×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
4 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Közzétették a véglegesítő vizsga menetrendjét

2021.09.27 - 17:24
Megosztás:
Közzétették a véglegesítő vizsga menetrendjét
A tanügyminisztérium nyilvánosságra hozta a 2021/2022-es tanévre vonatkozóan a véglegesítő vizsga menetrendjét, melyből kiderül, hogy az írásbeli vizsgát július 20-án rendezik meg.

A hivatalos dokumentum szerint az érdekeltek október 14-ig adhatják le jelentkezésüket az oktatási intézményekben, majd október 15. és 29. között el kell juttatni ezen dossziékat a megyei tanfelügyelőségekre, ahol az átvizsgálást követően jóváhagyják a jelentkezéseket. Mindeközben október 1. és 7. között megalakulnak a megyei vizsgabizottságok. A jelentkezési dossziék elbírálását követően értesíteni kell az érintetteket arról, hogy elfogadták vagy elutasították jelentkezésüket, majd 2022. június 3-ig meg kell ejteni az órahallgatásokat. 2022. június 6. és 17. között kell jóváhagyatni a jelentkezéseket az informatikai rendszerben, majd július 20-án megrendezésre kerül az írásbeli vizsga, melyen azok vehetnek részt, akiknek minden dokumentációjuk rendben van. Az írásbeli vizsga eredményét július 27-én hozzák nyilvánosságra, majd az óvások utáni végleges eredményeket augusztus 4-én függesztik ki. Az eredményeket a tanügyminisztérium is jóvá kell hagyja minisztériumi rendelettel.

Hazánkban a pedagógusképzés kétfázisú: a képzés befejeztével ugyan elfoglalhat állást a jelölt, de csak a véglegesítő vizsga letételével válik teljes jogú oktatóvá. A véglegesítő vizsgára azok jelentkezhetnek, akik teljes munkaidőben tanító, szakképzett pedagógusként legalább két év, részmunkaidős tanítóként pedig legkevesebb három év tanításban eltöltött idővel rendelkeznek. Ez tehát az első állomás ahhoz, hogy valaki véglegesen elhelyezkedjen a tanügyben, ugyanakkor ezt követi majd a második fokozati vizsga, illetve az egyes fokozat. A véglegesítő vizsga az alapképzés részét képezi, ezért is a minisztérium szervezi azt, míg a kettes és egyes fokozat megszervezésével különböző képzésközpontok foglalkoznak, ugyanis az már a hosszan tartó képzés része.

Sógor Beáta

Nőtt a sikerességi arány az óvások után
Szatmár megyében a sikerességi arány 66,12 százalék, ami szintén javulás a kezdeti 62,8 százalékhoz képest.
Pocsék eredmények a tanári vizsgán
Országos viszonylatban a rendes tanári állásra pályázók 44,47 százaléka kapott 7-esnél nagyobb osztályzatot az idei vizsgán, míg Szatmár megyében alig 35,7 százalékuk írt átmenő jegyet.
Az országos átlagnál is gyengébbek az eredmények
Az óvások elbírálása előtt 72,9 százalékos az átmenési arány az idei tanári véglegesítő vizsgán, ez több mint 3,5 százalékos növekedést jelent a tavaly jegyzett 69,17 százalékhoz képest — jelentette be szerdán az oktatási minisztérium.
Cookie