú fiút abuzált regnálása idején. A beosztott próbált nyomást gyakorolni a gyerekekre, hogy vonják vissza vallomásaikat, és hamisan tanúskodjanak. Ezek okán K. Endrét kényszerítés minősített bűncselekményért jogerősen 3 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték, mellékbüntetésként pedig öt évre eltiltották a foglalkozástól és közügyek gyakorlásától is. A köztársasági elnök Ferenc pápa látogatására hivatkozva adott kegyelmet K. Endrének, akinek akkor még kilenc hónap volt hátra a büntetéséből. 

A köztársasági elnök döntése majd' egy év múltán kavart hatalmas vihart,  az ügyben többen megszólaltak, és sokan a lemondását követelték, pénteken demonstráció volt a budapesti Sándor-palotánál, Orbán Viktor miniszterelnök pedig alkotmánymódosítást nyújtott be.

Hírszerkesztő

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!