×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
18 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmárnémeti

Különleges vasmadár repül Szatmárra

2021.11.03 - 07:45
Megosztás:
Különleges vasmadár repül Szatmárra
Egy Boeing 787-9 Dreamliner landol a szatmári reptéren csütörtökön, egyenesen New Yorkból — az utasok különleges eseményre érkeznek.

Eddigi történelme során első alkalommal rendhagyó „vendég” fogadására készül a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér: New Yorkból érkezik a LOT Polish Airlines légitársaság vasmadara, egy Boeing 787-9 Dreamliner. „Premier lesz ez a szatmári repülőtér életében, amelyre, bevallom, izgatottan készülünk, hiszen különleges öröm lesz itt, a mi kifutónkon látni a Boeing 787-9 Dreamlinert, még ha csak egyszeri alkalomként is” — fogalmazott megkeresésünkre Mihai Pătraşcu reptérigazgató. Hozzátette azt is: bár az említett vasmadár le- és felszállásához egy 2800 méter hosszúságú kifutó ajánlott, a szatmári hossza pedig valamivel kevesebb, 2500 méter, biztonságos lesz a landolás, ugyanis a gép nem lesz teljesen tele sem utasokkal, sem üzemanyaggal.

A charterjárat november 3-án este indul New Yorkból, pontosabban a Newark Liberty nemzetközi repülőtérről, majd bő nyolc órával később, november 4-én kora délután, 14 óra 20 perckor érkezik meg a szatmári reptérre — utasai pedig egy különleges eseményre érkeznek: Aaron Teitelbaum főrabbi, a szatmári haszid közösség vezetője, Joél Teitelbaum, a haszid közösség alapítójának unokája a közösség 200 tagjával együtt látogat Máramarosszigetre, hogy felavassák az Új Nagy Zsinagógát. A régi Nagy Zsinagógát 1778-ban fából építették, majd 1836-ban kőből újjáépítették, de 1944-ben felgyújtották a visszavonuló német katonák, miután 140 zsidó fogva tartására használták. Mivel az amerikai szatmári haszid közösség szent városnak tartja Máramarosszigetet, 2017-ben nekikezdtek egy zsidó komplexum építésének a városban, amely magában foglalja az Új Nagy Zsinagógát, valamint egy zsidó iskolát, éttermeket és egy kóser szállodát is, megfelelő körülményeket biztosítva az oda nagy számban zarándokló haszid zsidóknak.

S hogy ebbe a történetbe hogyan kapcsolódik Szatmárnémeti városa? Az 1887-ben Máramarosszigeten, a híres haszid Teitelbaum rabbidinasztia sarjaként született Joél Teitelbaum fiatal rabbiként előbb a nagykárolyi, jelentős zsidó hitközségeket erősíti és virágoztatja fel, majd meghívást kap a szatmárnémeti ortodox zsidó hitközség részéről a főrabbi tisztség betöltésére — Szatmárnémeti ekkor már a környék legnagyobb zsidóságát tömörítő, hatalmas (Máramarossziget, Nagyvárad és Kolozsvár mellett a negyedik nagy zsidó központként számon tartott) vallási központ volt. Joél Teitelbaum „kívülállóként” érkezett a városba, talán ezért is tudta összefogni a különböző irányzatokat, és válhatott az első ortodox haszid rebbévé — rebbesége pedig a szatmárnémeti zsidó hitközség virágzó időszaka lett, amelynek a második világháború vetett végett. Teitelbaum 1944-ben előbb Jeruzsálembe, majd az Egyesült Államokba, Brooklynba költözött, ahol nagy számban éltek egykori hívei, s ahol közösséget és várost (Palm Tree) alapított. A szatmári haszidok mind a mai napig az ultraortodoxián belül is a leginkább elzárkózó ágat képviselik, a legzártabb közösségek közé tartoznak (ragaszkodnak a zsidó népi élethez, de lelkivilágukat a közép-európai mindennapok hatják át, felfogásuk szerint az istenszeretet nem a formaságokban és rituálékban nyilvánul meg, hanem az emberszeretetben, és ennek lényegét nem elsősorban az önsanyargatás fejezi ki, hanem az öröm).

Szabó Kinga Mária

 

Lakóközösség a Horea 6-ban
Folytatja a szatmárnémeti városvezetés a Horea utca 6. szám alatt régen elhíresült, mára csendesebb hellyé vált ingatlan helyzetének és állapotának a rendezését. Lakóközösség, majd felújítás.
Ismét együtt ünnepelhettünk
Két év kényszerszünet után kellemes időben ünnepelhette Szatmár magyarsága március 15-ét — százak vonultak fel a megyeszékhely központjában a szatmári huszárokat követve, a Petőfi-szoborig.
Eltört a csatornavezeték
Kedden jelezte a szatmárnémeti Someşul üzletház adminisztrátora az Apaserv felé, hogy feljött a szennyvíz az alagsorban. A cég csatornázási részlegének emberei megállapították, hogy az épület hátsó, Decebal utca felőli részénél történt olyan mértékű törés, ami megakadályozta a szennyvíz elfolyását, ez okozta a problémát.
Cookie