×
2023. 06 08.
Csütörtök
Medárd
1EUR = 4.96 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.34 RON
Vidék

L. Simon László: „Ady költészetéből lehet és kell erőt és hitet meríteni!”

2022.11.23 - 07:08
Megosztás:
L. Simon László: „Ady költészetéből lehet és kell erőt és hitet meríteni!”
A költő születésnapján új névtábla került az érmindszenti múzeum kerítésére (Fotók: a szerző felvételei)
Születésnapján, november 22-én egész napos rendezvénysorozattal emlékeztek meg Nagykárolyban és Érmindszenten Ady Endrére. Új névtábla került a múzeum kerítésére.

A 145 éve született költőre kedd délelőtt egykori piarista iskolájának diákjai és tanárai emlékeztek. A rövid irodalmi összeállítást követően az emlékezés koszorúit helyezték el az alma mater falán lévő márványtáblán. Déli 12-kor nyitották meg a Károlyi-kastély lovagtermében azt a vándorkiállítást, amely a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) installációja révén Ady Endre életét fotók, versek, visszaemlékezések, levélrészletek segítségével mutatja be a látogatóknak. A Látva lássanak címet viselő kiállítást Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa jóvoltából december elejéig ingyenesen látogathatják az érdeklődők.

hirek/2022/november/2-9.jpg

Fontos az emlékhelyek látogatása

A nap központi rendezvénye az érmindszenti Ady-múzeumnál volt. 14 órakor helyezték fel azt az új névtáblát, amely gyártását Vigh Zalán és L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója támogatta. A helyszínen a főigazgató elmondta, amikor teheti, és a környéken jár, meglátogatja Ady Endre szülőházát. „Két évvel ezelőtt jártam itt utoljára, és akkor elhatároztuk Vigh Zalán barátommal, hogy amikor legközelebb jövünk, egy új táblát helyezünk majd el a régi, leharcolt helyére. Erre ma, a költő születésnapján került sor” – mesélt a kezdeményezés apropójáról a magyarországi intézményvezető, aki a rendezvényen megjelent diákoknak arról is beszélt, miért fontos a magyar történelmi és irodalmi emlékhelyek látogatása és ápolása. 
Egyebek mellett azt is megemlítette, hogy ha mással nem is, de annyival mindenki tehet Érmindszent fennmaradásáért, hogy elzarándokol és megtekinti, honnan indult a XX. század egyik kiemelkedő irodalmi személyisége. „Sajnos az utóbbi itt jártunk óta legkevesebb két, használaton kívüli lakóház is összedőlt” – festette le az alig száz lelket számláló kistelepülés jelenlegi állapotát a múzeumigazgató.

Költészete ifjú szívekben él tovább

Az emléktábla átadását és a szülőház udvarán lévő Ady-szobor megkoszorúzását követően a szép számban megjelent ünneplő csoport megtöltötte a közelben lévő református templomot, ahol annak idején a költőt is megkeresztelték, és ahol tábla jelzi, melyik volt az Ady-család állandó ülőhelye az istentiszteletek alkalmával. Az istenházában a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola szervezésében a debreceni Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium növendékei a tanintézmény igazgatójával, dr. Bódis Zoltánnal kiegészülve zenés irodalmi összeállítást mutattak be. 
A műsort követően L. Simon László – a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola védnöki testületének tagja – személyes kedvenc Ady-verseit olvasta fel és azok kapcsán beszélt a költő művészetéről. Mint mondta, Ady folyamatosan megküzdött a hitéért („Hiszek hitetlenül Istenben”), és szüntelenül kereste az Istent („Havas Krisztus-kereszt az erdőn”). Különleges viszonya volt a transzcendenssel.

Hazatért a pléhkrisztus

hirek/2022/november/3-8.jpg

A templomban megtartott ünnepség végén dr. Bódis Zoltán annak a keresztnek a reprodukcióját nyújtotta át Szilágyi Enikőnek, az Ady-ház gondnoknőjének, amely iskolájuk udvarán is áll. Erről azt kell tudni, hogy debreceni művészek alkották újra annak a pléhkrisztusnak (feszület) a mintájára, amely annak idején az erdő szélén állt, Szilágylompért határában, ahol a költő apai nagyszülei éltek. A hagyomány szerint e mellett suhant el a szánjuk, amely emléke visszaköszön a Krisztus-kereszt az erdőn című versében.
Mint hírportálunk megtudta, az Ady-emlékmúzeumnak az idén eddig közel négyezer látogatója volt.

Végh Balázs