×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
16 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Legyen külön sávjuk az átingázóknak!

2020.06.06 - 08:35
Megosztás:
Legyen külön sávjuk az átingázóknak!
A lazítások bevezetésével egyre nagyobb a torlódás a román-magyar határátkelőknél, ami egyben azt is jelenti: az átingázók számára fokozatosan romlik a helyzet. Van, hogy két-három órát is kell várakozniuk, hogy elindulhassanak munkahelyük felé.

A román-magyar országhatáron átingázóknak soha (vagy legalábbis az utóbbi négy-öt évben) nem volt rózsás a helyzetük, hiszen ugyanúgy végig kellett állniuk az átkelőpontoknál kígyózó kocsisorokat, mint bármelyik más utazónak — akiknek nem ketyeg a munkakezdést jelző vekker, vagy este nem érnének „végre már” haza a fárasztó munkanap után. Ha nem is gyorsabb, de torlódásmentesebb időszakuk a járványhelyzet diktálta szükségállapotban volt, merthogy akkor rajtuk kívül más nemigen léphette át az országhatárt — ám a lazítások s annak bevezetésével, hogy Magyarország a határszakasz majd' minden átkelőpontján engedélyezte a nyugatra tartó/onnan hazaérkező vendégmunkások tranzitforgalmát, ismét elkezdődött az „átkelési bolondéria”.

Olyannyira, hogy a népes Transfrontalieri – Határátkelők elnevezésű Facebook-csoport tagjai ismét petíciót indítottak annak érdekében, hogy megkönnyítsék a magyar-román határon átingázók napi közlekedését, azt kérve: ahol erre lehetőség van, egy sávot tartsanak fenn az ingázóknak. Igen, ismét, ugyanis 2016-ban, a határellenőrzések szigorításakor már kezdeményeztek egy hasonló aláírásgyűjtést, most azonban úgy tűnik, a politikum ebben a kérdésben melléjük állt.

A határátkelők megnyitásával, az átkelési idők csökkentésével amúgy is sokat foglalkozó Magyar Lóránd parlamenti képviselő volt az egyik kezdeményezője annak a június 3-án iktatott törvénytervezetnek, mely nagy változást hozhat a román-magyar határon átingázók életében — a tervezet ugyanis kötelezné az illetékes hatóságokat, hogy egy külön sávot hozzanak létre azoknak, akik mindennap a munkába való eljutás miatt kell átlépjék a határt, így jelentősen csökkenne a határátkeléssel töltött idő. „Az elmúlt években-évtizedekben sok szatmári vásárolt ingatlant Magyarország keleti határának közelében, ám ott csak az otthonuk van, nap mint nap — akár hétvégén is — átjárnak Romániába, Szatmár megyébe, főleg munkaügyben, mint ahogy azok száma sem kevés, akik Szatmár megyében laknak, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében dolgoznak.

Az elmúlt hetekben kialakult helyzet elsősorban őket érinti, azaz inkább sújtja: sokszor 2–3 órás sorban állás előzi meg a határátkelést, s ezen szeretnénk változtatni a tervezetünkkel” — magyarázza Magyar Lóránd. Mint mondja, a Facebookon több csoport is foglalkozik a határátkelés körülményeivel, az ingázók problémáival, s ezen csoportokban is elsősorban a hosszú várakozási időre panaszkodnak, hogy fél órán át meg sem mozdul a sor, az oda-vissza átkelés néha több mint három órát is elvesz a napból. Gond a kiszámíthatatlanság is, pontos időre munkába érkezni nemcsak forgalom-, hanem határátkelés-függő is. Gond a tüzetes ellenőrzés is, amit a legtöbben elsősorban a magyar határőrök számlájára írnak. Ezek az ingázó hétköznapok, az augusztusi időszakban pedig még rosszabba fordul a helyzet: a Nyugat-Európában dolgozó romániai vendégmunkások érkezésének és távozásának az időszakában négy óra is lehet a várakozási idő.

„A nem EU-s országokból érkező járművek, a kisbuszok a sorban sokszor alapból plusz fél órát jelentenek” — mondja egy tapasztalt ingázó, aki szerint sokat javítana a helyzeten az ingázók számára létrehozott külön sáv. Hasonlóan fakadt ki egy másik átingázó hölgy is: „Kora délután értem a petei vámba, hogy átmenjek Magyarországra. Mint ingázó. Amit láttam, az kiverte a biztosítékot nálam: 6 soron telis-tele mindenféle nemzetiségű mikrobuszokkal, amelyek normális esetben a buszsávba kellene álljanak, mert tranzitos személyszállítók. A héten mindennap órákat kellett állnom a sorban, hogy átjöjjek (3 óra és 17 perc volt a maximum). Ezt emberi ész már nem tudja elviselni. Kérdem én: meddig?”
A törvénytervezet szerint a lakóhelyéhez képest más ország területén munkát vállaló személytől a határőrök kérhetik ellenőrzésre a munkaszerződés másolatát, hogy illetéktelenek ne használhassák a gyorsabb átkelést jelentő sávot, és ingázóigazolvány kiállítását is lehet majd kérni, magának a munkavállalónak, de családtagjainak és a vele egy háztartásban élőknek is.

„Szatmár megye két határátkelőhelye túlterhelt, különösen a Pete–Csengersima átkelő, de további három határátkelőhely is van, melyek csak időszakosan tartanak nyitva. Szárazberek–Garbolc, Horea–Ömböly, valamint Nagypeleske–Zajta között hoztak létre új határátkelőhelyeket az elmúlt években, amelyeket jó esetben is csak hétvégenként lehet használni” — emlékeztet Magyar Lóránd, aki több ízben is kérte ezen átkelők állandóvá tételét, minisztériumokhoz intézett hivatalos kérdések sorával sürgette az újabbak megnyitását. A törvénytervezet szerint a román-magyar határszakaszon EU-s támogatásból létrehozott tíz átkelőből mindenik állandóvá válna, azaz Szatmár megyében három, Bihar megyében három, Arad megyében pedig négy új átkelő tehermentesítené a már meglevő tranzitpontokat.

Szabó Kinga Mária

Az USR-nek most nem osztottak lapot
Szokatlan módon Nicolae Ciucă tábornagyot és védelmi minisztert bízta meg kormányalakítással az államfő. Kisebbségi, PNL–RMDSZ-kormány körvonalazódik, amelyet záros ideig a PSD is támogatna a stabilitás érdekében, az USR viszont körön kívül maradt.
Cseke Attila: pénteken lesz Nicolae Ciucă és Kelemen Hunor első tárgyalási fordulója
Pénteken tartja első találkozóját Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnök és az RMDSZ elnöke - közölte csütörtök este Cseke Attila fejlesztési miniszter.
Az őshonos európai kisebbségek útkeresése
A hét elején volt Strasbourgban az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának magyar elnöksége által szervezett, az őshonos kisebbségek jogainak a biztosításáról szóló konferenciasorozat zárórendezvénye. Az eseményről Nagy Szabolcsot, az RMDSZ küldöttjét kérdeztük.
Cookie