×
2020. 07 03.
Péntek
Kornél, Soma
21 °C
Eső
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.28 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Lazítás helyett szigorítás?

2020.06.29 - 21:01
Megosztas :
 • Lazítás helyett szigorítás?
  A friss fertőzöttek nagy száma miatt kérdésessé vált több, rég tervezett lazítás július 1-jétől való bevezetése, s a kijárási korlátozás bevezetése sem kizárt a gócpontnak számító településeken.

  A járvány ismét „hangsúlyosan” a csoportos fertőzés szakaszában van Romániában, ráadásul terjedéséhez jelentős mértékben hozzájárul a turisztikai szezon beindulása is, ami azt eredményezi, hogy a fizikai távolságtartási, maszkviselési szabályokat amúgy is egyre lazábban kezelő lakosság, amely a legelemibb óvintézkedéseket sem tartja be a tengerparti üdülőhelyeken, vagy a Prahova völgyében, vagy a teraszokon, hazatérve lakótelepülésein terjeszti a vírust — hívta fel a figyelmet Nelu Tătaru egészségügyi miniszter. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is: ez nem azt jelenti, hogy például tengerparti vagy hegyvidéki üdülőkben rendkívüli óvintézkedéseket kell bevezetni, hanem azt, hogy a vendéglátóipari egységeknél szigorítani fogják az ellenőrzéseket, hiszen „a vendéglátósok beleegyeztek abba, hogy be fognak tartani bizonyos szabályokat. Akkor tartsák is be ezeket!”

  A tárcavezető ugyanakkor nem titkolta el azt sem: fontolgatják, hogy egyes (fertőző gócnak számító) településeken kijárási korlátozásokat vezessenek be.

  Hasonlóan fogalmazott hétfőn Ludovic Orban miniszterelnök is, aki szerint „a járvány alakulása az elmúlt tíz napban óvatosságra int”. A kormány a vészhelyzeti bizottsága ajánlásai alapján dönt a jelenlegi korlátozások esetleges további részleges feloldásáról, de a miniszterelnök úgy körvonalazta: várhatóan nem enyhítik a koronavírus miatti jelenlegi korlátozásokat július elsejétől, mert a járványhelyzet távolról sem indokol újabb lazításokat — az eredeti tervek szerint szerdától nyitottak volna többek között a fedett úszómedencékkel rendelkező helyek, a játszóterek és játszóházak, no meg a vendéglők beltéri részei. Orban ugyanakkor nyomatékosította: a kormány szigorítani készül a szabályok betartásának ellenőrzését, főleg a teraszokon — s talán nem is alaptalanul. Hétvégén ismét országszerte terasz- és kerthelyiségeket, szabadtéri klubokat és szórakozóhelyeket ellenőriztek a rendőrök, s összesen több mint 443 000 lejnyi bírságot róttak ki a szabályok be nem tartása miatt.

  Szabó Kinga Mária

  Cookie