×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
17 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Publicisztika

Lecke a szépségápolásról

2020.07.18 - 17:39
Megosztás:
Lecke a szépségápolásról
Vegyes férfi-női fodrászatban várakoztam. Először jártam ilyen helyen. Egy térben dolgozik két fodrásznő és egy férfi fodrász. Megszokott régi nevén a borbély.

Rossz szokásomhoz híven a megadott időpontnál korábban érkeztem. Mondták, hogy foglaljak helyet és várjak, amíg végez a székben ülővel. A két fodrászszék közül csak az egyik volt elfoglalva. Hozzám közel ült egy hölgy, akiről később kiderült, hogy nem hajápolásra vár, hanem a székben ülő barátnőjére. Aki a székben ült, Renátának szólították, aki várakozott, Barbarának. Barbara meghaladta már az ötvenet, Renáta negyven körüli volt. A fodrásznő a szépségápolás fontosságáról beszélt.

— Ma már a munkaadó nagy hangsúlyt helyez arra, hogy milyen az alkalmazottainak a külseje. Olyan cégvezetőket is ismerek, akik nem csak megkövetelik a jó megjelenést, hanem hozzá is járulnak az alkalmazottaik szépségápolásához, hogy látványra jó hatást keltsenek.

Barbara azonnal közbeszólt. Nem csupán amiatt, mert tudta, hogy egy fodrásznő nem mondhat mást, mintsem azt, hogy a vendégeit minél gyakrabban magához csalogatja, hanem főként amiatt, mert ő úgy gondolja, nem a külső szépség a legfontosabb.

— A szépség a kedvességben rejlik. Szép nő az, aki békés természetű, tele van belső nyugalommal. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nincs szükség szépségápolásra, sőt, az nagyon fontos. Az viszont tény, hogy akiben nincs meg a belső szépség, az végezhet bármilyen haj- és bőrápolást, vehet magára bármilyen ruhát vagy ékszereket, nem fog szebbnek tűnni. Számtalan statisztikai adat bizonyítja, hogy a nők — egyre gyakrabban a férfiak is — milyen nagy összegeket költenek olyan eszközökre, kozmetikai szerekre, ruhákra, szépségápolásokra, amelyekről azt gondolják, hogy szebbé teszik őket. Nem ezektől függ a szépség, ezek csak megnyugtatók és reményt adók lehetnek.

— Te is ugyanezt teszed — jegyezte meg Renáta —, csak egy kicsit visszafogottabban vagy kevésbé látványosan. Az idő múlik felettünk, az elmúló valós szépséget mesterséges szépséggel kell pótolni. Te, a statisztikák ismerője bizonyára azt is tudod, hogy a férfiak hány százaléka veszi figyelembe a külső és hány a belső szépségeket. Negyven év felett a férfiak — lehet az a férjed is — a külső szépségek felfedezése után jutnak el oda, hogy felfigyelnek a belső szépségekre is, ha egyáltalán érdeklik őket a lelki örömök. Mert én úgy látom, hogy legtöbb esetben a fiatalok még, az idősebbek pedig már nem szeretik a lelkizést.

A fodrásznő tovább sorolta a maga érveit.

— A külső szépségnek amiatt van nagy szerepe, mert az természetes módon nem adatik meg mindenkinek. Viszont a szépségápolással számára is elérhető lehet, ha megismeri a lehetőségeket, betartja a szabályokat, és eldönti, hogy lemondással vagy vállalással változtat a külsején. Attól, hogy valaki órákon át áll a tükör előtt, és felpróbál minden rendelkezésére álló ruhát, nem lesz szebb.

— A szépség a külső és belső kihatások harmóniája — erősíti meg Renáta. — Az érdekessége az, hogy mind a kettő kívülről szemlélhető azok számára, akik csak az esztétikai hatásra vágynak. Azokban, akikben kialakul a test és a lélek harmóniája, egyformán fontos a külső és a belső szépség. Ha ez a harmónia nem alakul ki, a legszebb nők és férfiak is magányossá válnak. Ezt kell megelőzni a test és a lélek harmóniájával. Azzal, hogy ha valaki szebbé akar válni, egyformán próbáljon meg változtatni a külsőkön és a belsőkön.

Szólt a borbély, hogy beülhetek a székbe. Lett volna kedvem hozzászólni a beszélgetéshez, de visszafogtam magam. Elgondolkodtam viszont azon, hogyan lehet megtalálni a belső szépséget egy nőben már az ismerkedés idején. Az a véleményem, hogy a nők belső énje ott van a szemben, nem lehet átfesteni, eltakarni, mást mutatni kifelé, mint ami bent van. A külső szépség belső szépség nélkül nem tartós, és amúgy is olyan, mintha az egész testen paróka lenne, ami alól nem látszik ki a valóság, csak fel-felvillan belőle valami. Egy-egy apró valóság, ami után lehet vágyni, ha nem elégedünk meg a kitárt, kozmetikázott, elmúlásnak indult, vakító feltűnőséget kereső látvánnyal. Amikor elmentem, a hölgyek még mondták a magukét, ki-ki meg akarta győzni a többit az általa sem igazán hitt elméletekről, melyeknek van kevés valóságalapjuk, de nem örök érvényűek.

Elek György

Cookie