×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Szatmárnémeti

Különleges nyári miniévaddal készül a filharmónia

2022.08.03 - 16:00
Megosztás:
Különleges nyári miniévaddal készül a filharmónia
A zárókoncerten a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara fog fellépni Fotó: hatarontulizenekar.hu
Három koncertből álló nyári miniévadot szervezett a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia augusztus második felére. A tematikus koncerteket felvonultató sorozaton különböző műfajok és híres fellépők várják a szimfonikus zene iránt rajongó közönséget.

Különleges eseményre készül a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia: idén augusztusban nyári miniévadot bonyolít le, amely három időpontban, három helyszínen és három más-más stílusú koncerttel örvendezteti majd meg a szatmáriakat. A három különböző műfaj három periódust hoz el a közönségnek, így a fergeteges koncertek közül bárki találhat kedvére valót.
Kovács-Pistuka Emőke, a Dinu Lipatti Filharmónia igazgatója lapunknak elmondta, hogy a miniévad lényege egy nagyobb, esetleg új közönség bevonzása — főleg a Partiumi Magyar Napokon belül —, minőségi koncertek széles palettájának kínálata, valamint az, hogy a rendszeres koncertre járók továbbra se hagyják el szokásukat, legyen nyáron is műsor, amin részt vehetnek.

Mint kiderült, a koncertek különböző helyszíneken lesznek megtartva, mindhárom esetben díjtalan belépéssel. „Igazából ez egy jó kihívás, hogy az emberek tudják, hogy mi nem csak koncertteremben játszunk, hanem bármilyen más helyen elő tudjuk adni a mi zenénket, hogy közelebb kerüljünk a nézőkhöz” — magyarázta az igazgatónő. Hozzátette azt is, hogy olyan környezetet szeretnének teremteni a koncerteken garantált minőség és jó zene által, melynek következtében az emberek nem vágynak majd el Szatmárról.

Izgalmas koncertsorozat

A miniévad első koncertje augusztus 19-én este fél 7-kor veszi kezdetét a Partiumi Magyar Napok keretében, a szatmárnémeti Szépművészeti Múzeum udvarán, Musica, Nature, Amore címmel. Az előadás során a híres Flauto Együttes fergeteges barokk koncerttel örvendezteti majd meg a közönséget Majó Zoltán művészi vezetésével, aki Szabó Máriával közösen barokk furulyán játszva teszi majd színessé a darabot. Az együttes tagjai továbbá Miklós Noémi és Mihaela Maxim is, akik csembalón és szoprán énekhanggal nyűgözik le a közönséget. A Vécsey-ház udvara egyébként az egyik legtalálóbb helyszín egy ilyen tematikájú koncertnek, mivel a tér jellege jelentősen megnöveli az est hangulatát.
A második koncert augusztus 25-én este 8:00 órától várja a közönséget, amikor is az Október 25. téren Johann Strauss elnevezéssel bécsi estet tartanak, melyet a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia zenekara Stefan Novak vezénylésével ad elő. A műsorban közreműködnek majd a Loga Dance School növendékei is.

Az izgalmas koncerten — a bécsi est során — a zenekarral partnerkapcsolatban álló tánciskola néhány táncosa valcert fog táncolni, a zenekar pedig kíséri őket. Az új központban tartandó koncertre színpadot is felállítanak majd a táncosoknak, melyet a szürkületben pompás megvilágítás tesz majd még különlegesebbé — jelen lesz minden, ami Johann Strauss.
A miniévad zárókoncertjét augusztus 27-én, szintén este 8:00 órától tartják a szatmárnémeti római katolikus székesegyházban, ahol Vokál-Szimfonikus Hangversenyen vehetnek részt az érdeklődők. A műsor színvonaláról az immár öt éve működő Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara fog gondoskodni, amely rengeteg helyen megfordult már, korábban Magyarországtól Kolozsváron át Szerbiáig nyűgözte le a zeneszerető közönséget. A koncerten közreműködik a Purcell budapesti kórus is, amely magyarországi, romániai és felvidéki művészekből tevődik össze. Vezényelni Vashegyi György fog, szólistákként pedig Keszei Borbála (szoprán), Balogh Eszter (alt), Komáromi Márton (tenor), valamint Borka Ákos (basszus) lépnek fel. A belépés mindhárom alkalommal ingyenes, a szervezők szeretettel várnak mindenkit.

Szabó Beatrix

Cookie