×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
4 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Egészség

Lelassult a globális felmelegedés

2013.05.24 - 17:08
Megosztás:
Lelassult a globális felmelegedés

Lassult a 21. század eddig eltelt éveiben a hőmérséklet-emelkedés üteme, ami alapján tudósok egy nemzetközi csoportja arra következtet, hogy a korábban véltekkel szemben mégsem várható az éghajlat szélsőséges felmelegedése 50-100 éven belül.

 

Az éghajlatváltozás 1980-as, 1990-es években tapasztalt erősödése után a felmelegedés üteme lassult, noha a megbízható mérések kezdete – vagyis az 1850-es évek – óta mért tíz legmelegebb évet 1998 után jegyezték fel. A felmelegedés ütemének lassulása rejtély a tudósok számára, főleg, mert az üvegházhatású gázok kibocsátása tovább nőtt, elsősorban a jelentős kínai ipari bővülés miatt.

Újabb keletű hőmérsékleti adatokat vizsgálva a szakértők arra jutottak, hogy az ipari forradalom előtti mértékhez képest kétszer akkora a szén-dioxid-mennyiség, amely a jelenlegi trendek mellett az évszázad közepére várhatóan 0,9-2 fokkal növelné a globális hőmérésékleti átlagot. Ez alatta marad az ENSZ éghajlatkutatói által 2007-ben jósolt 1-3 foknak. Több tényezőt figyelembe véve a hosszú távú hőmérsékletemelkedést 2-4,5 fokra becsülték az ENSZ szakértői. Ez utóbbi becsléssel a most – brit, amerikai, kanadai, ausztrál, francia, német, svájci és norvég kutatók bevonásával – készült tanulmány résztvevői is nagyjából egyetértenek.

Alexander Otto, az Oxfordi Egyetem munkatársa, a tanulmány vezető szerzője szerint viszont a rövid távú – 50-100 éves – hatás az, ami a kormányok számára fontos. Az, hogy a kutatók szerint mégsem várható extrém felmelegedés ebben az időszakban, többek közt annak tudható be, hogy az óceánok több hőt nyeltek el az utóbbi években, némileg ellensúlyozva a légkörben egyre növekvő szén-dioxid-mennyiséget, amely májusban az emberiség történetében először haladta meg a 400 ppm-et (ami becslések szerint 40 százalékkal több az iparosodás előtti ppm-aránynál).

Összességében elmondható, hogy a tudósok szerint az éghajlat a korábban várthoz képest mintegy 20 százalékkal lassabb ütemben fog melegedni, de hosszú távon a folyamat végeredménye ugyanaz, az óceánok és tengerek ugyanis idővel nem nyelnek el több hőt.

Reto Knutti, a kutatás egyik – svájci – résztvevője az első hallásra kedvező hírek ellenére arra figyelmeztetett, hogy a felmelegedés jócskán meghaladhatja a kormányok által kitűzött maximum két fokot (az iparosodás előtti időkhöz képest), ha a károsanyag-kibocsátás a jelenlegi trendek alapján folytatódik.

 

Cookie