×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
4 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmárnémeti

Közösségre szabott engedélyeztetés Szatmárnémetiben

2022.01.18 - 14:14
Megosztás:
Közösségre szabott engedélyeztetés Szatmárnémetiben
Fotó: economedia.ro
Új szabályok érvényesek ettől az évtől a szatmárnémeti kereskedelmi engedélyeztetést illetően, más papírokra is szükség van, mint korábban. Az országos szabályozás új, ehhez igazodik a városi.

Változások történtek a működési engedélyek kiadását megelőző papírozásban a megyeszékhelyen, a városháza kereskedelmi osztálya egyrészt az országos szabályozás változásával indokolja ezt, másrészt egyértelműbb szabályokat és jobb együttélést remél ezáltal például lakók és szórakozóhelyek esetében. A békés, csendes együttélést illetően tényleg voltak problémák az utóbbi években, büntetéseket kellett kiróniuk a városi rendőröknek, működési engedélyeket kellett bevonniuk, mert megszegte a szabályokat egy-egy cég. Boltokkal nincs is annyira gond a megyeszékhelyen, éttermek, kávézók, szórakozóhelyek jelentenek inkább veszélyt a csendre és a nyugalomra. Sőt, nem is inkább maguk a kereskedelmi egységek, sokkal inkább vendégeik hágják át az elviselhetőség határát néha-néha, amikor késő esti vagy éjszakai szórakozásról van szó, ám a csendháborításos eseteket a működési engedélyek által, a bárt, kocsmát vagy éttermet keretek közé szorítva tudja megelőzni a városi hatóság. Nincs szó menet közbeni szabálymódosításról, és nincs kivételezés, az új szabályok új egységet beindítókra és régieket üzemeltetőkre is érvényesek. Idén már csak az új előírásoknak megfelelően lehet megújítani a már meglévő működési engedélyt, illetve elsőt kérni most induló vállalkozás számára.

Árak és infók

A működési engedélyek kiadásának és megújításának tarifája nem változott, ilyesmiért ugyanannyit kell fizetni, mint az eddigi években, tájékoztatta lapunkat a városháza sajtóosztálya. Az engedély kiadásának tarifája Szatmárnémetiben továbbra is 56 lej, a közétkeztetéssel foglalkozó cégek kivételével, amelyek 1354–5644 lejt kell fizessenek ezért.
Az, hogy melyik cégnek milyen papírokra és dokumentumokra van szüksége ahhoz, hogy a városháza kiadja az engedélyt, változó, elsősorban attól függ, hogy mivel foglalkozik és hol üzemel. Vannak papírok, amiket online is le lehet adni a folyamat elindításához, de vannak, amiket csak eredetiben fogadnak el az ügyintézők. Mindenképp érdemes először telefonon vagy e-mailben érdeklődni, hogy melyik cégnek mire lesz szüksége, az engedélyeztetésben illetékes szatmárnémeti kereskedelmi osztály elérhetőségei a következők: 0261.807.540, 0261.807.541, comercial@primariasm.ro. Az aktacsomót az ügyfélfogadó irodához kell leadni, ezt az osztályt a következő telefonszámokon és e-mail-címen lehet elérni: 0261.807.553, 0261.807.555, 0261.807.556, 0261.807.557, 0261.807.574, registratura@primariasm.ro. Az újítást bevezető tanácsi határozat részét képező dokumentumok és egyéb hasznos, az engedélyeztetéssel kapcsolatos információk itt érhetők el: bit.ly/33jq2gd. A működési engedélyeztetési folyamatot elindítani február végéig van idejük a nyilvános tevékenységet végző cégeknek, az engedélyt 7–10 nap alatt adja ki a városháza.

Princz Csaba

 

Lakóközösség a Horea 6-ban
Folytatja a szatmárnémeti városvezetés a Horea utca 6. szám alatt régen elhíresült, mára csendesebb hellyé vált ingatlan helyzetének és állapotának a rendezését. Lakóközösség, majd felújítás.
Ismét együtt ünnepelhettünk
Két év kényszerszünet után kellemes időben ünnepelhette Szatmár magyarsága március 15-ét — százak vonultak fel a megyeszékhely központjában a szatmári huszárokat követve, a Petőfi-szoborig.
Eltört a csatornavezeték
Kedden jelezte a szatmárnémeti Someşul üzletház adminisztrátora az Apaserv felé, hogy feljött a szennyvíz az alagsorban. A cég csatornázási részlegének emberei megállapították, hogy az épület hátsó, Decebal utca felőli részénél történt olyan mértékű törés, ami megakadályozta a szennyvíz elfolyását, ez okozta a problémát.
Cookie