×
2022. 06 25.
Szombat
Vilmos
26 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.23 RON
Nagykároly

Közös úton a metropoliszok felé

2022.06.08 - 13:00
Megosztás:
Közös úton a metropoliszok felé
A közszállítás optimalizálása lehet a metropoliszövezetek egyik nagy előnye (Fotó: A szerző felvétele)
Törvénytervezetet fogadott el a kormány, amelynek értelmében a nagyobb városok a körülöttük fekvő, a vonáskörzetükhöz aktívan hozzátartozó kisebb településekkel közösen metropoliszövezeteket hozhatnak létre. Együtt eredményesebben fejlődhetnek majd a jövőben.

A kezdeményezés jó, csak megfelelő tartalommal kell feltölteni — vélik az általunk megkérdezett polgármesterek a metropoliszövezetek létrehozásával kapcsolatban. 

Ilyés Gyula, Vetés község elöljárója, a Partiumi Regionális Önkormányzati Tanács elnökségi tagja lapunk érdeklődésére kifejtette, hogy a település vezetésének mindig is érdeke lesz jó viszonyt ápolni a megyeszékhellyel, hiszen a két település több szálon is összekapcsolódik. „Szükséges és fontos a környező községek és a város közötti folyamatos kapcsolat, ugyanis több területen találkozik a mindennapi életük. Közös ügy többek között az infrastrukturális fejlesztés vagy a közszolgáltatások működtetése. Szatmárnémeti köré jó metropoliszövezet épülhet ki” — részletezi az elöljáró. Ilyés szerint a közösen működtetett, regionális ivóvíz- és szennyvízhálózat különösen jó példája a települések szimbiózisának.

„Szinte kivitelezhetetlen, és nagyon sok anyagi forrást emésztene fel, ha minden településnek külön-külön kellene megépítenie és működtetnie a hasonló rendszereket” — tette hozzá a településvezető. Továbbá a hulladékgazdálkodás szempontjából hasznos intézkedéseket is könnyebb lenne közösen megvalósítani. A zöldhulladék komposztálása tekintetében vagy az elhullott állatok megsemmisítése szempontjából is kifizetődőbb volna a közös munka. Sok olyan terület van, amely esetében egy község egyedül nem vagy csak nagyon körülményesen tud érdemben eljárni. A polgármester emellett kiemelte a közszállítás kérdését is. Szerinte a mostani törvényi feltételek nem engedik meg a közszállítás működtetését, csak a város adminisztratív határán belül. A metropoliszövezet kialakítása hasznos segítség lenne, amennyiben megfelelő alapot biztosítana a lakosság utaztatásának közös megszervezésére.

Kaplony Nagykároly kertvárosa

Ugyancsak hasonló szempontokat említ lapunkkal való beszélgetése során Megyeri Tamás Róbert, Kaplony község polgármestere is. „Községünk számára az lenne a cél, hogy a közeli Nagykároly városával minél szorosabban együttműködve tudjunk fejlesztéseket megvalósítani. A közvélemény szerint Kaplony Nagykároly kertvárosa, együtt lélegzik a várossal” — emelte ki az elöljáró, aki szerint a kaplonyi önkormányzatnak fontos jó viszonyt ápolnia a mindenkori nagykárolyi városvezetéssel. Amennyiben együtt tudnak pályázni, közösen gondolkodni, az mindenkinek a hasznára fordítható. Megyeri szerint a város közszállításának kiterjesztése, a bicikliutak közös kiépítése is egyik eredménye lehetne a metropoliszövezetté alakulásnak. „Fontos lenne, hogy a központi vezetés, az ország irányítói lehetővé tegyék, hogy itt, helyben döntsük el a számunkra fontos prioritásokat” — jelezte a polgármester.

Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere szerint amennyiben megfelelően fog működni a rendszer, hasznos lehet a kisebb települések számára is. Egyébként mindhárom településvezető egyetért abban, hogy a megfelelő törvényi keret kialakítása sok lehetőséget ad majd az önkormányzatoknak a közigazgatás minden területén. Közösen gondolkodva, együtt alakítva ki a minden fél számára optimális üzleti tervet racionalizálni lehet majd a metropoliszövezetek közszolgáltatásait.

A közigazgatási reformok része

Mint ismeretes, a kormány legutóbb elfogadott tervezete, amelyet a parlament elé kell majd terjesztenie, arról szól, hogy metropoliszövezetet alakíthat ki a főváros, minden megyeszékhely és municípium az őt körülvevő kisebb településekkel közösen. A két municípium közötti települések választhatnak, hogy kivel alakítanak metropoliszövezetet, illetve a már megalakított övezetek megmaradhatnak az új jogszabály hatálybalépése után is. A metropoliszövezet az azt alkotó települések képviselőiből létrejött saját döntéshozó testülettel rendelkezik, és olyan feladatköröket lát el, mint például egy fenntartható tömegközlekedési stratégia kidolgozása, településrendezési és fejlesztési közös célok meghatározása vagy egy közös infrastruktúra létrehozása. A metropoliszövezetet alkotó önkormányzatok közösen pályázhatnak állami vagy uniós finanszírozásra, és kölcsönös szakmai segítséget nyújthatnak egymásnak a pályázati dokumentáció létrehozásakor vagy a metropoliszövezet területrendezési tervének megírásakor. Továbbá közös erővel tehetik vonzóvá a környéket nagybefektetők számára.

Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter rámutatott, hogy a jogszabály része a Románia által a helyreállítási alapban vállalt közigazgatási reformoknak. A metropoliszövezeti adópolitikáról is rendelkezik a jogszabálytervezet, amelynek értelmében a jövedelemadó 30%-át a lakhely szerinti önkormányzat, 70%-át pedig a munkavégzés helye szerint kapná minden önkormányzat.

Végh Balázs

Cookie