×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Vidék

Krisztus király ünnepe Avasfelsőfaluban

2021.11.23 - 11:01
Megosztás:
Krisztus király ünnepe Avasfelsőfaluban
Fotó: szatmariegyhazmegye.ro
Hármas ünnepet ültek Avasfelsőfaluban Krisztus király ünnepén. A közösség templomát 1931-ben építették, elsőként az Avasban.

A búcsú és templomszentelés 90. évfordulója alkalmából nm. és ft. Schönberger Jenő püspök megáldotta a nemrég külső és belső felújításon átesett templomot, derül ki a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye közleményéből. Az ünnepi szentmise homíliájában Jenő püspök rámutatott, hogy e hármas ünnep között milyen szoros kapcsolat áll fenn. Egy templom felszentelésénél a főpásztor a templomot nemcsak belülről konszekrálja, hogy a jelenlévőket átsugározza Isten szeretettel, kegyelemmel és jó érzéssel, hanem kívülről is.
„Nem lehetünk »kamarakeresztények«, nem zárkózhatunk be. A keresztény ember mindenkiért felelős, hiszen Jézus rajtunk keresztül akarja megmutatni szeretetét ebben a világban. Ahogy a templom kifelé is látszik, ugyanúgy kell Krisztus királyságának — ami nem más, mint Krisztus szeretetének az uralma — látszania az egész világ számára. Egy templomot nem lehet elrejteni, mert messzire látszik, és messzire hirdeti Krisztus szeretetének az uralmát. Igenis nekünk fontos, hogy az egész világot átitassa az a szeretet, amely szeretettel Krisztus szerette az emberiséget és szereti most is; amely szeretettel Krisztus feláldozza magát, és ezt az áldozatot újra és újra megújítja itt, az oltáron” — hangsúlyozta a püspök atya.
Jézus Krisztus a keresztény ember által szeretne jelen lenni a társadalomban, a mindennapi életben. Mindazok által, akik merik vállalni Krisztus királyságát és annak törvényeit, az isteni parancsnak engedelmeskedve: mindig Isten az első. Ilyen volt Morus Szent Tamás is. Amikor VIII. Henrik el akarta bocsátani feleségét, hogy újra megnősüljön, Anglia lordkancellárja inkább lemondott, mintsem szembemenjen saját lelkiismeretével. A király ezt árulásnak vélte, ezért börtönbe vetette Morus Szent Tamást, majd kivégeztette. „Isten törvénye az első. Legyetek hűségesek Isten törvényéhez, és akkor Isten is hűséges lesz hozzátok” — mondta Jenő püspök, Morus Szent Tamás utolsó szavait idézve.
A szentmise végén ft. Rácz Gábriel így fogalmazott: „Számomra ez egy csoda, hogy tényleg fel tudtuk újítani a templomot.” Hálát adott Istennek, továbbá elmondta, hogy a 250 főt számláló egyházközség minden tagja kivette a részét a felújításból és az előkészületekből.

 

Kettős ünnep a Fatimai Szűz Mária-templomban
Valakinek mindig van üzenete számunkra — kettős ünnepet tartottak a nagykárolyi Fatimai Szűz Mária-templomban — mely egyben a Romániai Fatimai Világapostolátus központja is — a kápolna felszentelésének huszonötödik évfordulója és búcsúja kapcsán.
Isten nem hagy magunkra életünk keresztjeinél
A sárközújlaki búcsún arra is emlékeztették a híveket: soha nincs olyan kereszt, ahol Isten Fia mellett ne adná nekünk a legtökéletesebb földi teremtményt, a Boldogságos Szűzanyát is, hogy velünk legyen életünk keresztjeinél és üdvösségünk pillanatában is.
Legyetek olyanok, mint ez a gyermek!
Ha merünk Isten gyermekei lenni, akkor visszakapjuk az emberségünket, és Isten-gyermekségünk tudatával mutathatunk példát az egész világnak — hangzott a Kalazanci Szent József-búcsún Nagykárolyban. Az ünnepi szónok ft. Györfi Szabolcs pálos szerzetes volt.
Cookie