×
2024. 02 27.
Kedd
Edina
10 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.58 RON
100HUF = 1.28 RON
Mi újság?

Legjobb iskolák között van a Kölcsey Ferenc Főgimnázium

2022.10.12 - 14:03
Megosztás:
Legjobb iskolák között van a Kölcsey Ferenc Főgimnázium
A Kölcsey Ferenc Főgimnázium a nyolcadik lett a listán. (Fotó: Balogh Zsolt)
Nyolcadik legjobb iskola a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, további öt Szatmár megyei iskola pedig a legjobb 100 iskola közé tartozik – derül ki az Erdélystat felméréséből.

Immár negyedik éve készítette el az Erdélystat a magyar tannyelvű iskolák/tagozatok rangsorát a képességvizsga-eredmények alapján. Az idei toplista tartalmazza mind a 2022-es képességvizsga, mind pedig a 2019–2022-es időszakra összevont eredményeket is.

A 2019–2022-es időszak egyesített képességvizsga-eredmények arra kínálnak lehetőséget, hogy megbízhatóbb képet kapjunk a magyar nyelven tanuló diákok teljesítményéről, az által, hogy tompítják az egyes évfolyamok osztályzataiban előforduló hullámzásokat – áll az Erdélystat közleményében. 

Az összevont adatok szerint a magyarul tanulók eredményei enyhén elmaradnak az országos átlagtól: míg a vizsgákon részt vevő romániai nyolcadikosok 77,2%-a zárta legalább 5-ös médiával az egységes felmérést az elmúlt négy évben, addig a magyarul tanulók körében 75%-os az így mért sikerességi arány.

A magyar tagozaton tanulók minden évben román nyelv és irodalomból teljesítettek leggyengébben, a négy évre számolt médiájuk csupán 5,25, az országos 7,04-hez képest  – ebben az sem hozott egyelőre áttörést, hogy a 2021-es és 2022-es végzősök már új, differenciált tanterv szerint tanultak és vizsgáztak románból.

Országos viszonylatban a matematika vizsga bizonyult a legnehezebbnek, ugyanis a négyéves romániai vizsgaátlag 6,15 lett, amelyből a magyar nyelven tanulók eredménye csak 5,79.

Jobbak a magyarok magyarból, mint a románok románból

A magyar tagozaton tanulók az elmúlt négy évben stabilan jobb eredménnyel vizsgáztak magyar nyelv és irodalomból, mint a román tannyelven tanulók románból.

Az elemzés egy érdekes megfigyelése, hogy miközben az év végi tanulmányi átlagok és a képességvizsga-médiák között jelentős különbségek vannak, addig szinte egyáltalán nincs eltérés a magyar nyelven tanulók és a többi diák V–VIII osztályos általános médiái között.

Az elemzéssel párhuzamosan az Erdélystat egyébként elkészítette a magyar tannyelvű iskolák/tagozatok rangsorát is, mind a 2022-es vizsgaeredmények alapján, mind pedig a 2019–2022-es időszakra összevonva is. A négyéves rangsor elkészítésében összesen 444 iskola/tagozat 31 341 diákjának a képességvizsga-eredményeit vették figyelembe.

Top tízben a Kölcsey

Az összevont eredmények szerinti rangsor élén a következő tíz iskola áll:  1. János Zsigmond Unitárius Kollégium, Kolozsvár; 2. Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely; 3. Báthory István Elméleti Líceum, Kolozsvár; 4. Tamási Áron Gimnázium, Székelyudvarhely; 5. Európa Általános Iskola, Marosvásárhely; 6. Ady Endre Elméleti Líceum, Nagyvárad; 7. Apáczai Csere János Elméleti Líceum, Kolozsvár; 8. Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti; 9. Aranyosegerbegyi Általános Iskola, Kolozs megye; 10. Tálentum Református Iskola, Kolozsvár.

Ami a többi Szatmár megyei iskolát illeti, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum a 24. a listán, 63. a Szatmárnémeti Református Gimnázium, a 82. helyet pedig a Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum foglalja el. Továbbá a 86. helyen áll a Vámfalui Általános Iskola és végül az első százban végezte a Rákóczi Ferenc Általános iskola is, a 88. helyet foglalva el a listán.

Más rangsorolások is voltak

Az általános, az összes magyar tannyelvű iskola vagy tagozat rangsorolása mellett az Erdélystat idén készített pár különleges részrangsort is, amelyek a nehezítő körülmények között működő iskolák toplistáit ismertetit, emellett listázta a legjobban teljesítő olyan magyar tagozatokat is, amelyek vegyes tannyelvű oktatási helyszínen működnek, sőt az országosan legnehezebbnek bizonyuló vizsgatantárgy, a matematikavizsga eredményeit is figyelembe véve is részrangsort állított fel.

Emellett külön részrangsor készült azokkal a magyar iskolákkal, amelyek jól teljesítettek a románvizsgán, annak ellenére, hogy a román mint környezeti nyelv, a legkevésbé van jelen. Ehhez olyan iskolákat listáztak, ahol minden évben csak magyar osztályok (vizsgázók) voltak és a településen a magyarok aránya meghaladja a 80%-ot. A kategóriában a legjobb románeredményeket alapvetően Hargita és Kovászna megyei iskolák érték el, az első három a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, illetve a körösfői Kós Károly Általános Iskola (Kolozs megye). Más magyar tömbterületek, például Maros, Bihar, Szatmár vagy Szilágy megyei települések iskolái háttrébb helyezkednek el ebben a rangsorban.

Az Erdélystat teljes elemzése egyébként elérhető ide kattintva, a képességvizsga-rangsorok pedig itt érthetők el.

Hírszerkesztő

„Edit” tudja, hogy mit csinálsz, miközben vezetsz
A középiskolások 38%-a használta telefonját vezetés közben fényképek vagy videók készítésére. Tíz középiskolásból legalább három hozott már olyan döntést, amellyel veszélybe sodorta magát az utakon.
„Mesterséges intelligencia, csináld meg a házim!”
Az AI, az interneten elérhető mesterséges intelligencia elterjedésével újabb kihívás elé került az oktatás. Mekkora probléma az, ha nem a gyerek csinálja meg a házi feladatot, hanem egy algoritmus? – dr. Frigy Szabolcs iskolai tanácsadót kérdeztük a jelenséggel kapcsolatban.
Adrian Cozmának már az iskola sem szent
Utcára tenne sok száz óvodást és sok ezer diákot a parlamenti képviselő csak azért, hogy elérje: Szatmárnémetiben a város ne bérbe vett, történelmi magyar egyházi tulajdonban lévő épületekben működtesse az oktatást.