×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
4 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Vidék

Lassabban, de haladnak a fejlesztésekkel Dobrán

2021.10.07 - 20:00
Megosztás:
Lassabban, de haladnak a fejlesztésekkel Dobrán
Nehezen járható az út a pincesoron is, itt kövezést terveznek (Fotó: Sógor Róbert)
Kisebb, de legyőzhető akadályok miatt a tervezettnél lassabban haladnak a fejlesztési munkálatok Dobrán, jó hír viszont az, hogy a fiatalok közül egyre többen döntenek úgy, hogy otthon maradnak — nyilatkozta lapunknak Fekete Bertalan, Szopor község alpolgármestere.

A járványidőszak nagyon megnehezítette a dobraiak életét — tájékoztatott Fekete Bertalan, Szopor község alpolgármestere. A kisgazdák még úgy-ahogy tudták végezni a dolgaikat, a nagyberuházások viszont lelassultak, néhány esetben leálltak. Faluszinten járdaépítéssel foglalkoztak — ez folytatódik a továbbiakban is —, vásároltak követ a mellékutak javítására, de ennél tovább akarnak lépni, éppen ezért készítettek egy tervet a mellékutcák aszfaltozására (a főutak már le vannak aszfaltozva), ezt a tervet az Angel Saligny-program kiírásainál igyekeznek felhasználni. Dobrán közel öt kilométer mellékutca van még, amit aszfaltozni kellene. Amennyiben ennek az öt kilométernyi utcának befejeződik az aszfaltozása, készülhet egy új projekt a mezei utak felújítására. Vannak még olyan, a szőlőkhöz vezető utak, melyek felújítása szükségessé vált, ezeknek az útszakaszoknak a kövezését is tervezik. 


Dobrán vannak olyan önkormányzati tulajdonban lévő épületek, amelyek eléggé rossz állapotban vannak, s a további romlás megelőzése érdekében ezeken legalább egy állagmegőrző javítást kell végezni. Ilyen épület a régi mtsz-iroda, a terményraktár stb., ezeket az épületeket bárki használatba vehetné, de eddig nem volt rá igény semmilyen irányból. A településen vannak élelmiszerüzletek, de azokban csak a legszükségesebb élelmiszereket lehet megvásárolni, viszont a lakosság részéről lenne igény egy modernebb bevásárlóközpont működtetésére. 
Fekete Bertalan elmondta, hogy Dobrán működik az ivóvízhálózat, de tíz éve nem sikerül működésbe helyezni a húsz kilométer hosszú szennyvízhálózatot. A csövek el vannak helyezve, a bekötésekkel sincs gond, viszont nem készült el a szennyvíztisztító. A cég, amelyik a munkálatokat végezte, csődöt jelentett, más vállalkozóval pedig még nem sikerült megegyezni a munkálatok folytatásáról — magyarázza az elöljáró. 


Dobrán nincs elegendő munkahely. Van néhány építési vállalkozó, akik nemcsak helyben, hanem más településeken is vállalnak munkát, de a legtöbben a gyárakba ingáznak vállalati autóbuszokkal.
Fekete Bertalan örül annak, hogy megállni látszik a fiatalok elvándorlása, egyre többen próbálnak meg helyben boldogulni. Nem szükséges, hogy házakat építsenek, hiszen ott vannak a szülői és a nagyszülői házak, amelyeken csak kisebb felújítási munkálatokat kell végezzenek. Tehát ha a megélhetésüket meg tudják itthon teremteni, megéri itthon maradni és itt tervezni a jövőt.

Elek György

Cookie