×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
21 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Mi újság?

Közelebb vinni a gyerekeket a sporthoz — lehetséges?

2022.07.21 - 10:10
Megosztás:
Közelebb vinni a gyerekeket a sporthoz — lehetséges?
A Herkules projekt sporttevékenységei egy speciális naptár szerint zajlanak majd Fotó: gullon.es
Jövő hét elején indul az első Herkules program, amelynek célja a gyermekek sportolásra való ösztönzése, és amely különböző sportágakban kínál ingyenes foglalkozásokat 6 és 14 év közötti tanulók számára az ország minden területén, így Szatmár megyében is.

A Herkules program a Sportminisztérium kezdeményezése, amely július 25-e és augusztus 19-e között valósul meg, sőt, a jövőben szeretnék állandósítani a programot az iskolai szünidőkben — tájékoztatnak az illetékesek.
„Ennek a projektnek az ötlete nem most született meg, már mandátumom kezdete óta dolgozom rajta, ez volt az egyik fő célkitűzésem, és örülök, hogy egy olyan időszakban valósul meg, amikor egész Románia, az átlagpolgároktól a kormányig mindenki nyitott a sportra. A közelmúlt sporteseményei, sportolóink kiváló teljesítménye több világeseményen tökéletes keretet teremtettek egy olyan program elindításához, amelyet minél hosszabb életűvé szeretnék tenni. A mozgás, az aktív és egészséges életmód, a gyermekek sportra és mozgásra való nevelése mind ahhoz járulnak hozzá, hogy egy egészségesebb, erősebb és sikeresebb országunk legyen. Minden gyermek lehet egy kis Herkules. Gyertek sportolni!” — nyilatkozta Novák Eduárd sportminiszter.

A program céljai

A Herkules projekt fő célkitűzései: az intézményes keretek között sportoló gyermekek számának növelése, a hátrányos helyzetű vagy fogyatékkal élő gyerekek sporttevékenységekben való részvételének növelése, a gyermekeknek szánt sportrendezvények számának növelése megyei szinten, az önkéntes tevékenységek ösztönzése a helyi sportstruktúrák támogatása és népszerűsítése érdekében, a sport fontosságának tudatosítása és a sportolási lehetőségeknek a népszerűsítése minél szélesebb körben, az utánpótlás-nevelés erősítése.
A program keretén belül a diákoknak egy felejthetetlen hétben lehet részük, amelyen olyan sportágakba nyerhetnek betekintést, mint a rögbi, vívás, atlétika, úszás, kosárlabda, művészi és ritmikus gimnasztika, íjászat, karate, tollaslabda, asztalitenisz, kézilabda, harcművészetek, tájékozódási futás, kerékpározás, triatlon, sporttánc, kajak-kenu, röplabda, tenisz, jégkorong, dzsúdó, görkorcsolya, birkózás, futball és minifoci, baseball, ITF taekwondo és sakk. 
A bevezető tanfolyamokat több mint 160 tapasztalattal rendelkező helyi edző fogja tartani négy, egyhetes sorozatban, így a gyerekeknek lehetőségük lesz arra, hogy többféle sportot is kipróbáljanak. A sportágak, amelyeket a gyerekek kipróbálhatnak, megyénként változnak, a helyi szinten rendelkezésre álló humánerőforrás és sportlétesítmények függvényében. Minden hasznos információ — sportágak, helyszínek, edzők, regisztráció — a proiectulhercules.ro weboldalon érhető el.
A szervezők remélik, hogy a bemutató tanfolyamokra jelentkező és azokon részt vevő gyerekek jelentős része folytatja a felfedezett sportágak gyakorlását, és a helyi klubokhoz csatlakozva további eredményekért dolgozik majd komolyabb szinten. A jövőben a gyermekek sportolással való megismertetését célzó program állandóvá válik. 

Mit gondol erről a testnevelő tanár?

Poosz Eriket, a szatmárnémeti Mircea Eliade Általános Iskola testnevelő tanárát kérdeztük meg arról, mi a véleménye az újonnan induló projektről, aki elmondta: jó ötletnek tartja, és úgy gondolja, nagy szükség van a hasonló kezdeményezésekre, ugyanis az alsó tagozatosok többsége igen keveset mozog. Mint mondta: a számítógépes játékok térnyerésével a kicsik mozgással töltött ideje drasztikusan csökkent, heti két testnevelésóra pedig igen kevésnek bizonyul a fejlődésükhöz. Hozzátette: a nagyobb gyerekek, a 6–8. osztályos diákok között is fennáll a probléma, ám itt előny, hogy sokan az iskola mellett rendszeresen sportolnak.
Hogy milyen sportokat ajánlana? Mindenképpen csapatjátékokat: kézilabdát, kosárlabdát, focit — hiszen ezek nem csak kellő mennyiségű mozgást biztosítanak a gyerekeknek, de növelik az együttműködést is.
Járay Zsanett
 

Tízéves a Szatmár Megyei Karate Egyesület
A jubileumi évforduló alkalmából az új lázári sportteremben szervez ünnepi sportrendezvényt és bajnokságot az egyesület június hetedikén — több mint 170 sportoló lesz jelen.
Szatmárnémeti versenyzője is lesz a magashegyi-futás világbajnokságnak
Április derekán, a portugáliai Vouzela-t övező hegyekben tartják az idei magashegyi-futás világbajnokságot. Hodas Erzsébet Katalin személyében szatmárnémeti futó is meghívást kapott, hogy legyen tagja a nagy megmérettetésen a román válogatottnak.
A Loga Tánciskola az Országos Sporttánc Bajnokságon és a Maros Kupán
2024. március 2-án és 3-án a szatmárnémeti Loga Tánciskola sportolói részt vettek a Marosvásárhelyen megrendezett Országos Sporttáncbajnokságon és a Maros Kupán, két rangos eseményen.