×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
21 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Sport

Kovács topjátékos akart lenni

2022.05.25 - 17:12
Megosztás:
Kovács topjátékos akart lenni
A nagykárolyi Kovács István az UEFA honlapjának beszélt a kezdetekről és a bírói szakmáról, illetve elmondta, hogy édesapja mellett Puhl Sándor inspirálta a pályájának választásában.

„Nagyon boldog vagyok, büszkeséggel tölt el, hogy az UEFA rám bízta az első Európa Konferencia Liga döntőjét” – idézi az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) honlapja a nagykárolyi FIFA-bíró Kovács Istvánt, aki a világbajnoki keretbe is bekerült.
Az európai szövetség cikkében Kovács visszaemlékezett arra, hogy édesapját már 11 évesen, az 1996-os Európa-bajnokság alatt lenyűgözte, amikor a mérkőzéseket televízión nézve eltalálta a játékvezetők döntéseit, illetve rámutatott a téves ítéletekre.
„Apámmal együtt néztük a meccseket, és csodálkozva kérdezte, »Hogy veszed észre ezeket?« Azt mondtam, hogy csak úgy látom, erre kijelentette, hogy amint tizenöt éves leszek, megyek a játékvezetői tanfolyamra – mesélte Kovács, aki a Nagykárolyi Victoria csapatában futballozott. – Ahogy minden futballőrült srác, én is topjátékos akartam lenni, de a román harmadosztályba jutva rájöttem, nem leszek szupersztár, és inkább a játékvezetésre összpontosítottam.”
A 37 éves játékvezető a példaképről, Puhl Sándorról is beszélt.
„Puhl Sándor volt a világ egyik legjobb játékvezetője, az 1994-es vébédöntőt és az 1997-es BL-döntőt is ő vezette. Valójában neki köszönhető, hogy belevágtam” – mondta Kovács István, aki Kirosz Vasszaraszt, a román szövetség játékvezetőinek görög főnökét emelte ki, mint aki sokat segített neki a munkája során.
Kovács 19 évesen a román harmadosztályban, 22 évesen az élvonalban vezetett meccseket, és 2007-ben megkapta a Dinamo – Rapid Szuperkupa-meccset is.
„Nem különösebben zavart, hogy nálam idősebbek játszottak, úgy tekintettem a meccsre, mint újabb lehetőségre, hogy megmutassam, milyen jó játékvezető vagyok” – idézte Kovács Istvánt az UEFA honlapja.
Mint ismeretes, a nagykárolyi sípmester szerdán Tiranában a Roma és a Feyenoord összecsapását vezette az EKL döntőjében.

(nso)

A nagykárolyi Kovács István is bíráskodik az EURO 2024-en
A nagykárolyi Kovács István mellett további három romániai játékvezető is bíráskodni fog a június 14. és július 14. közötti németországi labdarúgó Európa-bajnokságon, az EURO 2024-en - közölte kedden honlapján a Román Labdarúgó Szövetség.
Kőkemény küzdelmek várhatók az EKL-főtábla kapujában
A MOL Fehérvár és a Kolozsvári CFR idegenben, az Universitatea Craiova és a FCSB pedig hazai pályán játszik ma este a labdarúgó Európa Konferencia Liga playoff-körének első mérkőzésén. A harmadik számú kontinentálsi sorozat főtáblájárára való feljutás a tét.
Otthon játszik a Sepsi és a Fehérvár
A labdarúgó Európa Konferencia Liga selejtezőjének harmadik fordulójában csütörtökön három romániai és két magyarországi klubcsapat érdekelt.