×
2022. 06 25.
Szombat
Vilmos
26 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.23 RON
Szatmárnémeti

Lakóközösség a Horea 6-ban

2022.05.18 - 10:12
Megosztás:
Lakóközösség a Horea 6-ban
Fotó: A szerző felvétele
Folytatja a szatmárnémeti városvezetés a Horea utca 6. szám alatt régen elhíresült, mára csendesebb hellyé vált ingatlan helyzetének és állapotának a rendezését. Lakóközösség, majd felújítás.

Korábban ki lettek ebrudalva a szatmárnémeti „színház utcájában” lévő egykori Viktória szálló cédula nélküli lakói, most gyakorlatilag csak a magánszemély tulajdonosoknak van oda bejárásuk (az épület hátsó részébe), illetve annak a két személynek, akik az utcára nyíló üzlethelyiségek tulajdonosai. Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármestert kerestük meg, hogy mi a helyzet most az épülettel. Az elöljáró elmondta, az épület nincs elfelejtve, napirenden van az ügye, pár nappal ezelőtt lakógyűlést tartottak, hogy megalakíthassák a lakóközösséget, a tulajdonosi társulást. Ez az első lépés afelé, hogy az épület felújítására finanszírozást lehessen megpályázni, mutatott rá a polgármester.

Keresik Borgida Ádámot

Az ügyet leginkább az hátráltatja, hogy az egyik tulajdonos, akié az épület 25 százaléka, egy bizonyos Borgida Ádám nem fellelhető. A városvezetés annyit tud a férfiről, hogy Kanadában él, de semmiféle elérhetőségük nincs tőle, nem tudják elérni sem azért, hogy a lakóközösségbe bevehessék, sem pedig azért hogy tudassák vele, több mint 30 ezer lejes adóhátralékot halmozott fel, ennyi köztartozása van a város felé az ingatlanrész után be nem fizetett adóiból. Ha ennek az írásnak az online kiadását olvassa ő, vagy valaki aki ismeri és tudja, hogyan tudnának szomszédai, vagy a hivatal a nyomára bukkanni, a szatmárnémeti városházáról azt kérik, vegye fel a kapcsolatot a hivatallal, a www.primariasm.ro/contact webcímen elérhető lehetőségek valamelyikén. 

Borgida évekkel ezelőtt adott életjelet magáról egy klasszikus úton, postán küldött levél formájában, de a földszinti üzlethelyiség-tulajdonosokon kívül, Borgida, öt család, illetve a polgármesteri hivatal osztozik a Horea utca 6. szám alatti épületben a tulajdonjogon úgy hogy a hivatalé az épület mintegy ötven százaléka úgy, hogy abból Borgidával osztatlan közös tulajdonként részesül. Ez azt jelenti, hogy az üzlethelyiségek felülete és elhelyezkedése be van határolva, mint ahogy a családok által megvett lakásokéi is, az ezen kívüli felületeket közösen tulajdonolja a város és Borgida Ádám. A múlt heti alakuló ülésen négy tulajdonos volt jelen, a többiek a későbbiekben fogják aláírni az alakuló okiratot, ha Borgida nem is ír alá, ha a tulajdonosok fele plusz egy beleegyezik, a lakóközösség jogerőre emelkedik, illetve a következőkben a közös döntést igénylő ügyekben is dönteni fog tudni a lakóközösség Borgida hiányában is.

Közérdekű rendeltetés

Ha megalakul a lakóközösség és mert a hivatal is tulajdonos, felújítható lesz a homlokzat, meg a tető és komolyabb statikai munkálatok is elvégezhetőek lesznek tulajdonosi hozzájárulással, vagy pályázati finanszírozással. Azon vagyunk, mutatott rá a polgármester, hogy elérjük azt, hogy a város legyen ott az egyedüli tulajdonos. Az üzlethelyiségek helyzete nem változna, de a lakók többsége lakáscsere nyomán költözne, Borgida pedig előbb utóbb elő fog kerülni. Ha ezt sikerül elérni, kaphat egy közérdekű rendeltetést az épület –  jutott el az épület sorsát illető folyamat végére a polgármester – , de hogy ez mi lenne, azt még ráérünk eldönteni.

Princz Csaba

Szünetelni fog az ivóvíz-szolgáltatás!
Három fővezeték találkozik abban a vízaknában, amit a harmadik szatmárnémeti híd építése miatt most költöztetnie kell az Apaservnek. Nyolc településen nem lesz víz szerda estétől, csütörtök délig.
Mélygarázs: bevétel, vagy közszolgálat?
Lesz némi bevétele is a szatmárnémeti közkasszának abból, hogy magáncég üzemelteti majd a tervezett föld alatti parkolót, de az ellenzéki tanácsosok még több bevételt szeretnének ebből.
Határon átnyúló, egyedülálló fejlesztések a szatmárnémeti reptéren
Régi vágya valósult meg a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtérnek.
Cookie