×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Sport

Kovács Balázs ismét a csúcson

2021.05.14 - 12:44
Megosztás:
Kovács Balázs ismét a csúcson
Három bajnoki ezüst- és egy bronzérem gazdagítja a 7 éves Kovács Balázs gyűjteményét. A Szatmárnémeti VSK ifjú sakkozója most ismét mehet a válogatottal a vb-re vagy az Eb-re.

Tarolt a Szatmárnémeti VSK kis sakkozója, Kovács Balázs, a 8 éven aluliak bajnokságának második fordulójában, ahonnan négy éremmel tért haza. 
A Ciprian Muntean, Margareta Sarivan edzőpáros tanítványa – aki hamarosan ünnepli majd 7 éves születésnapját – Bukarestben a klasszikus sakkversenyben kilenc parti után 7 pontot szerzett, és ezzel lett a második egy 23 fős mezőnyben, illetve ahol a győztes Vladimir Șofronie, a Marosvásárhelyi CSS és a Brassói CS Logic 64 kettős igazolású sakkozó utolsó évében játszott ebben a korosztályban. „Szerintem ez a legértékesebb érem, amit ezen a versenyen Balázs szerzett, hiszen ő még jövőre is ebben a korosztályban fog versenyezni” – mondta lapunknak Muntean.
Nagy volt a verseny a blitz-versenyben is, hiszen 26 sakkozó ült asztalhoz, és Balázsnak hajszállon múlt, hogy ne szerezzen aranyérmet, hiszen pontegyenlőséggel zárt a táblázat élén Iustin-Nicolas Cazacuval. Viszont a iași-i srácnak jobbak voltak a mutatói, így övé lett az arany, Balázsé pedig az ezüstérem. 
Második lett a 7 éves szatmári srác a feladatmegoldó versenyben is. Balázs ismét pontegyenlőséggel zárt a táblázat élén az ellenfelével – a 25 fős mezőnyben –, ezúttal Rareș Ionuț Călinnal, viszont a brăilai srác 26 perc alatt gyűjtötte be a 25 pontot, míg Balázsnak 49 perc kellett a 25 pont teljesítéséhez. 
A három ezüstérem mellett egy bronzérem is „becsúszott”: a rapidsakk-versenyben a Szatmárnémeti VSK „ifjonca” 7 pontot szerzett a 29 fős mezőnyben, ami ezúttal a harmadik helyre volt elég.

abelBalazs
Balázs két évvel idősebb bátyja, Ábel is versenyzett Bukarestbe a 10 éven aluliak korosztályos bajnokságán, és a 46 fős mezőnyben, 9 forduló alatt 4 pontot szerzett.
Kovács Balázs neve egyébként egyre ismertebb a romániai sakkozók körben. Ciprian Muntean tanítványaként a Szatmárnémeti Voința Sportklubnál kezdett el sakkozni négy és fél évesen. Az elmúlt két és fél év alatt már nagyon gazdag az éremgyűjteménye a hazai és nemzetközi versenyekről, tavaly pedig óvodásként még az iskolások világbajnokságára is kvalifikálta magát, amit Panamában rendeztek volna, hogyha tört volna ki a koronavírus-világjárvány. 

balazs7
A klasszikus sakkbajnokságon elért eredményének köszönhetően most ismét részt vehet egy rangos nemzetközi versenyen: Șofronie-jé az első választási jog, hogy a világ- vagy az Európa-bajnokság egyikén képviseli majd Romániát, míg Balázs a másik tornán ül majd asztalhoz a válogatott kerettagjaként. 

Pesek Attila

Totális csőd: hét-null Désen
Az áprilisi ötös után ezúttal hét góllal kapott ki a Szatmárnémeti VSK labdarúgócsapata a Dési Someșul otthonában, így már csak az a kérdés, hogy ki lesz az első, aki elhagyja a süllyedő hajót.
Rossz emlékű helyszínen játszik a VSK
Az elmúlt idényben 5–0-s vereséget szenvedett a Dési Someșul otthonában a VSK labdarúgócsapata, most viszont ott kell megszerezze a szatmári legénység az idénybeli első pontot.
Érmekért utaztak Bukarestbe
A Román Kupa korosztályos versenye a következő négy napon a kadett és a junior párbajtőrvívó lányok és fiúk versenyével folytatódik.
Cookie