×
2022. 09 28.
Szerda
Vencel
15 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.94 RON
1USD = 5.14 RON
100HUF = 1.21 RON
Sport

Legyűrte Svájcot a spanyol csapat

2021.07.03 - 14:54
Megosztás:
Legyűrte Svájcot a spanyol csapat
A spanyol labdarúgó-válogatott történelme során négyszer játszott elődöntőt az Európa-bajnokságon, minden alkalommal bejutott az aktuális kiírás fináléjába…

Elsőként Spanyolország jutott be a legjobb négy közé a labdarúgó Európa-bajnokságon, miután a péntek kora esti szentpétervári negyeddöntőben 120 perces csatát követően, 11-esekkel legyőzte Svájcot.
A spanyolok egy öngólként elkönyvelt megpattanó lövéssel korán előnybe kerültek, Svájc a második félidő derekán egyenlített, és bár Vladimir Petkovic csapata a 77. percben emberhátrányba került, kihúzta a rendes játékidőt, majd a hosszabbítást is. Xherdan Shaqiri egyenlító gólja után egyébként a tizenegyesekig Svájc már egyszer sem lőtt kapura, az utolsó 23 kísérlet a spanyoloké volt. Aztán a tizenegyespárbajban mindkét fél hibázott, a spanyolok kevesebbet – ők jutottak be az elődöntőbe.
Spanyolország nyerte meg eddig a legtöbb tizenegyespárbajt az Eb-k történetében, négyet az ötből: az 1996-os torna negyeddöntőjében Anglia ellen veszítette el azt az egyet.
Ugyanakkor Spanyolországot már három öngól segíti ezen az Európa-bajnokságon: kettő volt a szlovákok ellen, most pedig Denis Zakaria gólja révén jutott vezetéshez Luis Enrique szövetségi kapitány legénysége. Nagy tornán, vagyis világ- vagy Európa-bajnokságon korábban egyetlen válogatott sem volt ilyen szerencsés. 
„Az elején azt mondtam, hogy ott vagyunk ama hét-nyolc válogatott között, amelyik hazaviheti a trófeát. Most már a négy ilyen csapat egyike vagyunk – értékelt higgadtan Luis Enrique. – Életem legnyugodtabb tizenegyespárbaja volt, hiszen elvégeztük a házi feladatot, elgyakoroltunk mindent. Nekem és az edzői stáb többi tagjának nem maradt tennivalója a párbaj kezdetére.”
„Gratulálok a spanyoloknak, hiszen mindent megpróbáltak, és a végén meg is találták a módját annak, hogyan nyerjenek – fogalmazott Vladimir Petkovic, a svájciak szövetségi kapitánya. – Ugyanakkor nagyon büszke vagyok a játékosaimra, ők voltak ennek az estének a hősei, megérdemelték volna, hogy bejussanak az elődöntőbe. Vegyes érzések kavarognak bennem, mert egyfelől ott a büszkeség, az emelt fő, csakhogy oly közel volt az elődöntő, és ilyesmi nem történik meg gyakran az emberrel... De igyekszem mindig a pozitívumokra összpontosítani, és most van mire.”
A spanyolok egyébként Eb-rekorderek az eddigi három arany- és egy ezüstéremmel. 11. alkalommal jutottak ki a kontinentális tornára, de csak az ötödik kiíráson játszanak a legjobb négy között. A fentebbi statisztikát látva következtetni lehet, hogy eddig még soha nem vesztették el az elődöntős párharcot. Kedden viszont kemény ellenfelük lesz, hiszen az olaszok már közel három éve veretlenek…

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NEGYEDDÖNTŐ

Svájc – Spanyolország 1–1 (0–1, 1–1, 1–1) – 11-esekkel 1–3
G.: Xherdan Shaqiri 68., illetve Denis Zakaria 8. (öngól)
Kiállítva: Remo Freuler 77. (Svájc)
 

Először nyertek Eb-t az angolok
Anglia hosszabbítás után 2–1-re legyőzte Németországot a női labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében, a Wembley Stadionban, így története során először elhódította a kontinensbajnoki címet.
Véget ért az olaszok veretlen sorozata, döntőben a spanyolok
Az Európa-bajnok olasz válogatott 2–1-re kikapott a spanyoloktól a San Siróban a Nemzetek Ligája elődöntőjében, ezzel véget ért a 37 mérkőzésen át tartó veretlenségi sorozata.
1968 után ismét olasz siker az Európa-bajnokságon
Olaszország nyerte meg a labdarúgó Európa-bajnokságot: Roberto Mancini szövetségi kapitány együttese a torna vasárnapi döntőjében 1–1 után tizenegyespárbajban győzte le Anglia csapatát a londoni Wembley Stadionban. Angliának még mindig nincs Eb-győzelme.
Cookie