×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Belföld

Külföldi munkavállalás: körültekintést kér a tárca

2021.07.21 - 15:00
Megosztás:
Külföldi munkavállalás: körültekintést kér a tárca
A jobb megélhetést biztosító külföldi állás betöltése előtt ajánlott megfelelően tájékozódni a munkáról, a beutazási feltételekről / Fotó: pexels.com
A szatmári lakosok körében sem ritka, hogy a jobb megélhetés reményében akár szezonálisan is az ország határain kívül vállalnak munkát. Fontos, hogy az érintettek tisztában legyenek a jogaikkal és kötelezettségeikkel, figyelmeztet a munkaügyi minisztérium.

Fontos, hogy a külföldön szezonális munkát vállalók már a kiutazás előtt tisztában legyenek jogaikkal és kötelezettségeikkel, hogy kevésbé legyenek kitéve a munkaközvetítők vagy akár a munkaadók szeszélyeinek. Az elmúlt években számos olyan eset került a figyelem középpontjába, amikor munkaszerződés nélkül, feketén dolgoztatták a román vendégmunkásokat, akik azzal sem voltak tisztában, hogy az adott országban rájuk milyen jogszabályok vonatkoznak.

Figyelembe véve az elmúlt évek keserű tapasztalatait, illetve a koronavírus-járvány megjelenésével kialakult speciális körülményeket, a munkaügyi minisztérium kampányt indított annak érdekében, hogy az érintettek minél felkészültebben, átfogó információk birtokában hozhassák meg a döntésüket. A kampány keretében tájékoztatást nyújtanak a külföldi munkavállalók által felajánlott munkaszerződések legalitásával kapcsolatosan, mint ahogyan a specifikus utazási feltételekről, illetve az utazás biztonságáról is. A munkaügyi minisztérium oldalán számos tájékoztató anyag található — igaz, csak román nyelven — arról, hogy az európai uniós tagállamokban milyen szabályok betartásával lehet munkát vállalni, mint ahogy arról is, hogy a koronavírus-járvány miatt a szezonmunkásoknak milyen feltételeket kell teljesíteniük, hogy egy-egy tagállamba utazhassanak. A tájékoztató anyagok a szaktárca honlapján országokra lebontva vannak közzétéve, így mindenki célirányosan tájékozódhat, és konkrét információkat kaphat.

Akik külföldi munkavállalásra szánják el magukat, mindenképp tájékozódjanak az esetleges veszélyekről, és amennyiben magánszemély által, online keresnek állást, esetleg túl magas bérezést ajánlanak a szakképzetlen munkáért, legyenek nagyon körültekintők! Gyanús lehet az is, ha valaki minden országban, mindenféle szakmában tud álláslehetőséget biztosítani, ilyen esetben is mindenképp érdeklődjenek a munkaadó iránt! Amennyiben a munkaadó azt ígéri, hogy a munkaszerződést a külföldre érkezéskor köti meg, az már önmagában gyanús, amit csak fokoz az, ha a szerencsés személyt mindenféle előzetes tárgyalás, interjú nélkül választják ki a meghirdetett állásra. Ezért, bár bizonyára mindenki örül, ha sikerül egy jól fizető, külföldi állást megszereznie, de ne induljanak útnak mindaddig, amíg nem kapják meg előzetesen a munkaszerződést és annak román nyelvű változatát, figyelmeztetnek a szakemberek.

Maximális óvatosság szükséges bármilyen irat aláírása előtt, ajánlott tüzetesen átolvasni annak tartalmát, és nem szabad az állásközvetítővel megkötött szerződést összetéveszteni a külföldi munkaadóval megkötött szerződéssel. A közvetítői szerződésnek tartalmaznia kell többek között a külföldi munkaadó megnevezését, az országot, ahová az állás meg lett hirdetve, a szerződés időtartamát és a betöltendő tisztséget, az óra- vagy havi bér összegét, a munka- és pihenőidő hosszát, a fizetési, szállítási és lakhatási körülményeket is, illetve a szociális védelmet.
A munkaszerződést a Romániából való elutazás előtt kell megkötni, és annak tartalmaznia kell a munkaadó nevét minden azonosító adatával együtt, ugyanakkor a munkát és a munkakörülményeket is magában kell foglalnia, csakúgy, mint a munka- és pihenőidőt, a fizetési, szállítási és lakhatási körülményeket is, illetve a szociális védelmet.

A munkaügyi minisztérium tájékoztatásából kiderül, hogy június 15-én az Európai Munkaügyi Hatóság útnak indította a #Rights4AllSeasons elnevezésű kampányát, melynek célja a szezonmunkások tájékoztatása jogaikról, illetve a támogatásuk egy elfogadható állás betöltésében az EU-n belül.

Sógor Beáta

Összesen 298 szabad állás van jelenleg a megyében
A Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség tájékoztatása értelmében a szabad állások közül 27 esetben van szükség felsőfokú végzettségre:
Több mint 250 üres állás várja a dolgozni akarókat Szatmár megyben
A Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség adatai szerint 263 betöltetlen állás van megyékben, ezek közül 26 igényel felsőfokú képesítést, 59 líceumi végzettséget, 127 gimnáziumi végzettséget, 4 állás betöltéséhez semmiféle képesítés nem szükséges, míg 47 elfoglalásához professzionális szakképesítés kell.
Csökkent a munkanélküliek aránya
Június végén 2,95%-on állt az állástalansági arány a megyében, 0,03 százalékponttal kisebb volt, mint az előző hónapban — mutatott rá a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.
Cookie