×
2022. 01 27.
Csütörtök
Angelika
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.38 RON
Külföld

Lemond XVI. Benedek pápa

2013.02.11 - 14:37
Megosztás:
Lemond XVI. Benedek pápa

XVI. Benedek pápa február végén távozik posztjáról. Hajlott korával indokolta a lépést, és kérte a pápaválasztó konklávé összehívását. Utoljára évszázadokkal ezelőtt fordult elő, hogy a katolikus egyházfő lemondott posztjáról.

 

Február végén lemond XVI. Benedek pápa - közölte a Vatikán. A katolikus egyházfő döntött így, és kérte a pápaválasztó konklávé összehívását. A 85 éves Joseph Ratzingert 2005-ben, II. János Pál halála után választották pápává. Amikor megválasztották, 78 évesen a legidősebb újonnan választott pápa volt. Most közleményében azt írta, hogy túl idős már ahhoz, hogy folytassa a munkát. "Miután ismételten megvizsgáltam lelkiismeretemet az úr előtt, arra jutottam, hogy hajlott korom miatt már nem vagyok elég erős ahhoz, hogy megfelelően képviseljem a péteri örökséget" - írta.

 

A katolikus egyház történetében eddig csak egyetlen pápa, az 1294-ben megválasztott V. Celesztin mondott le önként. Az utóda, VIII. Bonifác később bezáratta őt, így börtönben halt meg.

 

A pápa közleményében azt írta, mind testi, mind szellemi ereje sokat romlott az utóbbi hónapokban. Továbbra is szolgálni kívánja az egyházat, további életét az imádkozásnak szenteli. Vasárnapi keltezésű közleményében közölte, február 28-án este 8-tól "üres lesz Szent Péter széke". "Tudatában vagyok e lépés komolyságának" - mondta XVI. Benedek.

XVI. Benedek egészségügyi állapota többször is téma volt hivatalba lépése óta. Vatikáni források szerint azért esett nehezére a mozgás, mert ízületi kopása, artrózisa van. Az elmúlt években többször is mozgatható platformot használt, hogy megtegye az utat a Szent Péter-bazilikában az oltárig. XVI. Benedek hivatalos életrajzában azt írta, ha egy pápa fizikailag, pszichikailag és spirituálisan képtelen eleget tenni a tisztségével járó feladatainak, joga van, bizonyos körülmények között pedig kötelessége is, hogy lemondjon. A 2005-ben megválasztott XVI. Benedeknek eddig nem voltak komolyabb egészségügyi gondjai, és bár beiktatása óta kevésbé zsúfolt a programja, mint II. János Pálé volt, sokat utazott.

Cookie