×
2023. 06 08.
Csütörtök
Medárd
1EUR = 4.96 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Légy te a változás önmagadért, értünk és egy zöld jövőért!

2023.05.24 - 14:44
Megosztás:
Légy te a változás önmagadért, értünk és egy zöld jövőért!
A diákok igényes munkákkal fogadták a zsűritagokat. (Fotók: A szerző felvételei)
Az Élet Fája Egyesület környezeti nevelés kampány keretében készített öko-park maketteket állították ki szerdán a Kubik-parkban, az európai nemzeti parkok napjának alkalmából. A munkák május 31-ig tekinthetők meg, azt követően visszakerülnek a projektben résztvevő 34 iskolákba.

Második alkalommal szervezte meg a szatmárnémeti Élet Fája Környezetvédelmi és Humanitárius Egyesület a Légy te a változás önmagadért, értünk és egy zöld jövőért! nevű környezeti nevelés kampányt annak érdekében, hogy a Szatmár megyei oktatási intézmények továbbra is ökológiai magatartásra neveljék a fiatal nemzedéket.

Az európai nemzeti parkok napja (május 24.) alkalmából szervezett eseményen a kampány keretében készített öko-park maketteket mutatták be a projektben résztvevő 34 iskola diákjai.

hirek/2023/majus/makettek/img-20230524-102417.jpg

Hogy az elkészített munkák a kampányhoz illő zöld helyen lássanak “napvilágot”, a kiállítást a nemrégiben létrehozott Kubik-parkban szervezték meg, ahol jelen voltak a projektben résztvevő diákok és vezető tanáraik, az Élet Fája Egyesület tagjai, illetve egyes cégvezetők és önkormányzati tagok.

A résztvevőket Békéssy Erzsébet, az Élet Fája Egyesület elnöke köszöntötte, elmondván, hogy az  európai nemzeti parkok napját minden évben megünneplik, de idén külön öröm számára, hogy az ünnepléshez a 34 iskola öko-csapatai is csatlakoztak. Az elnök azt is elmondta, hogy minden évben igyekeznek olyan tevékenységeket végrehajtani, amelyek felhívják a figyelmet a zöldterületek szükségességére és fontosságára, valamint ezen területek bővítésére annak érdekében, hogy teljesüljenek az uniós követelmények, amelyek szerint minden városnak 26 négyzetméter zöldterületet kell biztosítani egy főre vetítve.

Mint magyarázta, az idei kampány keretében újrahasznosított anyagokból készítettek öko-park maketteket a diákok, amelyeket e jeles nap alkalmával szakmai zsűri is szemügyre vesz majd, kiválasztva a legsikeresebb munkákat.

hirek/2023/majus/makettek/img-20230524-101422.jpg

Szatmárnémetinek szívügye a zöldterületek népszerűsítése

A rövid bemutató után Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, majd gratulált Békéssy Erzsébetnek és a szervezőknek a különleges kampány kivitelezéséért. A polgármester kiemelte, hogy fontos szem előtt tartanunk az “égből pottyant” értékeinket (a zöldövezeteket és a természetet), és igyekeznünk kell nekünk is tenni azért, hogy minél több valóban zöld övezet legyen. Mint mondta, Szatmárnémetinek szívügye a zöldterületek népszerűsítése, példaként hozva fel az eseménynek otthont adó parkot is, amely pár évvel ezelőtt egyáltalán nem hasonlított mostani “arcára”.

A makettekre fordítva a szót, Kereskényi megdicsérte a diákokat, akik — ahogy azt a kiállított munkák is bizonyították — nagyon szorgalmasan odatették magukat az öko-parkok elkészítésekor, beismerve, hogy egy-egy munkát még az önkormányzat jövőbeli terveinél is nyugodt szívvel felhasználhatnának, annyira ötletesen és részletesen vannak kivitelezve.

hirek/2023/majus/makettek/img-20230524-102213.jpg

A polgármester rövid köszöntője után Békéssy Erzsébet “útnak indította” a zsűrit, majd elmondta, hogy a munkák három kritérium szerint lesznek osztályozva: kinézet, környezetbarátság és a munka bemutatása. 

Bár nem volt könnyű dolguk, a zsűritagok alaposan szemügyre vették a diákok munkáit, meghallgatva a parkok bemutatását és az öko-önkéntesek elképzeléseit. Miután minden makettet végignéztek, meghozták a döntést és kiválasztották a legszebb munkákat.

Az első díjat a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum kapta, a második helyezett a Ioan Slavici Főgimnázium lett, a harmadik helyen pedig az ombódi Ion Barbu Általános Iskola végzett.

A nap folyamán a makettekből egy állandó kiállítást hoznak majd létre, amely május 24-31. között lesz megtekinthető a Kubik-parkban, azt követően pedig mindegyik makett hazakerül iskolájába, ahol az egész iskolaközösség megcsodálhatja majd.

Szabó Beatrix

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!