×
2022. 01 27.
Csütörtök
Angelika
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Közfürdők lesznek a romatelepeken

2021.11.27 - 07:34
Megosztás:
Közfürdők lesznek a romatelepeken
Fotó: containex
Szatmár megyében egy projekt keretében tíz romatelepen állítanak fel közfürdőkonténert, amely Pataki Csaba megyei tanácselnöke szerint a régióban premiernek számít.

Integrált szolgáltatások romák számára Szatmár megyében az EGT és a Norvég Alap által finanszírozott projekten keresztül — s hogy ez mit is jelent a valóságban? „Tíz településen — Tásnád város (Cservégi negyed és Tasnádszarvad), Erdőd, Érdendréd község (Iriny), Pusztadaróc község (Atya), Lázári község (Kispeleske), Szatmárpálfalva község (Hirip), Kökényesd község (Csedreg), Tasnádszántó, Szokond község (Felsőboldád), Túrterebes —, vagy ha jobban tetszik, tíz romatelepen állítunk fel két + két zuhanyzós és két nagy teljesítményű mosógéppel ellátott közfürdőkonténert a projekt keretében, amelyek legkevesebb öt évig ott is maradnak a közösségekben. Azt nem tudom, hogy az országban az-e, de a régióban mindenképp premier — és elmondhatatlanul szükséges. Évek óta kerestünk megoldást, lehetőséget az érintett települések polgármestereivel, a Vöröskereszttel közösen — most sikerült” — magyarázza Pataki Csaba megyei tanácselnök.

A Szatmár Megyei Közösségi Fejlesztési Társulás projektjének köszönhetően 1300 veszélyeztetett családból származó személy részesül integrált szolgáltatásokban: kiegészítő és adaptált oktatásban, foglalkoztatási, valamint egészségügyi szolgáltatásokban. A projekt célja továbbá tíz Szatmár megyei, többnemzetiségű közösség helyi kapacitásának növelése a romák problémáinak kezelésében, azáltal, hogy egészségügyi közvetítőket és roma etnikumú közösségsegítőket képeznek ki a roma közösségekkel való együttműködésre — a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Vöröskereszt önkéntesei egészségügyi (de nem csak) alapképzést tartanak majd fiatal családanyáknak, akik a szerzett ismereteket családjaikba viszik és tanítják tovább, s könnyítésként egyszerű háziasszonyi alapcsomagokat is kapnak majd. A projekt összköltségvetése hozzávetőlegesen 4 400 000 lej, a finanszírozást teljes egészében az EGT és a Norvég Alap forrásaiból biztosítják.

Egyébként nem ez az első alkalom (vagy ha úgy tetszik, projekt), amelynek keretében a Szatmár megyei hátrányos helyzetű közösségek körében egészségügyi oktatási foglalkozások történnek — tavaly 250 hátrányos helyzetű gyermek és 250 szülő vett részt a családi és közösségi megbetegedések kockázatáról szóló, tájékoztatással, oktatással és tudatossággal kapcsolatos egészségügyi oktatási foglalkozásokon és nem formális oktatási foglalkozásokon, szintén tíz településről.

Szabó Kinga Mária

 

 

130 éves az Északi Színház épülete
Az Északi Színház két társulata a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal támogatásával többnapos rendezvénnyel ünnepli az évfordulót. A díszelőadáson a Nemzeti Színház művészei léptek fel.
Újabb lépés a 193-as megyei út felújításához
A 13 települést érintő, Pálfalvától a megyehatárig tartó 40 kilométeres útszakaszt készülnek modernizálni. A gyakorlati felújítás optimális esetben a 2023-as év második felében kezdődhet.
Járhatatlan tövisháti utak
Egyre nagyobb csúszásban van a „tövisháti autópálya” felújítása, a kivitelező járható állapotban sem tartja, panaszkodnak a lakosok.
Cookie