×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
4 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Közösséggé formálódott baráti társaság

2021.09.04 - 15:00
Megosztás:
Közösséggé formálódott baráti társaság
Közel ötven fiatal vett részt a Szatmári Római Katolikus Püspökség Ifjúsági Irodája által szervezett hatnapos táborban / Fotó: szatmariegyhazmegye.ro
Közel ötven lelkes fiatal vett részt Szentegyházán az idei Egyházmegyei Ifjúsági Táborban, ahol Isten jelenlétét keresték a természetben, felebarátaikban és az eucharisztiában.

A Szatmári Római Katolikus Püspökség Ifjúsági Irodája által szervezett hatnapos tábor mottója „Ott vagyok közöttük” (vö. Mt 18, 20), mely nem csak a tábor tematikáját adta, hanem remekül illeszkedett a szatmári egyházmegye idén kezdődött Gondviselés évéhez, valamint egyfajta ráhangolódásként szolgált a vasárnap kezdődő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra is, amire a résztvevők közül sokan mennek majd.

A tábor programjai a már megszokott rend szerint épültek fel. Az ébresztő-torna-reggeli hármast követően elkezdődtek a délelőtti lelki programok. A táborozók a kiscsoportos beszélgetések alkalmával a gondviselő Isten jelenlétét keresték — aki itt van közöttünk — a természetben, embertársaikban, de elsősorban a legméltóságosabb oltáriszentségben. A délután folyamán a különböző sporttevékenységeken keresztül szintén megtapasztalhatták egymásban az Úr jelenlétét; egy-egy boldog pillanat megosztása, a közös öröm, bátorító szó, segítségnyújtás, kedves szó, de ugyanígy a baráti megintés, figyelmeztetés mind Isten jelenlétét tükrözheti a felebarátaink számára.

A szabadidős programok között idén is nagy sikert arattak a kézműves foglalkozások, amelyek keretében egy bőrdíszműves segítségével igen szép számban készültek a különböző karkötők és az Ifjúsági Iroda logójával ellátott kulcstartók. A keddi kirándulás alkalmával a SKI Gyimes szabadtéri bobpályát látogatták meg az ifik, majd szentmisét ünnepeltek a csíksomlyói kegytemplomban.

Az utolsó estén egy szentségimádás keretében adtak hálát az elmúlt hétért. A dicsőítésen a fiatalok külön próbákat tartva szervezték meg a zenei szolgálatot, valamint ők olvasták fel az elmélkedések szövegeit is. A rossz idő miatt elmaradt tábortűz helyett a fiatalok az előző napokban készített zoknibábok segítségével különböző kitalált történeteket adtak elő társaiknak. Az előadásoknál fontos szempont volt, hogy a csoportokban együtt dolgozva olyan történetek szülessenek, amelyeknek valami fontos üzenetük, mondanivalójuk van, továbbá a produkcióban minden elkészült bábnak szerepelnie kellett. Természetesen egy tábortűz hangulatát semmi sem pótolhatja, mégis a közös munka, az előadás és a közös nevetés talán csak jobban megerősítette az alig egy hét alatt közösséggé formálódott fiatal baráti társaságot, amelynek tagjait leginkább mégis csak „Az” hozta össze, aki mindvégig ott volt közöttük.

SZFÚ

Ruhagyűjtést szerveztek Gencsen a rászorulóknak
Az Együtt a jó dolgokért – Together For Good Things Egyesület ruhagyűjtési akciót szervezett az elmúlt hét végén a rászorulók megsegítése érdekében. A gyűjtés hatalmas sikert aratott.
Vasárnap szentelik a dabolci nagyharangot
Egy közösség, egyházközség életében mindig fontos esemény a harangszentelés — hát még ha olyan kis közösségről van szó, ahonnan több mint száz éve hiányzik a nagyharang kondulása.
Csekély a kockázata, hogy a "városi felületeken" terjedjen a vírus
Csekély a kockázata, hogy a városokban a gyakran megérintett felületeken keresztül terjedjen az új típusú koronavírus - állapította meg egy nemzetközi kutatás.
Cookie