×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-5 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Kulturális örökségünk nyomai

2021.08.26 - 15:30
Megosztás:
Kulturális örökségünk nyomai
Fotó: refszatmar.eu
Kulturális örökségünk nyomai — magyar írók, költők hatása egyházi irodalmunkra címmel szervezett a Szatmárgörbedi Református Egyházközség az augusztusi hónap folyamán olyan kétrészes programot, melynek első felvonása augusztus elején, második felvonása pedig a mögöttünk álló hétvégén zajlott.

Kürti Tamás lelkipásztor számolt be az eseményről. „Programunk első része gyülekezeti kirándulás volt, a második része pedig egyháztörténeti előadás: Szenczi Molnár Albert hatása egyházi életünkre, énekirodalmunkra. Vasárnap délután érkezett meg a szatmárgörbedi református parókiára Póti Eduárd, a Szatmárnémeti Református Gimnázium igazgatója, történelem szakos tanára kedves feleségével, Póti Fejér Boglárral, aki a szatmárnémeti Aurel Popp Művészeti Liceum zene szakos tanára.

Előadónk, Póti Eduárd egyben a Rákóczi Szövetség szatmári szervezetének gazdasági elnöke és a szatmárnémeti Szent István Kör alelnöke, aki legutóbb 2017-ben volt Szatmárgörbeden. Akkor a reformáció 500. évfordulója alkalmából tartott egy hosszabb előadás-sorozatot „A Reformáció nagyjai” címmel. Most ugyan nem előadás-sorozat keretében történt meg az újbóli találkozás, hanem egyetlen előadás vonatkozásában, mégis kíváncsian várta mindenki ezt az alkalmat.

A templomban előfohászt követően a gyülekezet az 5. Zsoltár 1. és 5. versszakait énekelte, majd rövid köszöntést követően kezdetét vette a tartalmas és színvonalas előadás. Egy alkalom nyilván nem elegendő összefoglalni mindazt, amit Szenczi Molnár Albert életével, életművével kapcsolatosan el lehetne mondani, hogy személye és munkássága mennyire meghatározta az akkori és későbbi magyar kultúrát, irodalmiságot, egyházi hagyományt, európai közvéleményt stb. Az előadó mégis igyekezett egy órában összefoglalni a leglényegesebb elemeket, szempontokat, és személy szerint úgy gondolom, hogy ez sikerült is neki. A gyülekezet figyelt, hallgatott, megértett dolgokat. És ez volt a lényeg, hogy felfedezzük, megismerjük és szívünkbe zárjuk azt az örökséget, melyet elődeink, nagyjaink hagytak hátra az utókor számára.

Az előadást, köszöntést, ajándékozást követően egy zsoltárfeldolgozást énekelhettünk gitárkísérettel: A 8. Zsoltár: „Mikor látom egeidet…” (Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Sebestyén Márta, a „Tizenöt Zsoltár” című albumról). Egyháztörténeti alkalmunkat a 25. zsoltár 1–2. verseinek eléneklésével és áldással zártuk. Mindenekelőtt Istennek tartozunk hálával, hogy lehetőségül adta ezt a tanulságos és áldásos alkalmat számunkra. Köszönjük a résztvevőknek, hogy eljöttek, az előadónak, hogy figyelemfelkeltő és magával ragadó előadásával tanított bennünket” — fogalmaz a vendéglátó lelkipásztor. SZFÚ

 

 

 

A karácsony a Jézusnak szállást keresők ünnepe
A karácsonykor megszületett Jézus Krisztust a világ nem fogadta be, pedig Ő az élet forrása. De akik befogadták szívükbe Isten Fiát, azoknak nem kell félniük attól, hogy véget ér a karácsony, mert Jézus örök ünneppé teszi az életüket — szólt az igehirdetés.
Emléktábla-avatás a Németiben
Az I. Németi napok fő eseményeként került felavatásra a Szatmár és Németi egyesülésének 300. évfordulójára, illetve a templom építésének a 220. évfordulójára készült emléktábla.
Első alkalommal szerveznek Németi napokat
A Szatmár-Németi Református Egyházközség első alkalommal szervezi meg a Németi napokat abból az alkalomból, hogy 300 éve lett Szatmárnémeti szabad királyi város, illetve 220 éves a Németi-templom. Kiss József, a gyülekezet lelkipásztora tájékoztatta szerkesztőségünket.
Cookie