×
2023. 06 08.
Csütörtök
Medárd
1EUR = 4.96 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.34 RON
Kék hírek

Lejárt élelmiszert és egyéb hulladékot küldtek vissza feladójának

2023.05.23 - 12:59
Megosztás:
Lejárt élelmiszert és egyéb hulladékot küldtek vissza feladójának
Az árut visszaküldték Magyarországra. (Fotók: Román Határrendészet)
Két, összesen 27 tonna hulladékot szállító teherkocsit fordítottak vissza a petei határátkelőtől a határrendészek a fogyasztóvédelem képviselőivel közösen. A használt bútorból, lejárt szavatosságú élelmiszerből és használt textiliából álló áru Botoșani és Hunyad megyébe kellett volna megérkezzen.

Hétfőn, május 22-én 11 óra körül a petei határátkelőnél két román állampolgár egy-egy teherkocsit vezetve szeretett volna belépni az országba. Az első, Romániában bejegyzett jármű 12,9 tonna használt bútorral és lejárt szavatosságú élelmiszerrel volt megpakolva, és egy osztrák cég küldeményeként Botoșani megyébe kellett volna érkeznie.

Az ellenőrzések során a határrendészekben gyanú merült fel a szállítmány állapotával kapcsolatban, ezért kihívták az átkelőhöz a fogyasztóvédelem munkatársait, akik megállapították, hogy az áru nem léphet be Románia területére, mivel nem felel meg a törvényes előírásoknak.

Ugyanebben az időszakban egy 32 éves máramarosi illetőségű román állampolgár szeretett volna hazatérni, szintén a petei határátkelőnél. A férfi egy román rendszámú teherautót vezetett, amely 14,1 tonna használt textíliával volt megpakolva. Az áru Németországból érkezett, és egy Hunyad megyei kereskedelmi vállalatnak szánták.
Az előző esethez hasonlóan itt is a hulladékszállítás gyanúja merült fel a határrendészekben, ezért most is a fogyasztóvédelem munkatársaihoz fordultak segítségért, akik megállapították, hogy a szállított áru nem léphet be az országunkba, mert a sofőr nem rendelkezik a textíliák rovartalanítását igazoló okmányokkal.

A hatóságok mindkét esetben úgy döntöttek, hogy a szállított árut nem engedik be Romániába, így mind a két teherautót visszaküldték Magyarország területére.

Hírszerkesztő

hirek/2023/majus/hulladek-1.jpg